El Club - Η Μυστική Λέσχη

Παραγωγή: Χιλή – 2015 

Διάρκεια: 98 λεπτά

Είδος: Δράμα

Βαθμολογία: * * *

Σκηνοθεσία: Pablo Larrain

Πρωταγωνιστούν: Marcelo Alonso, Antonia Zegers, Roberto Farías, Alfredo Castro, Alejandro Goic, Alejandro Sieveking, Jaime Vadell, Francisco Reyes, José Soza.

Υπόθεση: Σε ένα παραθαλάσσιο ψαροχώρι στον Ειρηνικό, υπάρχει μια βίλα που φιλοξενεί διακριτικά μια ομάδα ιερέων διαφόρων ηλικιών. Μαζί τους μένει και μια πρώην καλόγρια που φροντίζει να μην λείπει τίποτα από τα απαραίτητα για την καθημερινότητά τους.  Δεν πρόκειται για κάποιο θρησκευτικό οίκο ευγηρίας όμως. Το σπίτι στον ωκεανό είναι ένα είδος θρησκευτικής φυλακής όπου το Βατικανό στέλνει ιερείς που έχουν υποπέσει σε βαριά παραπτώματα, κρύβοντάς τους έτσι από την κοινή γνώμη και προφυλάσσοντας την φήμη της Εκκλησίας. Η ζωή τους είναι ασκητική με μόνη διασκέδαση τη συμμετοχή ενός σκύλου που εκτρέφουν σε κυνοδρομίες. Η ήσυχη καθημερινότητα τους διακόπτεται όταν ένας νέος ιερέας καταφθάνει στο σπίτι. Πίσω του όμως έρχεται το ένοχο παρελθόν που ζωντανεύει για όλους, υπενθυμίζοντάς τους το λόγο που ζουν εκτοπισμένοι. Οι εξελίξεις θα είναι απρόβλεπτες και θα φέρουν στα πόδια τους έναν κληρικό-εκπρόσωπο του Βατικανού, ψυχρό ανακριτή και διαχειριστή κρίσεων που φαίνεται βέβαιος για το αμετανόητο των έγκλειστων. Οι αντιδράσεις τους κάθε άλλο παρά ευσεβών ανθρώπων αντιδράσεις θα είναι.

Ο Χιλιανός σκηνοθέτης της περσινής ταινίας ΝΟ που ήταν υποψήφια για ξενόγλωσσο Oscar, επιστρέφει με ένα αδυσώπητο ψυχολογικό θρίλερ χαμηλών τόνων και φωτισμών σαν τα χαμηλωμένα βλέμματα των ένοχων αλλά αμετανόητων ηρώων του. Σκάνδαλα παιδεραστίας, εμπορίου βρεφών και λοιπές θεάρεστες δραστηριότητες μπαίνουν στο μικροσκόπιο του Λαρραϊν που ωστόσο δεν ηθικολογεί περί αμαρτιών και λοιπών δογματικών θεμάτων, προτιμώντας να αντιμετωπίσει την Εκκλησία συνολικά ως σκοτεινό πολιτικό μηχανισμό διαφθοράς, καταπίεσης και ηθικής εξόντωσης. Ο Λαρραϊν, με καυστικό και πικρά χιουμοριστικό τρόπο καταγγέλλει την εκκλησία, ως μηχανισμό που συνθλίβει αντί να σώζει ψυχές, αντίθετα από τις επιταγές του Ευαγγελίου που μιλά στη Γένεση για διαχωρισμό του Φωτός από το Σκοτάδι. Δεν υπάρχουν πραγματικά θετικοί χαρακτήρες, ούτε ο Ιησουίτης ανακριτής που προέρχεται από τις ανώτερες τάξεις, ούτε η χαμηλοβλεπούσα αλλά ύπουλη πρώην καλόγρια, ούτε καν το άχαρο, ψυχολογικά διαταραγμένο θύμα της ιερατικής εγκληματικότητας. Από την άλλη το καυτό θέμα της ανάπτυξης ομοφυλοφιλικών σχέσεων στους εκκλησιαστικούς κόλπους δεν εξετάζεται επί της ουσίας αν και υπάρχουν σκηνές-κλειδιά ενδεικτικές των (αμήχανων) απόψεων του δημιουργού για το θέμα. Ενδιαφέρουσα η επένδυση των βουτηγμένων σε ψυχρό μπλε πλάνων της ταινίας με ουράνιες μουσικές του δεδηλωμένου Χριστιανού συνθέτη Άρβο Παρτ. Ιδιαίτερα επιτυχημένη η σκιαγράφηση του πορτραίτου μιας προφανώς διαταραγμένης καλόγριας, ικανής να φθάσει στα άκρα για να προστατεύσει τον τρόπο ζωής της, από την Αντονία Ζέγκερς, πρώην κυρία Λαρραϊν.

Βραβεία / Συμμετοχές:

•          Επίσημη Υποψηφιότητα της Χιλής για Oscar Καλύτερης Ξενόγλωσσης Ταινίας 2016

•          Αργυρή Άρκτος, Μεγάλο Βραβείο Επιτροπής, 65ο Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου Βερολίνου

•          Βραβείο Καλύτερης Ταινίας, Φεστιβάλ Φανταστικού Κινηματογράφου του Όστιν 2015

•          Υποψήφια για Βραβείο Καλύτερης ταινίας, Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου του Σικάγο 2015

Διανομή: Strada Films

Στις αίθουσες από 05.11.15