Ο Αλμοδόβαρ και η Χουλιέτα του

Το 2016 ο αγαπημένος Πέδρο Αλμοδόβαρ επιστρέφει στη σκηνοθεσία με ένα γυναικείο δράμα!

Πρωταγωνίστρια της ιστορίας είναι η Χουλιέτα, μια γυναίκα την οποία το 2015 βρίσκει στο χείλος της τρέλας. Τριάντα χρόνια νωρίτερα, βλέπουμε μια πιο ευτυχισμένη περίοδο της ζωής της. Η ταινία είχε αρχικά ανακοινωθεί με τον τίτλο Silencio αλλά ο Ισπανός σκηνοθέτης άλλαξε τον τίτλο σε Julieta, εξηγώντας την αλλαγή με μια μακροσκελή ανακοίνωση στην οποία μεταξύ άλλων λέει:

«Αποφασίσαμε να αλλάξουμε τον τίτλο της ταινίας, η οποία τώρα βρίσκεται στην φάση του post production… Όταν ακόμη προετοιμάζαμε την ταινία, έμαθα ότι ο Μάρτιν Σκορσέζε θα γύριζε μία ταινία με τον ίδιο τίτλο. Τότε δεν το σκέφτηκα πολύ, αφού σκόπευα να κυκλοφορήσω την ταινία μου «Silencio» (στα ισπανικά) παγκοσμίως και αυτό ακουγόταν κάπως διαφορετικό σε σχέση με το «Silence». Όμως ο Σκορσέζε κι εγώ έχουμε τελειώσει γυρίσματα και θα μοιραστούμε τις αίθουσες του κόσμου την ίδια περίπου περίοδο της χρονιάς. Επιπλέον, το βιβλίο πάνω στο οποίο βασίζεται η ταινία του Σκορσέζε (το «Silence» του Shûsaku Endô, για τις περιπέτειες των Ιησουιτών στην Ιαπωνία τον 17ο αιώνα) θα επανεκδοθεί. Νομίζω ότι αυτό φέρνει πολλές “σιωπές” την ίδια περίοδο και προτιμώ να αποφύγω τις παρανοήσεις...»

Συμπληρώνει δε τη δήλωσή του με την έκφραση λύπης και πένθους για τη σφαγή στο Παρίσι και αλληλεγγύης στους συγγενείς των θυμάτων. Και συναδελφικά σωστός λοιπόν και πάντα ευαισθητοποιημένος ο Πέδρο από τη Λα Μάντσα.

Η αλήθεια είναι ότι με την τελευταία του σκηνοθετική δουλειά το «Δεν Κρατιέμαι» του 2013 μας είχε κάπως απογοητεύσει αλλά με την περσινή του δουλειά σαν παραγωγός με τις υποψήφιες για ξενόγλωσσο Oscar «Ιστορίες για αγρίους» μας ενθουσίασε και πάλι. Ανυπομονούμε λοιπόν αφού εξάλλου το γυναικείο μελόδραμα ήταν πάντα το δυνατό του σημείο.

Η ταινία, στην οποία μεταξύ άλλων πρωταγωνιστούν οι Αντριάνα Ουγκάρτε, Έμμα Σουάρεζ, Ίνμα Κουέστα, Ρόσι ντε Πάλμα και Πιλάρ Κάστρο, θα κυκλοφορήσει στην Ισπανία την άνοιξη και στην Ελλάδα τον Σεπτέμβριο του 2016 από την Odeon.