Spectre

Παραγωγή: Βρετανία/ΗΠΑ – 2015 

Διάρκεια: 148 λεπτά

Είδος: Περιπέτεια

Βαθμολογία: * * *  

Σκηνοθεσία: Sam Mendes

Πρωταγωνιστούν: Daniel Craig, Christoph Waltz, Léa Seydoux, Ralph Fiennes, Monica Bellucci, Ben Whishaw, Naomie Harris, Dave Bautista, Andrew Scott, Rory Kinnear, Jesper Christensen, Alessandro Cremona, Stephanie Sigman.

Υπόθεση: Ευρισκόμενος σε μυστική αποστολή στο Μεξικό, μια αποστολή που είχε αναλάβει με κωδικοποιημένο μήνυμα από την μακαρίτισσα M, o πράκτορας James Bond «σηκώνει τον κόσμο στο πόδι» κατά τη διάρκεια της παρέλασης της Ημέρας των Νεκρών. Κυνηγώντας τον κακοποιό Μάρκο Σκιάρα, τον οποίο τελικά εξοντώνει (πάντα με θεαματικό τρόπο) αποκτά το μυστηριώδες δακτυλίδι του που έχει ως έμβλημα ένα χταπόδι. Επιστρέφοντας στο Λονδίνο τίθεται σε διαθεσιμότητα, ενώ η Υπηρεσία κινδυνεύει να διαλυθεί από τον C, γλοιώδη γραφειοκράτη και επικεφαλής των νέων ιδιωτικοποιημένων Βρετανικών μυστικών υπηρεσιών. Το δαχτυλίδι όμως που έχει βρει τον βάζει σε σκέψεις και τον κάνει να «εξαφανισθεί» στη Ρώμη, όπου συναντά τη Λουτσία (Monica Bellucci), την όμορφη χήρα του Σκιάρα την οποία σώζει από εκτέλεση. Με τις πληροφορίες που αποκτά ο Bond εισχωρεί σε μία μυστική συνάντηση και ανακαλύπτει την εγκληματική οργάνωση SPECTRE (Special Executive for Counter-intelligence, Terrorism, Revenge and Extortion).

Την ίδια στιγμή στο Λονδίνο, ο C θέτει υπό αμφισβήτηση τις τακτικές του Bond αλλά και τη MI6 με επικεφαλής τον νέο M (Ralph Fiennes). Ο Bond στρατολογεί κρυφά τη Moneypenny (Naomie Harris) και τον Q (Ben Whishaw) για να τον βοηθήσουν να βρει τη Madeleine Swann (Léa Seydoux), την κόρη του παλιού του αντιπάλου Mr White (Jesper Christensen), τη μόνη που μπορεί να τον βοηθήσει να εξιχνιάσει το δίκτυο της SPECTRE. Η φαινομενικά εύθραυστη Madeleine, κόρη επαγγελματία δολοφόνου που έχουν δει πολλά τα μάτια της, έρχεται τελικά κοντά στον Bond και καταλήγουν και οι δυο στο κατόπι της επικίνδυνης οργάνωσης με αρχηγό έναν παλιό καλό τρελό εχθρό του Bond.

Τρία χρόνια αναμονής για τους φανατικούς οπαδούς του Βρετανού πράκτορα παίρνουν τέλος! Η 24η ταινία της σειράς που αποτελεί το παλιότερο εν ενεργεία κινηματογραφικό franchise και η 4η και μάλλον τελευταία εμφάνιση του Daniel Craig είναι γεγονός. Όπως γεγονός είναι ότι αυτό το Spectre είναι η πιο δαπανηρή παραγωγή Bond όλων των εποχών και μια από τις ακριβότερες ταινίες που γυρίστηκαν ποτέ, με κόστος που ψιθυρίζεται ότι ξεπερνά τα 300 εκατομμύρια δολάρια. Έχει μάλιστα περάσει ήδη στο βιβλίο Γκίνες αφού διαθέτει την μεγαλύτερη έκρηξη που οργανώθηκε ποτέ στην ιστορία του κινηματογράφου.

Όλα είναι εδώ λοιπόν for your eyes only! Γκάτζετς, αστραφτερά ρολόγια και κοσμήματα, exclusive σαμπάνιες, λούσα και τουαλέτες, Η χαρά της τοποθέτησης προϊόντων! Με κορωνίδα το ειδικά κατασκευασμένο για την ταινία τελευταίο μοντέλο της Aston Martin (το οποίο δυστυχώς δεν θα δει το φως της 25ης ταινίας Bond).

Σκηνοθετικά η ταινία διακρίνεται από φρενήρεις ρυθμούς και επιβλητικό στυλιζάρισμα χωρίς να αποφεύγει τις αφηγηματικές κοιλιές μετά την εκρηκτική εισαγωγή της. Ψιλά γράμματα. Από τη στιγμή που αρχίζουν ξανά τα κυνηγητά ποιος την πιάνει. Ρώμη, Αυστρία, Μαρόκο, Λονδίνο, ο κόσμος είναι μια πίστα ταχύτητας. Οι κακοί με επικεφαλής τον παλιό γνώριμο του Bond, Ernst Stavro Blofeld είναι βγαλμένοι σχεδόν από comics. O Κρίστοφ Βαλτζ ξέρει να φθάνει στα όρια του κιτς και να γλυτώνει με ένα σατανικό χαμόγελο. Ο θεόρατος πάλι Dave Bautista είναι από τους πιο πετυχημένους μετά τον Σαγόνα σκληρούς αντίπαλους του Βρετανού πράκτορα με τα εντυπωσιακά κοστούμια, τα ατσαλάκωτα ακόμη και μετά από μια πάλη σώμα με σώμα. Όσο για την πολυπράγμονα Λέα Σεϊντού ως Μαντλέν Σουάν (μια συγγραφική παραπομπή στο κλασσικό μυθιστόρημα του Προυστ Αναζητώντας το χαμένο χρονο), είναι απλά εκθαμβωτική και στέκεται επάξια από πλευράς δυναμισμού στο πλευρό του αγαπημένου πράκτορα. Οι υπαρξιακές αναζητήσεις που ξεκίνησαν για τον 007 από το Skyfall συνεχίζονται καθώς στη διαδρομή της ταινίας ο χαμένος για τον Bond χρόνος θα ξανακερδηθεί με αποκαλυπτικό τρόπο. Επιπρόσθετα, πράγμα που ακούγεται παράξενο για ταινία με ήρωες πράκτορες που φροντίζουν για την ασφάλεια του Δυτικού Κόσμου, υπάρχει ένας προβληματισμός για την όλο και αυξανόμενη Οργουελική ηλεκτρονική παρακολούθηση και καταγραφή του συνόλου της ανθρωπότητας, καλοδεχούμενος για τέτοιας μαζικής αποδοχής ταινία.

Δυστυχώς αυτή τη φορά το τραγουδάκι, ένα έμβλημα που η υφήλιος περιμένει με ανυπομονησία κάθε φορά που ανακοινώνεται μια νέα ταινία της σειράς, δεν στέκεται καθόλου στο ύψος των περιστάσεων. Μάλλον σε υπόλοιπο της Eurovision φέρνει με την καστράτο φωνή του Sam Smith να ξυπνά μνήμες Κοντσίτα! Στους Βρετανούς αρέσει όμως και περί ορέξεως κολοκυθόπιτα. Αλλά που είναι οι Οσκαρικοί θρίαμβοι του Skyfall. Δεν είναι κάθε μέρα της Αγίας Αντέλ…

Το 2017 οι παραγωγοί υπολογίζουν ότι η 25η ταινία Bond θα είναι έτοιμη. Μέχρι τότε οι άπειροι fans ας χορτάσουν με δυόμιση ώρες Spectre και ας απολαύσουν έναν από τους καλύτερους Bond ηθοποιούς στην τελευταία ίσως εμφάνισή του. Και ας αρχίσει το debate: μπορεί να είναι «έγχρωμος» ο επόμενος (βλέπε Idris Elba) ή όχι; Καλή διασκέδαση! 

Διανομή: Feelgood Entertainment 

Στις αίθουσες από 12.11.15