Ένας άλλος Κόσμος

Παραγωγή: Ελλάδα – 2015 

Διάρκεια: 113 λεπτά

Είδος: Δράμα

Βαθμολογία: * * * *

Σκηνοθεσία: Χριστόφορος Παπακαλιάτης

Πρωταγωνιστούν: J.K. Simmons, Μαρία Καβογιάννη, Andrea Osvart, Χριστόφορος Παπακαλιάτης, Tawfeek Barhom, Μηνάς Χατζησάββας, Νίκη Βακάλη 

Φιλική Συμμετοχή: Οδυσσέας Παπασπηλιόπουλος, Νίκος Χατζόπουλος, Δημήτρης Λιγνάδης, Ματθαίος Κοροβέσης. 

Υπόθεση: Η Δάφνη είναι φοιτήτρια. Ένα βράδυ που γυρίζει σπίτι της, δέχεται επίθεση από δυο νεαρούς και σώζεται χάρη στην παρέμβαση ενός ξένου. Ο ξένος λέγεται Φάρις και είναι χριστιανός πρόσφυγας από τη Συρία. Ένας ξαφνικός έρωτας πάει να γεννηθεί… Ο πατέρας της Δάφνης, ο Αντώνης, είναι μικρομεσαίος, οικονομικά κατεστραμμένος και δεν συμπαθεί καθόλου, αλλά καθόλου, τους ξένους.

Ο Γιώργος είναι μεγαλοστέλεχος πολυεθνικής, σε διάσταση με τη γυναίκα του, με πολλά άγχη και προβλήματα. Η Ελίζ έρχεται στην Ελλάδα για να αναλάβει την «αναμόρφωση» μιας επιχείρησης. Οι δύο κόσμοι τους συναντιούνται τυχαία σε ένα μπαρ.

Ο Σεμπάστιαν είναι Γερμανός συνταξιούχος καθηγητής που συνεργάζεται με την Εθνική Βιβλιοθήκη. Η Μαρία είναι νοικοκυρά σε οικονομική απόγνωση. Τόπος τυχαίας συνάντησής τους το σούπερ-μάρκετ της γειτονιάς.

Τρεις ερωτικές ιστορίες που φέρνουν κοντά Έλληνες και ξένους. Τρεις ιστορίες που φέρνουν κοντά κόσμους που απέχουν μεταξύ τους: με σταθερά τον Επιτάφιο που διασταυρώνεται με τους ήρωες κάθε ιστορίας για να υπογραμμίσει την πένθιμη ατμόσφαιρα Μεγάλης Παρασκευής που βιώνει η χώρα μας αλλά και την ελπίδα ότι το Πάσχα τελικά θα έλθει. Και που συγκλίνουν στο φινάλε σε μια και μοναδική ιστορία που θέτει στον θεατή το αιώνιο ερώτημα: «ο Έρωτας μπορεί να τα αλλάξει όλα;».

Εδώ είμαστε λοιπόν. Μετά από διετή προετοιμασία η νέα Παπακαλιατειάδα αφήνεται στην κρίση του κοινού. Με μια διαφορά. Εδώ οι επιρροές και οι «δημιουργικές  αντιγραφές» έχουν πλήρως ενσωματωθεί στην ιστορία που έγραψε και σκηνοθέτησε ο 40χρονος πια και πιο ώριμος από ποτέ Χριστόφορος. Τα γνώριμα από τις παλιότερες τηλεοπτικές δουλειές του αλλά και από το «Αν» χαρακτηριστικά της αφήγησης είναι εδώ. Η μεσαία τάξη σε κρίση, η συναισθηματική ανάπτυξη χαρακτήρων, η φωτεινή και ολοζώντανη Πλάκα σαν γαλατικό χωριό στη σκιά της Ακρόπολης που εδώ απειλείται από την έλευση της «Ρωμαίας» κατακτήτριας. Είναι όλα εδώ λοιπόν και το πιστό κοινό του δεν θα απογοητευθεί. Όμως αυτή τη φορά ο Παπακαλιάτης εκτοξεύει με πάθος την αφήγησή του σε πρωτόγνωρα για αυτόν ύψη, κερδίζοντας το στοίχημα με το υπόλοιπο κοινό που μέχρι τώρα τον έβλεπε καχύποπτα. Πολλά τα προβλήματα πια, λίγες αν όχι ανύπαρκτες οι λύσεις, επείγουσα η ανάγκη ενός συναισθηματικά φορτισμένου αλλά καίριου και ουσιώδη αυτή τη φορά λόγου να εκφρασθεί.

Δεν υπάρχει λόγος να μιλήσουμε περαιτέρω για τις ανατροπές αυτής της μελαγχολικής ελεγείας του έρωτα. Αρκεί να τονίσουμε πόσο καλός actor’s director έχει γίνει αυτός ο επίμονος auteur των δύσκολων ερώτων. Μια μεγαλειώδης πολυεπίπεδη ερμηνεία από τη Μαρία Καβογιάννη την φέρνει επάξια στο πλευρό του πρόσφατα βραβευμένου με Oscar, γλυκύτατου εδώ, J.K.Simmons. Ο ίδιος ο Παπακαλιάτης ξεπερνάει τον εαυτό του σαν ερμηνευτής και η χημεία του με την α λα Nicole Kidman παρουσία της Andrea Osvart είναι πολύ καλή. Το νεαρό ζεύγος Νίκη Βακάλη και Tawfeek Barhom επίσης λάμπει στους ρόλους της φοιτήτριας και του πρόσφυγα αντίστοιχα. Όσο για τον Μηνά Χατζησάββα στην τελευταία του εμφάνιση, τι να πει κανείς. Respect. Και βέβαια η σύντομη αλλά αξέχαστη εμφάνιση του Οδυσσέα Παπασπηλιόπουλου είναι ένα μάθημα ερμηνευτικής περιεκτικότητας, ένα μικρό ρεσιτάλ.

Υποβλητικό το soundtrack του ομογενή από το LA Kostas Christides (αλλά και οι τραγουδιστικές επιλογές του Χριστόφορου-φετίχ είναι αυτά). Κατά τα λοιπά, μην περιμένετε σε κανένα τομέα, τεχνικό ή καλλιτεχνικό, κάτι λιγότερο από το άψογο. Όσοι πιστοί λοιπόν προσέλθετε (και πείτε το και στους υπόλοιπους).

Σύμφωνα με τους παραγωγούς η ταινία θα προβληθεί στο εξωτερικό (ακόμη δεν έχει διευκρινισθεί το που και το πότε) με τον τίτλο Worlds Apart. 

Υ,Σ, Στη δεύτερη θέαση η ταινία κέρδισε ακόμη περισσότερους πόντους και μισό αστέρι παραπάνω. Είναι τελικά μια σημαντική στιγμή για το ελληνικό σινεμά, mainstream να το πείτε, εμπορικο να το πείτε, δεν έχει σημασία. Σημασία έχει ν'αγαπάς...

Διανομή: Village Films 

Στις αίθουσες από 17.12.15