Ο άνθρωπος με τις διασυνδέσεις

Η Εταιρεία Θεάτρου Ασύμβατο παρουσιάζει κάθε Δευτέρα και Τρίτη στο Θέατρο ΑΛΜΑ, το έργο του Αλεξάντερ Γκέλμαν «Ο ΑΝΘΡΩΠΟΣ ΜΕ ΤΙΣ ΔΙΑΣΥΝΔΕΣΕΙΣ». 

ΤΟ ΕΡΓΟ

Δύο ζωές αιχμάλωτες της επιτυχίας και του κοινωνικού γοήτρου. Δύο άνθρωποι, ο Αντρέϊ και η Νατάσα, είναι παγιδευμένοι στα θέλγητρα της εξουσίας και της άνετης ζωής που αυτή χαρίζει. Ζούνε μαζί σε έναν γάμο συμφέροντος, εξυπηρετώντας ο καθένας από την πλευρά του, την δική του ατομική ευμάρεια. Εκείνος πολιτικός μηχανικός, εκείνη έξυπνη και φιλόδοξη: Θύμα και των δυο- o Αλιόσα- το Παιδί τους.

Μετά από είκοσι χρόνια γάμου, ένα απρόσμενο γεγονός ανατρέπει την φαινομενικά γαλήνια ζωή τους και τους αναγκάζει να έρθουν αντιμέτωποι με την πραγματικότητα αλλά και με τον ίδιο τους τον εαυτό, γκρεμίζοντας αναπόφευκτα τα θεμέλια του ήδη κλονισμένου γάμου τους.

«Πίσω από όλα κρύβονται άνθρωποι και αρχές»

«Έτσι γίνονται οι κρατικές δουλειές - Κράτος είναι αυτό - Αυτή είναι η στάνταρ Πρακτική - ο ένας εξυπηρετεί τον άλλο - κι όλοι μαζί  κερδίζουμε - όλοι τα παίρνουμε - κι αυτοί που δεν τα παίρνουνε είναι απλώς ηλίθιοι.»

Ο εθισμός της εξουσίας θα θριαμβεύσει κατατροπώνοντας τα όποια σκιρτήματα της ανθρώπινης υπόστασης που εξεγείρεται. Έργο για δυο εγωιστές το χαρακτηρίζει ο συγγραφέας του Αλεξάντερ Γκέλμαν. Η μικρότητα, η ποταπότητα, ο κυνισμός, ο στενόκαρδος υπολογισμός θα βγούνε νικητές από τη μάχη τους με την ανθρωπιά. Γεύση πικρή. Και η ζωή συνεχίζεται σε μια κοινωνία υποκρισίας, όπου οι κρατικοί μηχανισμοί δε λειτουργούν χωρίς διασυνδέσεις, μίζες και ρουσφέτια ενώ αγάπη και ηθική εξαφανίζονται, μετατρέποντας τον άνθρωπο σε ένα αδίστακτο όν.

Η ΠΑΡΑΣΤΑΣΗ

Ο 82χρονος σήμερα Αλεξάντερ Γκέλμαν, Ρωσοεβραίος συγγραφέας και επιζήσας του Ολοκαυτώματος, υπήρξε εξέχων Σοβιετικός διανοούμενος, ένθερμος υποστηρικτής της Περεστρόικα, φίλος του Γκορμπατσώφ και κατόπιν αντικομμουνιστής και σφοδρός επικριτής του συστήματος το οποίο γνώριζε καλά από μέσα. Δύο ανθρώπινα δείγματα αυτού του μηχανισμού εξουσίας αλληλοσπαράσσονται πάνω στη σκηνή του Θεάτρου ΑΛΜΑ καθώς ένα γύρισμα της Μοίρας τους τιμωρεί για τη μέχρι τώρα ελεεινή πολιτεία τους. Το ταγκό χρειάζεται δύο και από ότι φαίνεται ούτε ο μηχανικός Αντρέι ούτε η μεγαλονοικοκυρά σύζυγος Νατάσα δείλιασαν όταν επρόκειτο να το «χορέψουν». Το αμοιβαίο βρισίδι με το οποίο περιλούζουν  ο ένας τον άλλο, χυμένοι κυριολεκτικά πάνω στο λιτό αλλά λειτουργικό σκηνικό λειτουργεί σαν καθαρτικό στην περίπτωσή τους. Και αυτό ο θεατής το αντιλαμβάνεται σταδιακά καθώς η εξέλιξη της υπόθεσης τον απομακρύνει από την αρχική ταύτιση με την αδικημένη σύζυγο που τελικά αποδεικνύεται αντάξια του γάμου τον οποίο είχε συνάψει. Το αδυσώπητο φως που ρίχνει το έργο στους μηχανισμούς που διαμόρφωσαν το μετασοβιετικό οικονομικό μοντέλο, μέσα από τη διαπλοκή του πρωταγωνιστικού ζεύγους αφήνει μια πικρή γεύση μετά το τέλος και μια υποψία επίκαιρης ομοιότητας με τη δική μας τραγική πραγματικότητα.

Εξουθενωτικές οι απαιτήσεις της παράστασης από το πρωταγωνιστικό ζευγάρι, στην περίπτωση όμως του τωρινού ανεβάσματος ο Γιώργος Χριστοδούλου και η Νόνη Ιωαννίδου βρίσκονται τόσο μέσα στο πετσί του ρόλου που σε κάνουν να αναρωτιέσαι αν έχουν ξεπεράσει τα ερμηνευτικά όρια και ανταγωνίζονται πράγματι για την επικράτηση! Τόσο καλοί!

Μια πολύ ενδιαφέρουσα παράσταση, σκηνοθετημένη με νεύρο και ένταση από τον πολύπειρο Κοραή Δαμάτη, που δεν αφήνει το θεατή ούτε στιγμή να χαλαρώσει στο κάθισμα. Και είναι πράγματι κρίμα να παίζεται μόνο Δευτερότριτα.

Βαθμολογία: * * * 1/2 

Τάσος Ντερτιλής

ΟΙ ΣΥΝΤΕΛΕΣΤΕΣ

Μετάφραση: Άλκης Δελαντώνης (από το αγγλικό κείμενο του Stephen Mulrine)

Σκηνοθεσία: Κοραής Δαμάτης

Φωτισμοί: Σπύρος Κάρδαρης

Βοηθός σκηνοθέτη: Celestine Μαργαρώνη

ΔΙΑΝΟΜΗ:

Αντρέι Γκλάντωφ: Γιώργος Χριστοδούλου

Νατάσα Γκλάντωφ: Νόνη Ιωαννίδου

Φωνή Αλιόσα Γκλάντωφ: Λευτέρης Βασιλάκης

INFO

ΜΕΡΕΣ ΚΑΙ ΩΡΕΣ ΠΑΡΑΣΤΑΣΕΩΝ: Κάθε Δευτέρα και Τρίτη : 21:15

ΤΙΜΕΣ ΕΙΣΙΤΗΡΙΩΝ: Γενική είσοδος 10 €

ΔΙΑΡΚΕΙΑ: 80 λεπτά

ΘΕΑΤΡΟ ΑΛΜΑ

Αγίου Κωνσταντίνου & Ακομινάτου 15 – 17, Αθήνα

Τηλέφωνο : 210-5220100