Il Racconto dei Racconti (Tale of Tales) – Το Παραμύθι των Παραμυθιών

Παραγωγή: Ιταλία/Γαλλία/Βρετανία – 2015 

Διάρκεια: 125 λεπτά

Είδος: Περιπέτεια Φαντασίας

Βαθμολογία: * * *

Σκηνοθεσία: Matteo Garrone

Πρωταγωνιστούν: Salma Hayek, Vincent Cassel, Toby Jones, John C. Reilly, Shirley Henderson, Hayley Carmichael, Bebe Cave, Stacy Martin, Christian Lees, Jonah Lees, Laura Pizzirani, Franco Pistoni, Guillaume Delaunay, Kathryn Hunter, Jessie Cave και οι Alba Rohrwacher και Massimo Ceccherini.

Υπόθεση: Μια φορά κι έναν καιρό, ήταν τρία γειτονικά βασίλεια, το Longtrellis, το Strongcliff και το Highhills. Καθένα είχε τα δικά του βασιλικά προβλήματα.

Η Βασίλισσα του Longtrellis (Σάλμα Χάγεκ) ήθελε να αποκτήσει παιδί με κάθε τίμημα. Μια νύχτα εμφανίζεται στο Παλάτι ένας μάγος που της λέει ότι ο μόνος τρόπος να μείνει επιτέλους έγκυος είναι να φάει την καρδιά ενός θαλάσσιου τέρατος, πληρώνοντας όμως αντίστοιχο τίμημα. Ο Βασιλιάς (Τζον Σ. Ράιλι) εξορμά να σκοτώσει το τέρας για χάρη της αλλά το τίμημα είναι ανείπωτο…

Ο Βασιλιάς του γειτονικού Strongcliff (Βενσάν Κασέλ) για το μόνο που νοιάζεται είναι να ικανοποιεί τις ανεξέλεγκτες ορμές του. Μία μυστηριώδης φωνή που έρχεται μέσα από ένα σπίτι, θα του τραβήξει την προσοχή, όμως όσο εκείνος ερωτεύεται την γυναίκα που κρύβεται στην άλλη μεριά του τοίχου, τόσο εκείνη διστάζει να του αποκαλυφθεί. Τελικά δέχεται να του δοθεί ένα βράδυ στο παλάτι με μόνο όρο να βρεθούν μόνοι στο απόλυτο σκοτάδι.

Τέλος, ο Βασιλιάς του Highhills (Τόμπι Τζόουνς) αναπτύσσει μια αφύσικη εμμονή με έναν ψύλλο που τον βλέπουμε σιγά-σιγά να γιγαντώνεται με τη μυστική φροντίδα του Βασιλιά. Όταν έρθει η στιγμή της επιλογής συζύγου για την όμορφη νεαρή κόρη του, ο Βασιλιάς αποφασίζει να την παντρέψει με όποιον απαντήσει σε ένα ιδιόμορφο γρίφο. Λάθος μεγάλο αφού ο νικητής του διαγωνισμού είναι, τουλάχιστον, ιδιόμορφος. Ο Βασιλιάς όμως δεν μπορεί να πάρει πίσω το λόγο του.

Βασισμένο σε παραμύθια «από την Κρήτη και τη Βενετιά» που κατέγραψε τον 17ο αιώνα ο εθνικός παραμυθάς της Ιταλίας Τζιαμπατίστα Μπαζίλε, αυτό το παραμύθι των παραμυθιών αποτελεί και το αγγλόφωνο ντεμπούτο του δημιουργού του «Γόμορρα». Τα παραμύθια του Μπαζίλε, γνωστά στην Ιταλία και ως Pentamerone, είναι τα παλαιότερα καταγεγραμμένα σε εθνικό επίπεδο παραμύθια και περιλαμβάνουν τις πιο πρώιμες βερσιόν της Σταχτοπούτας και της Ραπουνζέλ. Τα λαϊκά παραμύθια έχουν το χάρισμα να διατηρούνται φρέσκα στο πέρασμα των αιώνων αφού στη βάση τους βρίσκονται πανανθρώπινοι φόβοι και επιθυμίες που δεν έχουν εκλείψει ούτε και στη σημερινή στεγνή τεχνολογική εποχή. Τα παραμύθια του Μπαζίλε, επηρέασαν δημιουργικά και μεταγενέστερους παραμυθάδες όπως οι αδελφοί Γκριμ και ο Άντερσεν. Ο Γκαρόνε, αν και δεν είναι και φοβερός αφηγητής, μπλέκοντας συχνά και κάπως άτσαλα τις τρεις ιστορίες που επέλεξε ανάμεσα στις 50 του Μπαζίλε, καταφέρνει ως πρώην εικαστικός να διατηρήσει ένα ενιαίο ύφος αποφεύγοντας τις κιτς υπερβολές που οδήγησαν σε αποτυχία το παρεμφερές Brothers Grimm του Γκίλιαμ. Αποφεύγει επίσης τους εθνογραφικούς πειραματισμούς του Παζολίνι στο Δεκαήμερο του Βοκάκιου, προτιμώντας να επενδύσει σε στοιχεία και επιρροές από τα χαρακτικά του μεγάλου Ισπανού ζωγράφου Φρανθίσκο Γκόγια. Διεθνές (ετερόκλητο) καστ που ευτυχεί κυρίως στους δεύτερους ρόλους, παραμυθένια φαντασμαγορική ατμόσφαιρα χάρη στα σκηνικά του Ντιμίτρι Καπουάνι, μαθητή του μέγιστου Ντάντε Φερέτι, υπέροχο (για ακόμη μια φορά) σκορ από τον Αλεξάντρ Ντεσπλά και βέβαια λουσάτη φωτογραφία από τον βετεράνο Βρετανό Πίτερ Σασίτσκι. Συνολικά ένα οπτικά συναρπαστικό και ολίγον πιπεράτο παραμύθι για ενήλικους και μεγαλύτερα παιδιά. 

Διανομή: Odeon 

Στις αίθουσες από 19.11.15