L’albero degli zoccoli – Το δέντρο με τα τσόκαρα (Επανέκδοση)

Παραγωγή: Ιταλία – 1978 

Διάρκεια: 186 λεπτά

Είδος: Κοινωνικό

Βαθμολογία: * * * * *   

Σκηνοθεσία: Ermanno Olmi

Πρωταγωνιστούν: Luigi Ornaghi, Francesca Moriggi, Omar Brignoli, Antonio Ferrari, Teresa Brescianini, Giuseppe Brignoli, Carlo Rota.

Υπόθεση: Βρισκόμαστε σε ένα αγρόκτημα στη Λομβαρδία του 1898, ένα τόπο που ζει ακόμη οργανωμένος κατά τα φεουδαρχικά πρότυπα. Ένα τόπο που δεν έχει ακόμη αγγίξει η βιομηχανική επανάσταση και τα κοινωνικά κινήματα μόνο σαν μακρινός απόηχος τον πλησιάζουν. Τέσσερις οικογένειες χωρικών ζουν κάτω από την απόλυτη εξουσία του μεγαλοαστού τσιφλικά και αγωνίζονται να βγάλουν τα προς το ζην κάτω από πολύ δύσκολες συνθήκες. Όλα όσα έχουν ανήκουν στον αφέντη στον οποίο είναι υποχρεωμένοι να αποδίδουν τα δύο τρίτα της σοδειάς. Η ζωή τους είναι πρωτόγονη και φτωχική, όμως ζουν με χαμόγελο, με την αγάπη προς το Θεό και εκτιμώντας τα μικρά και καθημερινά πράγματα. Όταν το μικρό αγόρι της μιας οικογένειας, το οποίο αποφάσισαν να πηγαίνει σχολείο για να αποκτήσει μόρφωση, καταστρέφει τα ξυλοπάπουτσά του, ο πατέρας του αποφασίζει να του φτιάξει καινούργια κόβοντας ένα δεντράκι. Η ενέργειά του αυτή όμως θα πυροδοτήσει την οργή του αφέντη.

Ένα σπάνιο one man show από έναν από τους σημαντικότερους Ιταλούς δημιουργούς του 20ου αιώνα, τον δημιουργό της Περίστασης και των Αρραβωνιασμένων, Ερμάνο Όλμι. Εδώ γράφει, σκηνοθετεί, φωτογραφίζει και μοντάρει ένα, γαλήνιο στην επιφάνεια, σχεδόν ντοκιμαντερίστικο και μεγάλης εθνογραφικής αξίας πορτραίτο του τέλους της φεουδαρχικής εποχής. Δημιουργεί με μεθοδικότητα έναν πολυπρόσωπο κινούμενο ζωγραφικό πίνακα, στον καμβά του οποίου ζωντανεύουν αργά και νωχελικά οι ιστορίες ανθρώπων που πέρασαν από τον κόσμο χωρίς να αφήσουν κάποιο ίχνος, περπάτησαν αυτή τη γη δεχόμενοι στωικά την «φύση» των πραγμάτων, βλέποντας από μακριά μόνο την ανατροπή να έρχεται. Ένας κόσμος που το 1978 φαινόταν τόσο μακρινός αλλά σήμερα κινδυνεύουμε να τον δούμε να ζωντανεύει ξανά. Η εκμετάλλευση ως φυσική ανθρώπινη κατάσταση, ένα κατάλοιπο του μεσαίωνα που ζωγραφίζει ένα ανθρώπινο τοπίο γεμάτο με ψυχές γαλήνιες σε κορμιά βασανισμένα. Οι εποχές διαδέχονται η μια την άλλη και οι φτωχοί αλλά πλούσιοι σε ψυχικά διαθέσιμα χωρικοί προσαρμόζονται αδιαμαρτύρητα, ευχαριστώντας τον Θεό για το δώρο της ζωής. Ακόμη κι όταν δέχονται αδιαμαρτύρητα την αυθαιρεσία του αφεντικού.

Η κορυφαία δημιουργία ενός σπουδαίου και ευαίσθητου σκηνοθέτη που άφησε εποχή και κέρδισε πλήθος διακρίσεων. Το ερασιτεχνικό καστ καθοδηγείται εκπληκτικά στους ρόλους του που μοιάζουν να βγήκαν από ιμπρεσιονιστικούς πίνακες του 19ου αιώνα.

Βραβεία

Χρυσός Φοίνικας και Βραβείο Οικουμενικής Επιτροπής στο Φεστιβάλ Καννών, 1978

Βραβείο BAFTA, 1980 και βραβεία Σεζάρ, 1979 για καλύτερη ξένη ταινία

Βραβείο καλύτερης στα ιταλικα «όσκαρ» David di Donatello, 1979

και πολλά άλλα βραβεία και διακρίσεις. 

Διανομή: New Star 

Στις αίθουσες από 12.11.15