La tête haute – Με το Κεφάλι ψηλά

Παραγωγή: Γαλλία – 2015 

Διάρκεια: 120 λεπτά

Είδος: Κοινωνικό

Βαθμολογία: * * 1/2

Σκηνοθεσία: Emmanuelle Bercot

Πρωταγωνιστούν: Catherine Deneuve, Rod Paradot, Benoît Magimel, Sara Forestier, Diane Rouxel, Elisabeth Mazev.

Υπόθεση: Ο Μαλονί μεγαλώνει παρατημένος από τη μητέρα του από την ηλικία των 6 ετών. Η συμπεριφορά του είναι βίαιη, επιθετική και παραβατική και μοιραία τον οδηγεί ενώπιον του δικαστηρίου ανηλίκων. Την επιτήρησή του αναλαμβάνουν η δικαστής Φλοράνς, που πλησιάζει στη συνταξιοδότηση και ο αστυνόμος Γιαν, σύμβουλος ανηλίκων που και ο ίδιος πέρασε πολύ δύσκολη παιδική ηλικία. Όταν η συμπεριφορά του Μαλονί χειροτερεύει, αποφασίζουν να τον οδηγήσουν σε ένα αυστηρότερο εκπαιδευτικό κέντρο. Εκεί θα γνωρίσει την Τες, μια πολύ ιδιαίτερη περίπτωση κοριτσιού που θα του ξυπνήσει σιγά-σιγά τη χαμένη ελπίδα για το μέλλον του.

Κλασσικό υπόδειγμα ταινίας κοινωνικού προβληματισμού που επικεντρώνεται στο τμήμα του Γαλλικού δικαστικού συστήματος που ασχολείται με την αντιμετώπιση της ανήλικης παραβατικότητας. Η δικαστής Φλοράνς είναι μια παλαιάς κοπής ιδεαλίστρια, μια μητρική φιγούρα που αρνείται να καταθέσει τα όπλα μπροστά στην νεανική άρνηση προσαρμογής στις δυσκολίες της ζωής. Ένα αγόρι που μεγάλωσε σαν αγρίμι, χωρίς καθοδήγηση, με μια μητέρα εντελώς ακατάλληλη για γονική φιγούρα, ένα παιδί που μεγάλωσε πρόωρα χωρίς να έχει αποκτήσει τα κατάλληλα πνευματικά εφόδια που θα τον κάνουν να ενταχθεί στοιχειωδώς στην κοινωνία, βρίσκει στο πρόσωπο της δικαστίνας, έναν επίμονο και ανυποχώρητο φύλακα άγγελο.

Θαυμάσια η Κατρίν Ντενέβ στο ρόλο της ηλικιωμένης κοινωνικής λειτουργού και φοβερή ανακάλυψη ο μικρός πρωτοεμφανιζόμενος Ροντ Παραντό. Τρυφερή και ευαίσθητη η σκηνοθετική προσέγγιση της Εμανουέλ Μπερκό σε μια ιστορία που παρακολουθείται με ενδιαφέρον χωρίς να πρωτοτυπεί επί της ουσίας ή να προσθέτει κάτι νέο στο είδος. Η ταινία επιλέχθηκε για το άνοιγμα του φετινού Φεστιβάλ Κανών. 

Διανομή: Rosebud.21 με τη συνεργασία της Feelgood Entertainment 

Στις αίθουσες από 17.12.15