Asphalte – Άσφαλτος

Παραγωγή: Γαλλία – 2015 

Διάρκεια: 100 λεπτά

Είδος: Κομεντί  

Βαθμολογία: * * * 1/2

Σκηνοθεσία: Samuel Benchetrit

Πρωταγωνιστούν: Isabelle Huppert, Gustave Kervern, Valeria Bruni Tedeschi, Tassadit Mandi, Jules Benchetrit, Michael Pitt, Mickaël Graehling, Larouci Didi, Abdelmajid 'Mickey' Barja, Thierry Gimenez.

Υπόθεση: Σε μια εργατική πολυκατοικία στα προάστια του Παρισιού ο ανελκυστήρας βρίσκεται εκτός λειτουργίας. Όταν η συνέλευση των ενοίκων αποφασίζει να τον επισκευάσει ο μόνος που αρνείται να πληρώσει είναι ο μονόχνωτος Στέρνκοβιτς, ένοικος του 1ου. Αυτός όμως είναι και ο πρώτος που θα τον χρειαστεί μετά από ένα αναπάντεχο ατύχημα. Θα μπορέσει αυτός ο δύστροπος άνθρωπος να αφήσει το αναπηρικό του καροτσάκι και να βρει τον έρωτα στο πρόσωπο της μοναχικής νυχτερινής νοσοκόμας που συναντά στα νυχτοπερπατήματά του; Θα καταφέρει ο παραμελημένος έφηβος του 2ου να βοηθήσει την απόμακρη νέα γειτόνισσα Ζαν Μεγιέρ, μια κάποτε διάσημη ηθοποιό των ’80s, να βρει ξανά ρόλο σε ταινία; Τι θα απογίνει ο Τζον Μακένζι, ο αστροναύτης που έπεσε από τον ουρανό στην ταράτσα της πολυκατοικίας, από λάθος υπολογισμό της NASA, και βρέθηκε υπό την προστασία της φιλόξενης κυρίας Χαμιντά από την Αλγερία; Τρεις απροσδόκητες και εντελώς σουρεαλιστικές συναντήσεις. Έξι παράξενοι χαρακτήρες που ο καθένας τραβάει το δικό του ζόρι. Ιστορίες καθημερινής τρέλας ή μήπως η τρέλα της αστικής καθημερινότητας: Και από πού έρχεται αυτός ο μυστηριώδης, απειλητικός ήχος που διαπερνά τον αέρα;

Όσο περνάει η ώρα τόσο ο διάχυτος και μελαγχολικός σουρεαλισμός που διαποτίζει την ταινία, κατακτά και τον πιο απαιτητικό θεατή και τον μπάζει στο μικροκλίμα αυτού του θαυμαστού σινεφίλ κόσμου που κινείται ανάμεσα στο διάστημα και τα μουντά παρισινά προάστια. Διευθύνοντας ένα υπέροχο καστ, με την Ιζαμπέλ Ιπέρ να κάνει με το ρόλο της ένα σχόλιο πάνω στην ίδια την εκλεκτική καριέρα της και με τον αστροναύτη του Μάικλ Πιτ να ξεχωρίζει σαν λευκή μύγα μέσα σε σκούρο γάλα, ο Σαμιουέλ Μπενσετρί αφηγείται με βάση δύο αυτοβιογραφικές ιστορίες του ένα σύγχρονο αστικό παραμύθι γεμάτο ποίηση της καθημερινότητας στην καλύτερη παράδοση του Καουρισμάκι και του Τζάρμους και με στιγμές παράδοξου χιούμορ που θα ζήλευε και ο Ρόι Αντερσον. Μια σινεφίλ φέτα γλυκού που είναι καλύτερο να απολαύσεις χωρίς να αναλύεις τα συστατικά της. Μια αναπάντεχα υπέροχη έκπληξη που συμμετείχε και στο φετινό Φεστιβάλ Καννών. 

Διανομή: Weird Wave 

Στις αίθουσες από 26.11.15