Joy

Παραγωγή: ΗΠΑ – 2015 

Διάρκεια: 124 λεπτά

Είδος: Δραματική Κομεντί

Βαθμολογία: * * 1/2

Σκηνοθεσία: David O Russell

Πρωταγωνιστούν: Jennifer Lawrence, Robert De Niro, Bradley Cooper, Édgar Ramírez, Diane Ladd, Virginia Madsen, Isabella Rossellini, Dascha Polanco, Elisabeth Röhm, Susan Lucci, Drena De Niro, Melissa Rivers.

Υπόθεση: Στις αρχές της δεκαετίας του 90 η χωρισμένη Τζόι έχει να φροντίσει πατέρα, μάνα, γιαγιά, δύο μικρά παιδιά και ένα πρώην σύζυγο που δεν λέει να ξεκολλήσει από δίπλα της. Επίσης έχει να αντιμετωπίσει και μια αδελφή που την φθονεί και την εποφθαλμιά συνεχώς. Η Τζόι όμως έχει όνειρα, δύναμη και αστείρευτη ενέργεια. Και πάνω από όλα ένα εφευρετικό μυαλό που σκαρφίζεται συνεχώς νέα πράγματα. Μέσα σ αυτό το όχι και τόσο ισορροπημένο οικογενειακό κλίμα, η Τζόι εφευρίσκει το Miracle Mop, μια σφουγγαρίστρα απλή αλλά επαναστατική που καταφέρνει να την πλασάρει σε ένα κανάλι telemarketing εθνικής εμβέλειας. Ανάμεσα στις προσπάθειες της να διατηρήσει ενωμένη την οικογένειά της, να βρει σπόνσορες και χρηματοδότες και να καταφέρει να επιβληθεί στην αγορά, γεννιέται ένας ακόμη Αμερικανικός θρύλος επιτυχίας…

Η τρίτη συνεργασία του αγαπημένου σκηνοθέτη Ντέιβιντ Ο Ράσελ με το 25χρονο ερμηνευτικό φαινόμενο Τζένιφερ Λόρενς έχει τις καλές αλλά έχει και τις μέτριες και προβλέψιμες στιγμές του. Δεν μπορείς να πατάς ταυτόχρονα σε δύο βάρκες και να περιμένεις ότι δεν θα βραχείς! Βασισμένο στη ζωή και την καριέρα της Τζόι Μανγκάνο, ενός φαινομένου του αμερικάνικου  telemarketing, το φιλμ είναι μια αποθέωση ενός ξεπερασμένου καπιταλιστικού μοντέλου που εξυμνεί τον αμερικάνικο ατομισμό του νικητή κόντρα σε όλους τους άλλους (πρώτος ή τίποτα) και την μαζική κατανάλωση επί πιστώσει, μια ιδεολογία που τα επόμενα χρόνια γύρισε boomerang σε όσους την ασπάστηκαν, με τη σημερινή κρίση οικονομίας και αξιών να βιώνεται στο πετσί της παγκόσμιας μεσαίας τάξης. Βέβαια, αυτό το κάνει με μεγάλες δόσεις χιούμορ, λεπτή παρατήρηση κιτς λεπτομερειών της καθημερινότητας, αγάπη για τα ελαττώματα και τις ιδιαιτερότητες των χαρακτήρων και πάνω από όλα με εξαιρετική σκιαγράφηση κάποιων περιφερειακών χαρακτήρων όπως η επενδύτρια της Ιζαμπέλα Ροσελίνι και ο ακόμη ερωτοχτυπημένος πρώην σύζυγος που υποδύεται ο Έντγκαρ Ραμίρεζ. Εξάλλου απολαυστικοί είναι και ο Ντε Νίρο και ο Κούπερ στην πολλοστή τους συνεργασία με τον σκηνοθέτη.

Όσο για την πρωταγωνίστρια Τζένιφερ Λόρενς, η μεγάλη Μπάρμπαρα Στάνγουικ, αν ζούσε, θα υποκλινόταν στη διάδοχό της. Πότε ευαίσθητη και εύθραυστη, πότε δυναμική και πεισματάρα διατρέχει όλο το υποκριτικό φάσμα στη διάρκεια της ταινίας, κάνοντάς την ερμηνεία της το βασικό λόγο θέασης αυτής της ιστορίας επιτυχίας. Παρόλα αυτά η ταινία δεν ξεπερνάει το επίπεδο της φροντισμένης καταγραφής ενός ξεπερασμένου μοντέλου ζωής και της χιουμοριστικής και ηθογραφικής περιγραφής μιας δυσλειτουργικής οικογένειας όπως όλες όσες έχει καταγράψει με μεγαλύτερη επιτυχία στο παρελθόν ο αγαπητός κύριος Ράσελ. ‘Οσο για την αληθινή Τζόι Μανγκάνο, με τη σφουγγαρίστρα της κατάφερε να γίνει πλούσια και διάσημη, έχοντας κατοχυρώσει άλλες εκατό πατέντες μέχρι σήμερα και έχοντας γίνει το αστέρι των τηλεοπτικών καναλιών πωλήσεων HSN και QVC. Περιμένω με αγωνία την εγχώρια διασκευή της ζωής και του έργου της Δέσποινας Μοιραράκη!

Υποψήφια για χρυσές σφαίρες καλύτερης κωμωδίας και γυναικείας ερμηνείας.

Διανομή: Odeon 

Στις αίθουσες από 24.12.15