«Ψ» (Psy)

Παραγωγή: Ελλάδα – 2015 

Διάρκεια: 67 λεπτά

Είδος: Ντοκιμαντέρ

Βαθμολογία: * * *

Σκηνοθεσία: Καλλιόπη Λεγάκη

Λοιποί συντελεστές:

Έρευνα-Σενάριο: Άλκης Γούναρης

Φωτογραφία: Δημοσθένης Ιωάννου

Ήχος: Στέλιος Μιχαηλίδης

Μοντάζ: Μπονίτα Παπαστάθη

Μουσική: Νίκος Παπαδογούλας

Παραγωγός: Μαρία Γεντέκου

Παραγωγή: Portolanos Films – Greek Film Centre – D.&K. Gounaris

Υπόθεση: «Η τρέλα είναι η μη κατανόηση της διαφορετικότητας του άλλου… –  η θλίψη και ο πόνος αντιμετωπίζονται από την κοινωνία ως ακρότητες… -  Όταν αρρώστησα ένοιωσα φόβο και ντροπή - Δεν ήθελα να κλείσουν τον γιό μου στο ψυχιατρείο. -  ήθελα να μ’  αγαπήσουν και να με καταλάβουν…» είναι φράσεις από ανθρώπους που έχουν βιώσει τον ψυχικό πόνο και  τον εγκλεισμό. Εξομολογήσεις από πρόσωπα που δεν διστάζουν να μιλήσουν για τον δικό τους ξεχωριστό κόσμο. ΟΙ δημιουργοί του φιλμ τους συνάντησαν στις καινούργιες δομές και δίκτυα, που δημιουργήθηκαν στον χώρο της ψυχικής υγείας τα τελευταία χρόνια, με στόχο να επανεντάξουν όλους αυτούς τους ανθρώπους στην κοινωνία, να τους μάθουν να διεκδικούν τις ζωές και τα όνειρα τους. Τα γυρίσματα του ντοκιμαντέρ έγιναν σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη με την συνεργασία του Ε.Π.Α.Ψ.Υ. (Εταιρεία Περιφερειακής Ανάπτυξης & Ψυχικής Υγείας) και του «Παρατηρητηρίου για τα Δικαιώματα στον χώρο της Ψυχικής Υγείας».

Με μια καριέρα στο χώρο του ντοκιμαντέρ πάνω από 15 χρόνια, η Καλλιόπη Λεγάκη αλλά και η ακούραστη παραγωγός και συνεργάτιδά της Μαρία Γεντέκου, συνεχίζουν να εξερευνούν  και να τεκμηριώνουν σε φιλμ «παρθένα» θέματα. Αυτή τη φορά καταπιάνονται με σεβασμό και νεωτεριστική διάθεση με το χώρο της εναλλακτικής αντιμετώπισης της ψυχικής νόσου. Χωρίς να δίνουν το λόγο σε αυθεντίες, γιατρούς, καθηγητές κλπ, επιλέγουν τους ίδιους τους ενδιαφερόμενους και τους παραχωρούν το βήμα προκειμένου να αφηγηθούν οι ίδιοι τις ιστορίες τους και να ορίσουν μόνοι τους τον τρόπο που βιώνουν την κατάστασή τους  αλλά και τα όνειρα τους, τις επιθυμίες τους, την κοσμοθεωρία τους (γιατί έχουν και από αυτή!). Το να παρατηρείς ανθρώπους, χαρακτηρισμένους από την επίσημη ψυχιατρική ως ψυχικά νοσούντες, που δεν βρίσκονται κάτω από φαρμακευτική αγωγή, να εκφράζουν ένα, όσο γίνεται βέβαια, συγκροτημένο λόγο ως υποκείμενα εξομολόγησης και όχι ως αντικείμενα έρευνας είναι ένας μικρός φιλμικός θρίαμβος.

Συνολικά ένα πολύ ενδιαφέρον φιλμ τεκμηρίωσης που μπορεί να αποτελέσει αφετηρία συζητήσεων και επανεξέτασης απόψεων στον κόσμο της Ψυχιατρικής στον οποίο κυρίως απευθύνεται. Και ένα δείγμα ότι «μέσα πάμε καλά» από ντοκιμαντέρ. Δείτε το και για περισσότερη τεκμηρίωση επισκεφθείτε το site www.psyfiles.gr.

Διανομή: Portolanos Films 

Στην Ταινιοθήκη της Ελλάδος από 10.12.15 

Την Πέμπτη 10/12 η προβολή θα γίνει παρουσία των συντελεστών στις 8 μ.μ. Τις υπόλοιπες μέρες η προβολή θα είναι στις 6μ.μ.