The Program – Το Πρόγραμμα

Παραγωγή: Βρετανία/Γαλλία – 2015 

Διάρκεια: 103 λεπτά

Είδος: Δράμα

Βαθμολογία: * * *

Σκηνοθεσία: Stephen Frears

Πρωταγωνιστούν: Ben Foster, Chris O'Dowd, Jesse Plemons, Denis Ménochet, Lee Pace, Dustin Hoffman, Bryan Greenberg, Guillaume Canet, Elaine Cassidy, Laura Donnelly, Edward Hogg, Daniel Stewart, J.D. Evermore.

Υπόθεση: Ο Τεξανός Λανς Άρμστρονγκ ήταν ένας σχετικά διάσημος ποδηλάτης όταν διαγνώσθηκε με καρκίνο των όρχεων. Ο πεισματάρης και φιλόδοξος Τεξανός πάλεψε και κέρδισε τη μάχη με τον καρκίνο επιστρέφοντας θριαμβευτικά στην ποδηλατική του καριέρα το 1999, αποφασισμένος να κερδίσει με κάθε τρόπο το Tour de France. Με τη βοήθεια του αθλητικού γιατρού Μισέλ Φεράρι και του αρχηγού της ομάδας του Γιόχαν Μπράινιλ, ανέπτυξαν το πιο εξελιγμένο πρόγραμμα ντόπινγκ στην ιστορία του αθλήματος. Το πρόγραμμα επέτρεψε στο Λανς και τα υπόλοιπα μέλη της ομάδας του να κατακτήσουν τον κόσμο της ποδηλασίας, κερδίζοντας το Tour de France εφτά συνεχόμενες χρονιές. Δυστυχώς για το Λανς που είχε ήδη γίνει θρύλος, ζάπλουτος από αθλητικά συμβόλαια και υπόδειγμα φιλανθρωπίας για την παγκόσμια ελίτ, ένας επίμονος Ιρλανδός αθλητικογράφος των Sunday Times, ο Ντέιβιντ Γουόλς, που αν και αρχικά είχε εντυπωσιαστεί  από το ταλέντο του Άρμστρονγκ, σύντομα άρχισε να μυρίζεται τη «βρωμοδουλειά». Χωρίς πολλά στοιχεία αρχικά, προσπάθησε να ρίξει φως στην υπόθεση, ρισκάροντας την καριέρα του αφού οι μηνύσεις κόστισαν στην εφημερίδα του πολλά δικαστικά έξοδα. Η δικαίωση ήρθε όταν κάποιος άλλος αποφάσισε να αποκαλύψει την αλήθεια για τη μεγαλύτερη αθλητική απάτη της εποχής μας.

Ένας από τους σπουδαιότερους και πιο παραγωγικούς Βρετανούς σκηνοθέτες είναι ο 74χρονος πια Στίβεν Φρίαρς που, μετά τον πρόσφατο θρίαμβο με την ιστορία της νοσοκόμας Φιλομένα, συνεχίζει να ασκεί κριτική στη διαφθορά των θεσμών και στην απατηλή ματαιοδοξία του δυτικού υλισμού. Η περίπτωση Άρμστρονγκ ταιριάζει ιδανικά στη μέχρι τώρα φιλμογραφία του.

Η ταινία βασίζεται κυρίως στο βιβλίο του Ντέιβιντ Γουόλς αλλά και σε μαρτυρίες και αρχεία της USADA, της Αμερικανικής Επιτροπής κατά του Ντόπινγκ. Με γρήγορο μοντάζ και έντονη σωματική αίσθηση, απαραίτητα για μια ιστορία ανθρώπων που καλπάζουν κυριολεκτικά πάνω σε σιδερένιες σέλλες,  η ταινία παραθέτει μια οξεία και ειρωνική κριτική της ματαιοδοξίας και της υποκρισίας του υλιστικού Αμερικάνικου μοντέλου αξιών. Ο Άρμστρονγκ παρουσιάζεται ως υπερφιλόδοξος κατακτητής στα όρια σχεδόν του ψυχαναγκασμού, που θα έκανε (και έκανε) τα πάντα για να κατακτήσει την κορυφή και να μείνει εκεί για πάντα μόνος. Θα μπορούσε κανείς να κατηγορήσει την ταινία για μονόπλευρη αντιμετώπιση όμως η πεζή πραγματικότητα είναι στο πλευρό της αφού ο ίδιος ο «βασιλιάς» της ποδηλασίας, προφανώς όταν κατάλαβε πόσο γυμνός ήταν, βγήκε στην τηλεόραση, και μάλιστα στην Όπρα, και παραδέχθηκε σχεδόν τα πάντα. Ίσως η δημοσιότητα, έστω και αρνητική, παραμένει χρήσιμη. Η ζωή συνεχίζεται βέβαια για όλους τους εμπλεκόμενους, όπως συνεχίστηκε και για όλους τους εμπλεκόμενους στο δικό μας Ολυμπιακό σκάνδαλο του 2004, όμως μην περιμένετε βραβεία και υποψηφιότητες για μια τέτοια κριτική της υποκρισίας του αθλητικού κατεστημένου. Μπορεί ο Φρίαρς να πάτησε τα 74, τα δοντάκια του όμως παραμένουν αιχμηρά. Όσο για το άψογο γενικά καστ, τι να πεις. Σε ταινία ενός σκηνοθέτη που ακόμη και ο τελευταίος ρόλος είναι δουλεμένος στην εντέλεια, η συμμετοχή είναι η χαρά του ηθοποιού. 

Διανομή: Seven Films & Spentzos Film 

Στις αίθουσες από 10.12.15