Bridge of Spies – Η Γέφυρα των Κατασκόπων

Παραγωγή: ΗΠΑ – 2015 

Διάρκεια: 141 λεπτά

Είδος: Κατασκοπική Περιπέτεια

Βαθμολογία: * * *

Σκηνοθεσία: Steven Spielberg

Πρωταγωνιστούν: Tom Hanks, Mark Rylance, Amy Ryan, Alan Alda, Austin Stowell, Scott Shepherd, Jesse Plemons, Domenick Lombardozzi, Sebastian Koch, Eve Hewson, Will Rogers, Dakin Matthews, Michael Gaston.

Υπόθεση: Το 1957 οι σχέσεις Η.Π.Α. και Σοβιετικής Ένωσης είχαν ήδη περάσει σε ένα ακόμη πιο ψυχρό κι από τον πάγο επίπεδο. Δύο κοσμοθεωρίες που μάχονταν για την παγκόσμια κυριαρχία με κάθε μέσο, θεμιτό και μη, βασιζόμενες κυρίως στην τελειοποίηση των κατασκοπικών μεθόδων και την προπαγάνδα. Το FBI συλλαμβάνει τον Ρούντολφ Έιμπελ, έναν Σοβιετικό πράκτορα που ζει στη Νέα Υόρκη. Η Αμερικάνικη κυβέρνηση, θέλοντας να διαθέσει έναν ανεξάρτητο ιδιώτη δικηγόρο για την υπεράσπιση του Έιμπελ, κάνει πρόταση στον διακεκριμένο δικηγόρο από το Μπρούκλιν Τζέιμς Ντόνοβαν, που ωστόσο ειδικεύεται στα ασφαλιστικά. Παρά την απειρία του ο Ντόνοβαν δέχεται να αναλάβει την υπόθεση, επιδιώκει όμως να εξασφαλίσει στον πελάτη του μια δίκαιη δίκη, σαν καλός και αφοσιωμένος στα αμερικανικά ιδεώδη πολίτης. Χαμένος κόπος και πολύ φασαρία για το τίποτα. Ωστόσο, λίγο καιρό αργότερα, ένα αμερικανικό κατασκοπικό αεροπλάνο καταρρίπτεται στη Σοβιετική Ένωση και ο πιλότος του, Φράνσις Γκάρι Πάουερς, συλλαμβάνεται. Η CIA, παρόλο που επίσημα αρνείται την συμμετοχή της στην αποστολή, φοβάται μήπως ο Πάουερς αποκαλύψει τις απόρρητες πληροφορίες που γνωρίζει. Λόγω της εντυπωσιακής παρουσίας του Ντόνοβαν στη δίκη του Έιμπελ, η CIA τον καλεί να πάει αποστολή στο σπαρασσόμενο τότε Βερολίνο για να διαπραγματευτεί την ανταλλαγή των κρατουμένων, «πατώντας» πάνω στην αγάπη του για την πατρίδα και την ακλόνητη πίστη στις αρχές του.

Τις ίδιες αρχές που ενσωματώνει με τελειότητα ο πολυαγαπημένος ηθοποιός εκατομμυρίων θεατών, ο Τζέιμς Στιούαρτ του 21ου αιώνα: ο Τομ Χανκς μοιάζει γεννημένος για να ερμηνεύσει τον Τζέιμς Ντονοβαν, ιστορικό πρόσωπο που έπαιξε σημαντικό και αθόρυβο ρόλο σε μια κρίσιμη καμπή της σύγχρονης ιστορίας. Η σπουδαία ερμηνεία του είναι το κυριότερο επίτευγμα εδώ της σκηνοθετικής μαεστρίας του σχεδόν 70χρονου πλέον Σπίλμπεργκ που βρίσκεται στο απόγειο της με αυτή την άσκηση ψυχροπολεμικού θρίλερ και εξύμνησης των κλασικών αν και παραμελημένων ηθικών αξιών που πρέπει να διέπουν μια δημοκρατική κοινωνία. Ο σκοτεινός κόσμος που απεικονίζει το φιλμ είναι μια αντανάκλαση του σημερινού ηθικά διαλυμένου κόσμου, ενός κόσμου που δεν χωράει ένα αιώνιο παιδί με παραδοσιακές αξίες όπως ο ευαίσθητος δημιουργός του Ε.Τ. Εξαιρετική δουλειά σε όλους τους τομείς, λεπτές πινελιές χιούμορ στους διαλόγους από τους αδελφούς Κοέν που συνεργάστηκαν στο σενάριο του Ματ Σάρμαν, υποβλητικό σκορ από τον Τόμας Νιούμαν που παίρνει τη θέση του «μόνιμου» Τζον Γουίλιαμς λόγω αιφνίδιας ασθένειας. Γενικά μια πολύ αξιοσέβαστη ακαδημαϊκή ταινία που θα ενθουσιάσει τους λάτρεις της κατασκοπίας και του σασπένς. Όχι η καλύτερη ταινία του μάγου των εικόνων αλλά πολλοί σκηνοθέτες θα παρακαλούσαν να την είχαν κάνει εκείνοι… 

Διανομή: Odeon 

Στις αίθουσες από 26.11.15