Έρχεται το Mustang με το φετινό Βραβείο LUX στις αποσκευές του

«Η Ευρώπη δεν είναι απλά μια περιοχή, ούτε ένα ενιαίο νόμισμα: πάνω από όλα είναι ένα σύνολο αξιών…και ο κύριος σκοπός του βραβείου είναι η διατήρηση της Ευρωπαϊκής πολιτιστικής ταυτότητας» είπε μεταξύ άλλων ο Antonio Tajani, Αντιπρόεδρος του Ευρωκοινοβουλίου, κατά την τελετή απονομής του φετινού Βραβείου LUX. Μεγάλα και κούφια λόγια θα μου πείτε. Και όμως, στο Στρασβούργο και τα πέριξ, αυτά τα λόγια και τα πιστεύουν και τους δίνουν βαρύτητα. Κατά τη διάρκεια της φετινής απονομής, ανάμεσα σε συνέδρια και πάνελ με τη συμμετοχή μελών του Κοινοβουλίου και επιφανών εκπροσώπων της Κινηματογραφικής κοινότητας όπως ο Κώστας Γαβράς, συζητήθηκαν θέματα πολιτιστικής διπλωματίας με όπλο το σινεμά, αντιμετώπισης των ανισοτήτων σε βάρος των, ούτως ή άλλως λιγότερων από τους άνδρες, γυναικών που δραστηριοποιούνται στον κινηματογράφο αλλά και κινηματογραφικής μόρφωσης που θα οδηγήσει σε μια πιο κοινή κινηματογραφική γλώσσα στην Ευρωπαϊκή ήπειρο. Βέβαια, ο κόσμος συνήθως μεταβάλλεται βίαια και ραγδαία, ερήμην του πολιτισμού και φοβάμαι ότι το άμεσο μέλλον θα φέρει μια τέτοια πολιτισμικά άνυδρη εποχή.

Φέτος πάντως, το Ευρωκοινοβούλιο πρόλαβε να απονείμει το βραβείο του στο Mustang, πρώτη μεγάλου μήκους ταινία της νεαρής Γαλλίδας, Τουρκικής καταγωγής, Ντενίζ Γκαμζέ Εργκιουβέν. Στην ταινία, συμπαραγωγή της Γαλλίας με την Τουρκία και τη Γερμανία, πέντε αδελφές αναγκάζονται να ενηλικιωθούν απότομα όταν αντιμετωπίζουν τη σκληρή πραγματικότητα να έχεις γεννηθεί γυναίκα στα βάθη της σύγχρονης Τουρκικής Ανατολής, εκατοντάδες χιλιόμετρα από την Κωνσταντινούπολη. Πέντε κορίτσια που όμως δεν το βάζουν κάτω και ενωμένα σαν γροθιά συγκρούονται με τις συντηρητικές αντιλήψεις του χωριού τους με την ορμή ενός ατίθασου αλόγου. Η ταινία πρωτοπαρουσιάστηκε στο φετινό 15ήμερο Σκηνοθετών στις Κάννες και από τότε κάνει ένα γύρο θριάμβου με πρόσφατη την απόφαση της Γαλλίας να είναι αυτή η υποψηφιότητα της χώρας για Oscar ξενόγλωσσης ταινίας. Το Βραβείο LUX ήρθε απλά να ενισχύσει τη διεθνή προβολή. Όταν μάλιστα στις δέκα αρχικά επικρατέστερες ταινίες υπήρχαν συμμετοχές όπως το αριστουργηματικό «Ο Γιος του Σαούλ» το επίτευγμα της ταινίας γίνεται ακόμη πιο σημαντικό.

Βέβαια η τελική επιλογή γίνεται ανάμεσα σε τρεις φιναλίστ. Και φέτος ήταν δύσκολη: οι άλλες δύο φετινές ταινίες ήταν το επίσης πολυβραβευμένο Βουλγάρικο (με ελληνική συμμετοχή) Urok (Το Μάθημα) των Kristina Grozeva & Petar Valchanov και η διεθνής παραγωγή του Jonas Carpignano με τίτλο Mediterranea και θέμα την Οδύσσεια δυο Αφρικανών λαθρομεταναστών στη  σύγχρονη Ευρώπη. Μια ταινία που έχει κάνει αίσθηση και ήδη είναι υποψήφια για τρία Independent Spirit Awards.

Η νικήτρια Mustang θα προβληθεί προσεχώς στη χώρα μας, με τον τίτλο «Ατίθασες» σε διανομή Strada Films. Το πρώτο trailer μας κάνει να ανυπομονούμε.