Ουζερί Τσιτσάνης

Παραγωγή: Ελλάδα – 2015 

Διάρκεια: 116 λεπτά

Είδος: Ιστορικό Δράμα

Βαθμολογία: * 1/2

Σκηνοθεσία: Μανούσος Μανουσάκης

Πρωταγωνιστούν: Ανδρέας Κωνσταντίνου, Χάρης Φραγκούλης, Βασιλική Τρουφάκου, Χριστίνα Χειλά Φαμέλη, Γιάννης Στάνκογλου, Γεράσιμος Σκιαδαρέσης, Μαρία Καβουκίδου, Μιχάλης Αεράκης, Ξανθή Γεωργίου, Γιάννης Αϊβάζης, Θοδωρής Αντωνιάδης και ο Λάκης Κομνηνός  με τον Αλμπέρτο Εσκενάζη. 

Υπόθεση: Θεσσαλονίκη 1943, στο απόγειο της γερμανικής κατοχής. Ο Γιώργος και η Εστρέα είναι ερωτευμένοι. Όμως ο έρωτας ανάμεσα σε έναν Χριστιανό και μία Εβραία είναι αδιανόητος. Πόσο μάλλον τώρα που οι Γερμανοί ξεκινούν τους διωγμούς της μεγάλης Εβραϊκής παροικίας της πόλης. Αυτή η παθιασμένη ιστορία αγάπης, παγιδευμένη σε μια ατμόσφαιρα τρόμου και παραλόγου, βρίσκει καταφύγιο στο ιστορικό Ουζερί Τσιτσάνης. Εκεί δουλεύει τα βράδια ο μεγάλος Έλληνας συνθέτης που διανύει τα πιο δημιουργικά του χρόνια και συνθέτει τα πιο γνωστά του τραγούδια, ανάμεσα στα οποία και το αριστούργημά του Συννεφιασμένη Κυριακή.

Η νέα, μετά από πολλά χρόνια, ταινία του Μανούσου Μανουσάκη είναι ένα μεγάλο και φιλόδοξο στοίχημα. Μεταφέροντας στο πανί το ομώνυμο best seller του Γιώργου Σκαμπαρδώνη αναλαμβάνει ένα άθλο, για τα ελληνικά δεδομένα, όσον αφορά την ανασύσταση της εποχής, με δεδομένη την συνεχή από τότε ανοικοδόμηση και αλλοίωση του αρχιτεκτονικού χαρακτήρα της Θεσσαλονίκης αλλά και γενικότερα της χώρας. Τα καλά νέα είναι ότι τα κουτσοκαταφέρνει τηρουμένων των αναλογιών και του budget δίνοντας την αίσθηση υπερπαραγωγής, χωρίς να είναι! Τα καλά νέα είναι επίσης ότι για πρώτη φορά σε μεγάλη κλίμακα το Ελληνικό σινεμά αποφασίζει να παρουσιάσει την εγχώρια άποψη για το Ολοκαύτωμα. Και τι Ολοκαύτωμα: μια ολόκληρη πολιτεία, ριζωμένη 500 χρόνια στο μυχό του Θερμαϊκού, εξανδραποδίζεται από το Ναζιστικό τέρας μέσα σε λίγους μήνες, με τη συνέργεια Ελλήνων συνεργατών που έσπερναν με τις κουκούλες τον τρόμο στο ντόπιο χριστιανικό στοιχείο. Τα καλά νέα είναι επίσης ότι ένα φρέσκο, νεανικό και δυναμικό καστ αναλαμβάνει να ζωντανέψει αυτή την ιστορική τραγωδία.

Τα κακά νέα; Όλα τα υπόλοιπα. Η ταινία αποπνέει μια ατμόσφαιρα παρωχημένου ακαδημαϊσμού, ο αφηγηματικός ρυθμός είναι αποσπασματικός, το νεανικό καστ δεν είναι αρκετά έμπειρο ώστε να αποφεύγει πάντα τις μελοδραματικές ευκολίες και ο χαρακτήρας του Τσιτσάνη αντιμετωπίζεται ως ιερό και ανεξήγητο τοτέμ που παρατηρεί τα γεγονότα χωρίς να εμπλέκεται δραματουργικά σ αυτά και χωρίς να αποκτά βάθος και περιεχόμενο. Καλές οι προθέσεις αλλά δεν αρκούν. Άλλο Ψίθυροι Καρδιάς και άλλο Ψίθυροι Ιστορίας.

Από το καστ ξεχωρίζει η Βασιλική Τρουφάκου στο ρόλο της τραγουδίστριας Λέλας που αποπνέει αυτό το μείγμα ερωτισμού και λαϊκού κοριτσιού που θα χαρακτήριζε μια νεαρή ρεμπέτισσα της κατοχής. Ξεχωρίζει επίσης η μουσική επένδυση του Θέμη Καραμουρατίδη καθώς και οι ενορχηστρώσεις του πάνω σε κλασσικά τραγούδια του μεγάλου συνθέτη.

Ένα χαμένο στοίχημα για μεγάλη ιστορική ταινία που ωστόσο θα ικανοποιήσει μεγάλη μερίδα του κοινού.

Και μερικά trivia για τους χαρακτήρες του δράματος όπως τους φαντάστηκαν οι δημιουργοί (άσχετα αν αυτό δικαιώνεται από το τελικό αποτέλεσμα).

Βασίλης Τσιτσάνης (Ανδρέας Κωνσταντίνου)

26 χρονών. Παντρεμένος με μία κόρη λίγων μηνών. Η ασκητική μορφή του καθηλώνει. Η μουσική δημιουργία εκτονώνει την ένταση, που σιγοβράζει μέσα του. Δεν διστάζει την κρίσιμη στιγμή να πάρει μια ηρωική απόφαση, που βάζει σε κίνδυνο τον ίδιο, ακόμη και την οικογένειά του.

Γιώργος (Χάρης Φραγκούλης)

25 χρονών.  Έχει δραστήρια ανάμειξη στην Αντίσταση. Ερωτευμένος με μια γυναίκα ενάντια στους κανόνες της εποχής. Αφήνει πίσω του ένα εξασφαλισμένο μέλλον για να ανοίξει ουζερί με τον Τσιτσάνη. Αυθόρμητος και παρορμητικός, ζει για το εδώ και το τώρα.

Εστρέα (Χριστίνα Χειλά Φαμέλη)

22 χρονών. Όπως όλες οι κοπέλες αυτής της ηλικίας, έχει μυστικά. Μυστικά μοναδικά. Κρυφά συμμετέχει στην αντίσταση, κρυφά ερωτεύεται έναν Χριστιανό. Όμως, δεν μπορεί και να προδώσει την οικογένειά της.

Λέλα (Βασιλική Τρουφάκου)

25 χρονών. Ένα δροσερό και λαϊκό κορίτσι. Προικισμένη με έξοχη φωνή και ομορφιά. Ο απεγνωσμένος έρωτάς της για τον Τσιτσάνη την οδηγεί στην αγκαλιά ενός αμφιλεγόμενου, ισχυρού άντρα.

Γιακό (Γιάννης Στάνκογλου) & Ρασέλ (Μαρία Καβουκίδου)

Οι γονείς της Εστρέας. Δύο άνθρωποι, πιστοί στις παραδόσεις με κάθε τίμημα. Μεγάλωσαν τη μοναχοκόρη τους με αγάπη αλλά και αυστηρότητα.

Ζωή (Ξανθή Γεωργίου)

22 χρονών. Η γυναίκα του Τσιτσάνη. Τρυφερή, συμπονετική και πάνω από όλα διακριτική στους πειρασμούς που ξέρει ότι γυροφέρνουν τον Τσιτσάνη στο περίφημο Ουζερί. Θα σταθεί με γενναιότητα, όταν χρειαστεί να βοηθήσει την Εστρέα και τον Γιώργο. Είναι μια «βελούδινη» γυναίκα.

Τάσος (Γιάννης Αϊβαζής)

Ο μελλοντικός σύζυγος της Λέλας. Έχει πολεμήσει στο μέτωπο, είναι ισχυρός και με πολλές διασυνδέσεις.

Αλμπέρτο (Θοδωρής Αντωνιάδης)

28 χρονών. Ξάδελφος της Εστρέας. Είναι o μόνος που διαισθάνεται τι πρόκειται να συμβεί. Εκτός από διορατικός, είναι γενναίος και ένας γνήσιος αγωνιστής. 

Διανομή: Feelgood Entertainment 

Στις αίθουσες από 03.12.15 

Ακολουθούν και τα δύο διαθέσιμα trailer της ταινίας.