The Republic

Παραγωγή: Ελλάδα – 2015 

Διάρκεια: 112 λεπτά

Είδος: Πολιτικό Θρίλερ

Βαθμολογία: * * *

Σκηνοθεσία: Δημήτρης Τζέτζας

Πρωταγωνιστούν: Προμηθέας Αλειφερόπουλος, Αλέξανδρος Λογοθέτης, Γιάννης Στάνκογλου, Τάκης Σπυριδάκης, Ερρίκος Λίτσης, Βίκυ Παπαδοπούλου, Αλεξάνδρα Χασάνι, Δημήτρης Λιόλιος, Πέτρος Λαούδης, Ιωάννα Κολλιοπούλου, Κώστας Νικούλη, Μπάμπης Παπανικολάου, Νικόλαος Ρούσαλης, Σουλτάν Αμίρ, Kazuaki Shitamori, Αντώνης & Χάρης Μήτρου, Blaine Reininger και οι Μάκης Παπαδημητρίου, Γιώργος Κιμούλης και Ζωή Λάσκαρη.

Υπόθεση: Ο φωτορεπόρτερ Αχιλλέας, δουλεύει για τον διαπλεκόμενο μεγαλοδημοσιογράφο Μάριο Σφήκα, κάνοντας παράνομες παρακολουθήσεις. Όταν όμως ανακαλύπτει κάτι που ξεπερνά την πιο νοσηρή φαντασία του και τα όρια του ως άνθρωπο, παραιτείται και αφήνει σύξυλο τον εργοδότη του. Η αντίδραση θα είναι άμεση και ακραία. Ανάμεσα σε πολιτικές μίζες, κυκλώματα trafficking και εκμετάλλευσης μεταναστών, διεφθαρμένους αστυνομικούς και σκοτεινούς επιχειρηματίες ξεκινάει μια ιστορία εκδίκησης που θα ανατρέψει όλο το σκηνικό. Η οργή του Αχιλλέα θα τον οδηγήσει στα άκρα και θα είναι το μόνο κίνητρο που μπορεί να τον κρατήσει ζωντανό.

Όλη η χολιγουντιανή προϋπηρεσία του πρωτοεμφανιζόμενου στη σκηνοθεσία Δημήτρη Τζέτζα είναι παρούσα σ αυτό το εκρηκτικό και αιματοβαμμένο κινηματογραφικό ντεμπούτο. Μια κλασσική b movie ιστορία εκδίκησης με σχεδόν comic αποχρώσεις που παρά τις κάποιες σεναριακές ευκολίες δεν σταματά ούτε στιγμή να παρασέρνει το θεατή στα ματωμένα και βίαια μονοπάτια της διαφθοράς και της σήψης που έχουν τυλίξει την ελληνική πραγματικότητα. Ούτε ο ήρωας είναι αθώος μέσα σ αυτό το βόρβορο, πληρώνοντας με προσωπικό κόστος την εμπλοκή του σε υψηλά παιγνίδια που δεν μπορεί να ελέγξει. Κι αυτό το προσωπικό κόστος τον ωθεί σε μια σχεδόν ταραντινικής σύλληψης τρομερή εκδίκηση που τους παίρνει όλους σβάρνα. Μπορεί να μην του το έχεις αλλά ο Αχιλλέας ξέρει να σφάζει το δρόμο του ανάμεσα στα άθλια κορμιά της διαπλοκής, φθάνοντας την εκδίκησή του στα άκρα.

Διεφθαρμένοι περιφερειακοί χαρακτήρες που παραπέμπουν τον υποψιασμένο θεατή σε πρόσωπα και πράγματα της εγχώριας αθλιότητας και ολοκληρωμένες ερμηνείες με κορυφαίο τον Αλέξανδρο Λογοθέτη που το πρόσωπό του εφεξής θα είναι κινηματογραφικά συνώνυμο του «διεφθαρμένος αστυνομικός» αλλά και τον πάντα εντυπωσιακό Γιώργο Κιμούλη στο ρόλο του πολιτικού που λέει την «τελευταία λέξη» είναι το ντεκόρ της καταιγιστικής δράσης της ταινίας, της οποίας το μοντάζ επιμελήθηκε αυτοπροσώπως ο δυναμικός σκηνοθέτης της. Αναμέτρηση με το Χόλιγουντ στα ίσα, με εξαιρετικό πρωταγωνιστή τον Προμηθέα Αλειφερόπουλο, ηθοποιό που έχει αποδείξει το πολυτάλαντό του στο θέατρο και που (επιτέλους!) μπορεί να μιλήσει σωστά Αγγλικά όταν το απαιτούν οι ανάγκες του ρόλου. 

Διανομή: Village 

Στις αίθουσες από 19.11.15