ΟΙ ΘΗΣΑΥΡΟΙ ΤΟΥ ΓΑΛΛΙΚΟΥ ΚΙΝΗΜΑΤΟΓΡΑΦΟΥ ΣΤΗΝ ΑΛΚΥΟΝΙΔΑ

Η NEW STAR διοργανώνει επταήμερο Φεστιβάλ Γαλλικών ταινιών στο «ΑΛΚΥΟΝΙΣ new star art cinema»,  από 19 έως 25 Νοεμβρίου, ως μία κίνηση συμπαράστασης προς στον γαλλικό λαό, σε μια προσπάθεια τονισμού της δύναμης της τέχνης ενάντια σε κάθε μορφή τρομοκρατίας. Το φεστιβάλ περιλαμβάνει ταινίες που ξεχώρισαν διαχρονικά, από την κάποτε θεωρούμενη καλύτερη ταινία όλων των εποχών, «Τα παιδιά του Παραδείσου» του Μαρσέλ Καρνέ, μέχρι και το σύγχρονο «Ψηλά τα χέρια» του Ρομέν Γκουπίλ, το οποίο θίγει το μεταναστευτικό ζήτημα.

Στο «Αίμα του ποιητή», πρώτη ταινία του ποιητή, ζωγράφου και θεατρικού συγγραφέα Ζαν Κοκτώ, ο δημιουργός ενώνει συνειρμικά τέσσερις ονειρικές σεκάνς, προσπαθώντας -σαφώς επηρεασμένος από το σουρεαλιστικό κίνημα- να οικοδομήσει μια γεμάτη συμβολισμούς, ποιητική ατμόσφαιρα. Μια άλλη ταινία του Κοκτώ, που πρόκειται να προβληθεί, είναι η «Διαθήκη του Ορφέα», όπου πρωταγωνιστής είναι ο ίδιος ο Κοκτώ. Ποιητικός ρεαλισμός, λυρισμός και κωμικά στοιχεία χαρακτηρίζουν την «Αταλάντη» του Ζαν Βιγκό, μια ταινία σπουδή στον έρωτα, ενώ από το αφιέρωμα δεν θα μπορούσε να λείπει η «Ωραία της ημέρας» του Λουίς Μπουνιουέλ, ένα ερωτικό δράμα με την Κατρίν Ντενέβ να δίνει νόημα στη ζωή της όταν αρχίζει να επισκέπτεται έναν οίκο ανοχής, προσφέροντας τις υπηρεσίες της δωρεάν.

Στα «400 χτυπήματα», το πρώτο αριστούργημα του Φρανσουά Τριφό, αναγνωρίζουμε την παιδικότητα, το ζωντανό πυρήνα της ανθρώπινης ψυχής, που είναι η κινητήριος δύναμη της επιθυμίας και της δημιουργίας. Πολλά χρόνια αργότερα, στο «Τελευταίο Μετρό»,  ο Τριφό αντιπαραθέτει τον λαμπερό κόσμο του θεάτρου στον σκοταδισμό του ναζισμού. Η «Νύχτα και καταχνιά» του Αλαίν Ρενέ, είναι ένα  συγκλονιστικό ντοκιμαντέρ για τα στρατόπεδα συγκέντρωσης των ναζιστών στον Β' Παγκόσμιο Πόλεμο, ενώ στο «Μίσος» του Ματιέ Κασοβίτς, τρεις νεαροί μετανάστες των φτωχών προαστίων του Παρισιού προσπαθούν να πάρουν εκδίκηση για το φίλο τους που έπεσε θύμα αστυνομικής βίας. 

Στις υπόλοιπες ταινίες που περιλαμβάνονται στο Φεστιβάλ, ο Ζιλ Ντασέν σκηνοθετεί το  «Ριφιφί», μία από τις πιο διάσημες διαρρήξεις στον κινηματογράφο  και ο Ρομέν Γκουπίλ, συγκλονισμένος από την αυτοκτονία του φίλου του, σκηνοθετεί μια από τις πιο γνωστές ταινίες του «Να πεθαίνεις στα 30». Από το αφιέρωμα δεν θα μπορούσε να λείπει βέβαια και ο πάπας της νουβέλ βαγκ, Ζαν Λικ Γκοντάρ («Ο τρελός Πιερό», «Αλφαβίλ» και η συγκλονιστική «Περιφρόνηση»). Τα μελοδράματα του Ζαν Ρενουάρ «Η σκύλα» και «Η Έλενα και οι άντρες της» με τους Ίνγκριντ Μπέργκμαν, Μελ Φερέρ και Ζαν Μαρέ, η «Άγνωστη κυρία» του Μαξ Οφίλς αλλά και το θρίλερ «Το όνομα του Ρόδου» του Ζαν Ζακ Ανό από το μυθιστόρημα του Ουμπέρτο 'Εκο, συμπληρώνουν την εικοσάδα των σπουδαιότερων γαλλικών ταινιών.

Συνοπτικά οι 20 ταινίες του Φεστιβάλ είναι:

Τα παιδιά του Παραδείσου, Το τελευταίο μετρό, Νύχτα και καταχνιά, Το αίμα του ποιητή, Αταλάντη, Η Ωραία της ημέρας, Η Διαθήκη του Ορφέα, Η Έλενα και οι άντρες της, Ριφιφί, Ψηλά τα χέρια, Η άγνωστη κυρία, Το όνομα του Ρόδου, Μαξ Λίντερ, Περιφρόνηση, Να πεθαίνεις στα 30, Η Σκύλα, Το μίσος, Άλφαβιλ, 400 Χτυπήματα, Ο τρελός Πιερό.

Αναλυτικά το πρόγραμμα:

ΠΕΜΠΤΗ 19/11

22.00  ΝΥΧΤΑ ΚΑΙ ΚΑΤΑΧΝΙΑ, του ΑΛΑΙΝ ΡΕΝΕ

22.30 ΤΟ ΤΕΛΕΥΤΑΙΟ ΜΕΤΡΟ, του ΦΡΑΝΣΟΥΑ ΤΡΙΦΟ

ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 20/11

22.00  ΤΟ ΑΙΜΑ ΤΟΥ ΠΟΙΗΤΗ, του ΖΑΝ ΚΟΚΤΩ

23.00  ΑΤΑΛΑΝΤΗ, του ΖΑΝ ΒΙΓΚΟ

00.30  Η ΩΡΑΙΑ ΤΗΣ ΗΜΕΡΑΣ, του ΛΟΥΙΣ ΜΠΟΥΝΙΟΥΕΛ

ΣΑΒΒΑΤΟ 21/11

15.00 Η ΔΙΑΘΗΚΗ ΤΟΥ ΟΡΦΕΑ, του ΖΑΝ ΚΟΚΤΩ

16.30 Η ΕΛΕΝΑ ΚΑΙ ΟΙ ΑΝΤΡΕΣ ΤΗΣ, του ΖΑΝ ΡΕΝΟΥΑΡ

22.00 ΡΙΦΙΦΙ, του ΖΥΛ ΝΤΑΣΣΕΝ

ΚΥΡΙΑΚΗ 22/11

11.00 ΨΗΛΑ ΤΑ ΧΕΡΙΑ, του ΡΟΜΕΝ ΓΚΟΥΠΙΛ

12.30 ΤΑ ΠΑΙΔΙΑ ΤΟΥ ΠΑΡΑΔΕΙΣΟΥ, του ΜΑΡΣΕΛ ΚΑΡΝΕ

16.00 Η ΑΓΝΩΣΤΗ ΚΥΡΙΑ, του ΜΑΞ ΟΦΙΛΣ

22.00 ΤΟ ΟΝΟΜΑ ΤΟΥ ΡΟΔΟΥ, του ΖΑΝ ΖΑΚ ΑΝΟ

ΔΕΥΤΕΡΑ 23/11

16.30  ΜΑΞ ΛΙΝΤΕΡ, του ΜΑΞ ΛΙΝΤΕΡ

22.00  ΠΕΡΙΦΡΟΝΗΣΗ, του ΖΑΝ ΛΥΚ ΓΚΟΝΤΑΡ

23.45  ΝΑ ΠΕΘΑΙΝΕΙΣ ΣΤΑ 30,  του ΡΟΜΕΝ ΓΚΟΥΠΙΛ

ΤΡΙΤΗ 24/11

16.30 Η ΣΚΥΛΑ, του ΖΑΝ ΡΕΝΟΥΑΡ

22.00 ΤΟ ΜΙΣΟΣ, του ΜΑΤΙΕ ΚΑΣΟΒΙΤΣ

23.45 ΑΛΦΑΒΙΛ, του ΖΑΝ ΛΥΚ ΓΚΟΝΤΑΡ

ΤΕΤΑΡΤΗ 25/11

16.30 ΑΤΑΛΑΝΤΗ, του ΖΑΝ ΒΙΓΚΟ

22.00 400 ΧΤΥΠΗΜΑΤΑ, του ΦΡΑΝΣΟΥΑ ΤΡΙΦΟ

23.45 ΤΡΕΛΟΣ ΠΙΕΡΟ, του ΖΑΝ ΛΥΚ ΓΚΟΝΤΑΡ

Ημερήσιο εισιτήριο 5 ευρώ

Τηλέφωνο κρατήσεων: 210- 8220008

Τέλος, να σημειώσουμε ότι πρόσφατα συμπληρώθηκε ένας χρόνος από την επαναλειτουργία των δύο ιστορικών κινηματογράφων τέχνης ΑΛΚΥΟΝΙΔΑ και ΣΤΟΥΝΤΙΟ που αναβίωσε η NEW STAR. Ο δεύτερος χρόνος βρίσκει τους ιστορικούς κινηματογράφους ακόμη περισσότερο δραστηριοποιημένους και δυναμικούς με πολλές κινηματογραφικές και μη δράσεις. Με αφορμή αυτά τα «γενέθλια» η νέα τραγουδοποιός και ερμηνεύτρια Σοφία Γεωργάντζη έγραψε ένα τραγούδι ειδικά αφιερωμένο για την περίσταση. Ακούστε το στο παρακάτω link.