By the Sea – Δίπλα στη Θάλασσα

Παραγωγή: ΗΠΑ/Γαλλία – 2015

Διάρκεια: 122 λεπτά

Είδος: Ψυχολογικό Δράμα

Βαθμολογία: * * *

Σκηνοθεσία: Angelina Jolie Pitt

Πρωταγωνιστούν: Brad Pitt, Angelina Jolie Pitt, Mélanie Laurent, Melvil Poupaud, Niels Arestrup, Richard Bohringer, Marika Green.

Υπόθεση: Δεκαετία του 70: ένα ζευγάρι Αμερικανών καταφθάνει και εγκαθίσταται σε ένα τουριστικό ψαροχώρι της Νότιας Γαλλίας. Εκείνη, η Βανέσσα, υπήρξε μπαλαρίνα που έχει πια αποσυρθεί ενώ ο σύζυγος Ρόλαντ είναι συγγραφέας που ψάχνει τη χαμένη του έμπνευση. Αποξενωμένοι ως ζευγάρι, έχοντας πίσω τους ένα γεγονός που βαραίνει τη ζωή τους, περνούν τις ημέρες τους, με περίπατους, αναπολήσεις και πολύ αλκοόλ στο τοπικό ταβερνάκι. Μέχρι που στο διπλανό δωμάτιο έρχεται να μείνει ένα νιόπαντρο ζευγάρι και οι ισορροπίες ανατρέπονται.

Παρά θιν αλός λοιπόν, όπως έλεγαν οι αρχαίοι ημών πρόγονοι, τοποθετεί τη φωτογενή της αλλά θλιμμένη ιστορία η κυρία Πιτ, όπως θέλει να αποκαλείται πλέον επίσημα. Στην τρίτη της δουλειά ξεπατικώνει με χειρουργική ακρίβεια το καλλιτεχνικό σινεμά των 70s τότε που μεσουρανούσαν ο Τζόζεφ Λόουζι με τη Ρομαντική Αγγλίδα του και ο Αντονιόνι με το Επάγγελμα Ρεπόρτερ. Αργή στην εξέλιξή της, με λίγη σχεδόν υποτυπώδη πλοκή, διαθέτει το μεγάλο ατού της εκπληκτικής φωτογραφίας του 70χρονου Αυστριακού θρύλου Christian Berger, συνεργάτη μεταξύ άλλων και του Χάνεκε. O Berger χρησιμοποιεί το σύστημα CRLS  που εφηύρε ο ίδιος και το οποίο εκμεταλλεύεται με πρωτοποριακό τρόπο το Φυσικό Φως  δημιουργώντας μια διαφορετική αίσθηση στην εικόνα. Η εικόνα συμπληρώνεται από τις πόζες υπαρξισμού του πρωταγωνιστικού ζεύγους σε πανέμορφα μεσογειακά τοπία. Ένα καλό  αντίτυπο λοιπόν που ξενίζει το σημερινό θεατή αλλά και τη διεθνή κριτική που στην πλειοψηφία της υπήρξε αρνητική έως καυστική. Η αλήθεια είναι ότι η Αντζελίνα φαίνεται να το κατέχει τα άθλημα και δεν θα αφήσει ακόμη και τον πιο βαριεστημένο θεατή να φύγει, χωρίς να πάρει μαζί του, στη μνήμη του, κάποια από τα προσεκτικά σχεδιασμένα πλάνα της.

Το σάουντρακ του Γκαμπριέλ Γιαρέντ είναι επίσης ένας ατμοσφαιρικός φόρος τιμής στα 70s.

Θα διαφωνήσω λοιπόν με την πλειοψηφία έχοντας απολαύσει κατά ένα μεγάλο ποσοστό αυτή την υπαρξιακή εκδρομή…δίπλα στη θάλασσα.

Διανομή: UIP

Στις αίθουσες από 10.12.15