Point Break (και σε 3D)

Παραγωγή: ΗΠΑ – 2015 

Διάρκεια: 113 λεπτά

Είδος: Περιπέτεια

Βαθμολογία: *

Σκηνοθεσία: Ericson Core

Πρωταγωνιστούν: Édgar Ramírez, Luke Bracey, Ray Winstone, Teresa Palmer, Matias Varela, Clemens Schick, Tobias Santelmann, Max Thieriot, Delroy Lindo, Nikolai Kinski.

Υπόθεση: Ο Τζόνι Γιούτα είναι ένας νεαρός και πολλά υποσχόμενος πράκτορας του FBI, με παρελθόν σε ριψοκίνδυνους αθλητικούς αγώνες. Μετά από μια σειρά από εντυπωσιακές ενέργειες σε βάρος αμερικανικών συμφερόντων σε διάφορα σημεία της υδρογείου, η ηγεσία του FBI αποφασίζει να αναθέσει στον επίμονο Τζόνι να εισχωρήσει μυστικά σε μια παράξενη και ύποπτη ομάδα αθλητών ακραίων σπορ. Αυτοί κινούνται σε διάφορα μήκη και πλάτη της γης, με αρχηγό τον χαρισματικό Μπρόντι, κυνηγώντας διαρκώς την περιπέτεια και την αδρεναλίνη. Ο Γιούτα καταφέρνει να γίνει δεκτός στην ομάδα και δρώντας σαν μυστικός πράκτορας θα προσπαθήσει να αποδείξει ότι αυτή κρύβεται πίσω από τις ασύλληπτες παρανομίες. Πόσο εύκολο είναι όμως αυτό, όταν πρόκειται για μια από τις πιο ατρόμητες ομάδες δράσης ολόκληρου του πλανήτη; 

Και πόσο δύσκολο είναι να καταλάβει κανείς ότι η ταινία δεν κρατάει και πολλά ιδεολογικά προσχήματα τοποθετώντας την μαχητική οικολογία στο επίπεδο διεθνούς αιμοσταγούς συμμορίας, έτοιμης για όλα προκειμένου να ικανοποιήσει τους ακατανόητα μυστικιστικούς σκοπούς της! Είπαμε, δεν περιμένουμε νέες και πρωτότυπες απόψεις από ένα remake αλλά όχι και τόσο απροκάλυπτη προπαγάνδα υπέρ του παγκόσμιου οικονομικού status quo! Πέρα όμως από τα παραπάνω, τα οποία θα μπορούσαν να γίνουν αποδεκτά στο όνομα της καθαρόαιμης περιπέτειας και του θεάματος, η ταινία είναι γραμμένη by the numbers, απόλυτα προβλέψιμη και σχηματική και ο Αυστραλός πρωταγωνιστής Λιουκ Μπρέισι διαθέτει την ερμηνευτική εκφραστικότητα μιας σανίδας του σερφ, έχοντας πολλά να μάθει από ταλαντούχους συμπατριώτες του όπως ο Μελ Γκίμπσον και ο Κρις Χέμσγουορθ.  

Ωστόσο, για να αναφέρουμε και τα θετικά, η ταινία περιλαμβάνει μερικά εντυπωσιακά και τολμηρά αθλητικά stunts. Τα επιτεύγματα αυτά διενεργούνται από κορυφαίους αθλητές, που θεωρούνται οι καλύτεροι σε αθλήματα και «επικίνδυνα σπορ» όπως το σερφ μεγάλων κυμάτων, οι πτήσεις με wingsuit, το snowboarding, η ελεύθερη αναρρίχηση και οι αγώνες υψηλών ταχυτήτων με μοτοσικλέτες. Επίσης η χρήση του 3D, ιδιαίτερα στις σκηνές με τα κύματα είναι το κάτι άλλο. Όμως τα θεαματικά κόλπα των κασκαντέρ δεν κάνουν πάντα συναρπαστικές ταινίες.

Το «Point Break» είναι βασισμένο στην ομώνυμη, κλασική πια στο είδος της, επιτυχία του 1991 με τον Πάτρικ Σουέιζι και τον Κιάνου Ριβς, σε σκηνοθεσία Κάθριν Μπίγκελοου. Ο Έντγκαρ Ραμίρεζ (που πρωταγωνιστεί αυτή τη βδομάδα και στο Joy) είναι ο μόνος που διασώζεται, λόγω ταλέντου και πείρας!

Διανομή: Odeon

Στις αίθουσες από 24.12.15