Mia Madre – Η Μητέρα μου

Παραγωγή: Ιταλία/Γαλλία – 2015 

Διάρκεια: 106 λεπτά

Είδος: Δράμα

Βαθμολογία: * * * *

Σκηνοθεσία: Nanni Moretti

Πρωταγωνιστούν: Margherita Buy, John Turturro, Giulia Lazzarini, Nanni Moretti, Beatrice Mancini, Stefano Abbati, Enrico Ianniello, Anna Bellato, Toni Laudadio.

Υπόθεση: Η Margherita (Margherita Buy) σκηνοθετεί μία ταινία με πρωταγωνιστή έναν διάσημο Αμερικανό ηθοποιό, τον Barry Huggins (John Turturro), που μόνο προβλήματα προκαλεί. Εκτός γυρισμάτων, η Margherita προσπαθεί να τα βγάλει πέρα με την απαιτητική της καθημερινότητα, καθώς η μητέρα της είναι άρρωστη και η κόρη της διανύει την εφηβεία. Έχουμε λοιπόν μια γλυκύτατη γιαγιά που νοσηλεύεται με τα νέα για την υγεία της να μην είναι καθόλου καλά. Ο γιος της, μηχανικός στο επάγγελμα, έχει παρατήσει τα πάντα και βρίσκεται νυχθημερόν στο πλευρό της. Η κόρη της, σκηνοθέτης του κινηματογράφου, δεν μπορεί να δεχθεί την σκληρή πραγματικότητα, θεωρώντας ότι πρόκειται για κάτι περαστικό. Ποια είναι όμως αυτή η γλυκιά γιαγιά και γιατί είναι σημαντική η «αναχώρησή» της; Σε ένα κόσμο που παραπαίει, πνιγμένος μέσα σε έναν ωκεανό άχρηστης πληροφορίας, η ηλικιωμένη καθηγήτρια, αγαπημένη «μητέρα» των παλιών μαθητών της και γεμάτη ζωή ακόμη και στο κρεβάτι του νοσοκομείου, είναι ένας φάρος πνεύματος, ένας κληροδότης του διαφωτισμού. Γιατί χρειάζονται τα Λατινικά γιαγιά; ρωτάει η εγγονή. Για να μπορέσεις να κατανοήσεις καλύτερα το παρόν απαντά. Όταν ο πολιτισμός νοσεί, όταν τα παιδιά του έχουν πέσει σε αδράνεια ή απλά, όπως ομολογεί η σκηνοθέτης, δεν ξέρουν τι τους γίνεται, η λύση είναι να ξαναπιάσουμε το νήμα! Πρέπει να σταματήσουμε να αναμασάμε την κρίση και να αποκτήσουμε θετική σκέψη, να δώσουμε ώθηση στις ζωές μας, να διώξουμε το φόβο του θανάτου και να κάνουμε σχέδια για το αύριο. Και να παραδειγματιστούμε από τον «Αμερικανό φίλο», τον σταρ που ζει τη ζωή του σαν θέαμα, το οποίο όμως παίρνει πάντοτε στα σοβαρά, αφού έρχεται στο γύρισμα πάντα διαβασμένος (άσχετα αν οι διάλογοι δε λένε μία). Κι όλα αυτά τυλιγμένα σε ένα λεπτό στρώμα χιούμορ που κάνει πιο ανάλαφρο το δύσκολο θέμα.  

Μια από τις ωραιότερες και πιο προσωπικές ταινίες του αγαπημένου Ιταλού δημιουργού, που εδώ και καιρό έχει αποχωρήσει από τους πρώτους ρόλους των ταινιών του, βάζοντας στο κέντρο της αφήγησης άλλους χαρακτήρες, εν προκειμένω μια γυναίκα σκηνοθέτη που ζει ανάμεσα στην ένταση της δουλειάς, το προσωπικό αδιέξοδο και την αίσθηση απώλειας της μητέρας της. Η βιωματική αίσθηση που αφήνει η ταινία είναι δύσκολο να περάσει στο χαρτί. Ο τρόπος που μπλέκει ο ρεαλισμός με το όνειρο αλλά και η καθημερινότητα της ηρωίδας με το θέμα της ταινίας που ετοιμάζει είναι απλά μαγικός! Εν κατακλείδι, μια ταινία βιωματικού ρεαλισμού, ανάλαφρη και τραγική μαζί, όπως η ζωή, που διαθέτει ένα κουαρτέτο δυνατών ερμηνειών. Απολαυστικός ο Τζον Τουρτούρο στο ρόλο του χολιγουντιανού ιταλικής καταγωγής σταρ και εντυπωσιακή η Μαργκερίτα Μπούι στο ρόλο της αποπροσανατολισμένης σκηνοθέτιδας. Η ταινία τιμήθηκε με το Βραβείο Οικουμενικής Επιτροπής στο Φεστιβάλ Καννών 2015, με δύο David Di Donatello (τα ιταλικά Oscar) για τις δύο πρωταγωνίστριες και με δύο υποψηφιότητες στα Ευρωπαϊκά Βραβεία (σκηνοθεσία και γυναικείος ρόλος).

Διανομή: Feelgood Entertainment 

Στις αίθουσες από 24.12.15