Miss You Already – Μου λείπεις ήδη

Παραγωγή: Βρετανία – 2015 

Διάρκεια: 112 λεπτά

Είδος: Δραματική Κομεντί

Βαθμολογία: * * *

Σκηνοθεσία: Catherine Hardwicke

Πρωταγωνιστούν: Drew Barrymore, Toni Collette, Dominic Cooper, Paddy Considine, Tyson Ritter, Mem Ferda, Noah Huntley, Jacqueline Bisset, Janice Acquah.

Υπόθεση: Η ταινία μας μεταφέρει στο σύγχρονο Λονδίνο. Δύο φίλες, κολλητές από μικρές που μοιράζονται τα πάντα, η Μίλι και η Τζες, εντελώς διαφορετικές μεταξύ τους σαν αντίθετοι πόλοι μπαταρίας. Η Μίλι είναι κόρη μιας τηλεοπτικής σταρ και γυναίκα καριέρας. Έχει μια επιτυχημένη δουλειά, έναν αφοσιωμένο κούκλο σύζυγο και δύο πανέξυπνα παιδιά. Η Τζες, είναι πιο κουλ, πιο χαμηλών τόνων, έχει λιγότερο φανταχτερή δουλειά, ζει σε ένα πλωτό σπίτι σε ένα κανάλι του Τάμεση με τον συμπαθητικό φίλο της, και αυτό που την ενδιαφέρει αυτή τη στιγμή είναι να καταφέρει να μείνει έγκυος με εξωσωματική. Οι διαφορές τους βγάζουν μάτι αλλά αυτές είναι που τις κρατούν δεμένες και δίνουν το ενδιαφέρον στη σχέση τους. Η Μίλι όμως, η ευτυχισμένη, που τα έχει όλα, ανακαλύπτει ότι έχει και κάτι άλλο: καρκίνο του στήθους. Την ίδια στιγμή που η Τζες μαθαίνει ότι κατάφερε επιτέλους να πιάσει παιδί. Ο κόσμος της μιας καταρρέει καθώς οι ελπίδες της άλλης απογειώνονται.

Πως λένε «σου έχω ένα καλό κι ένα κακό νέο, από πού θες να αρχίσω;», κάπως έτσι ξεκινάει το δράμα μιας γυναικείας φιλίας που δοκιμάζεται ανάμεσα στην αρρώστια και την ευτυχία. Δεν είναι καινούργιο το θέμα γυναικεία φιλία+αρρώστια (Βλέπε το κλασικό μελό Beaches του 1988 με τη Bette Midler) όμως αυτή η ταινία είναι μια καθαρά γυναικεία υπόθεση από κάθε άποψη. Γυναίκα σκηνοθέτης, γυναίκα σεναριογράφος, γυναίκες οι πρώτοι ρόλοι ενώ οι ρόλοι των ανδρών-συζύγων είναι γραμμένοι σαν ρόλοι γυναικών σε παλιές αντίστοιχες ταινίες αντρικής φιλίας. Η δυναμική σκηνοθέτης του πρώτου Twilight ξέρει να συνδυάζει το ρομαντισμό με την ένταση και εδώ έχει στα χέρια της έναν τουλάχιστο εξαιρετικά γραμμένο χαρακτήρα τον οποίο υποδύεται άψογα μια αντιστάρ όπως η πολυπρόσωπη Τόνι Κολέτ.

Για μελόδραμα όμως μιλάμε και όσο και μοντέρνα να είναι η σκηνοθετική προσέγγιση ενός τόσο σοβαρού θέματος που αγγίζει τον ψυχισμό και τις ζωές εκατομμυρίων ανθρώπων, το χαρτομάντηλα στο τέλος θα βγουν. Πόσο μάλλον που τον «καλό» ρόλο ερμηνεύει (με επιτυχία να πούμε) η πιο κλισαρισμένη γλυκιά Χολιγουντιανή σταρ Ντριου Μπάριμορ στο πρόσωπο και το σώμα της οποίας εγγράφεται η συμπάθεια του μέσου θηλυκού θεατή της ταινίας για την bigger than life αληθινή πρωταγωνίστρια. Ένα καλό παράδειγμα προσαρμογής της παρωχημένης μελό αισθητικής φθηνών μυθιστορημάτων στη σύγχρονη κινηματογραφική πραγματικότητα. 

Διανομή: Odeon 

Στις αίθουσες από 05.11.15