The Little Prince – Ο Μικρός Πρίγκηπας

Παραγωγή: Γαλλία – 2015 

Διάρκεια: 108 λεπτά

Είδος: Animation

Βαθμολογία: * * * 1/2

Σκηνοθεσία: Mark Osborne

Ακούγονται οι φωνές των: Jeff Bridges, Mackenzie Foy, Rachel McAdams, Riley Osborne, Paul Rudd, Marion Cotillard, James Franco, Benicio Del Toro, Ricky Gervais, Bud Cort, Paul Giamatti, Albert Brooks. 

Στην ελληνική μεταγλώττιση ακούγονται: Κωνσταντής Μαυριάς, Άγγελος Λιάγκος, Κώστας Δαρλάσης, Αφροδίτη Αντωνάκη, Τζίνη Παπαδοπούλου, Νέστωρ Κοψιδάς, Βαγγέλης Μήλιος, Πέτρος Δαμουλής, Αργύρης Παυλίδης, Λουκάς Φραγκούλης, Φώτης Πετρίδης, Κώστας Αποστολίδης, Άννα Κουτσαφτίκη.  Στο ρόλο του Αστυνομικού ο Άρης (REC) Λουμάκης.

Υπόθεση: Το Μικρό Κορίτσι ετοιμάζεται πυρετωδώς για το exclusive κολλέγιο για το οποίο το προορίζει η αγχωτική εργασιομανής μητέρα του. Έχοντας μόλις μετακομίσει σε καινούργια πόλη, βρίσκει τη μόνη του διέξοδο στον εκκεντρικό και καλόκαρδο ηλικιωμένο γείτονα, τον Αεροπόρο, που την ξεναγεί σε έναν εκπληκτικό κόσμο όπου όλα είναι πιθανά. Έναν κόσμο που ο ίδιος γνώρισε πριν καιρό από τον Μικρό Πρίγκιπα. Έτσι ξεκινά το μαγικό ταξίδι του Μικρού Κοριτσιού στο σύμπαν του Μικρού Πρίγκιπα, μοναδικού κάτοικου ενός αστεροειδή που έπεσε από τον Ουρανό στην έρημο Σαχάρα. Εκεί το Μικρό Κορίτσι ανακαλύπτει ξανά την παιδικότητα και μαθαίνει ότι «το μόνο βλέμμα που βλέπει καθαρά είναι αυτό της καρδιάς αφού η ουσία των πραγμάτων είναι αόρατη στα μάτια»…

Ο Αντουάν Ντε Σαιντ Εξιπερί (1900-1944), Γάλλος αριστοκράτης αλλά βαθιά δημοκράτης, συγγραφέας και ποιητής-ήρωας των Γαλλικών γραμμάτων, πρωτοπόρος πιλότος και απεσταλμένος της ελεύθερης Γαλλίας στις ΗΠΑ, προκειμένου να τις πείσει να μπουν στον Β΄Παγκόσμιο, έμεινε στην Ιστορία των γραμμάτων κυρίως από αυτή την παιδική νουβέλα που έγραψε το 1943, λίγο πριν εξαφανισθεί πετώντας πάνω από τη Μεσόγειο. Ένα έργο που στην εποχή του ξένισε κάπως, λόγω των φιλοσοφικών προβληματισμών του, αλλά έμελλε να συντροφεύσει γενεές παιδιών μεταγενέστερα, μεταξύ των οποίων και ο τωρινός σκηνοθέτης Μαρκ Όσμπορν, δημιουργός του Kung Fu Panda και τρις υποψήφιος για Oscar, που ανέλαβε να το μεταφέρει για πρώτη φορά στην Ιστορία, στον κόσμο των κινουμένων σχεδίων. Η ακριβότερη Γαλλική παραγωγή animation μέχρι σήμερα είναι λοιπόν γεγονός! Με προϋπολογισμό πάνω από 80 εκατομμύρια δολάρια και με την πρωτότυπη κόπια να είναι μονταρισμένη απευθείας στην Αγγλική γλώσσα, αυτό το εντυπωσιακό φιλμ, προσωπικό όραμα του Μαρκ Όσμπορν, είναι τελικά ένα διανοούμενο block buster. Μεταφέροντας στην οθόνη το απόλυτο παιδικό παραμύθι του 20ου αιώνα, αναμιγνύει μοντέρνες ψηφιακές τεχνικές και παλιό καλό stop motion animation με βάση την τεχνοτροπία της χαρτοκοπτικής και το αποτέλεσμα είναι η χαρά του παιδιού «από 7 έως 77 ετών»! Είδα την ταινία σε μια αίθουσα, φίσκα από μικρά παιδάκια τα οποία, παρά τον «δύσκολο» χαρακτήρα του έργου και την πρωτοποριακή αισθητική του, φάνηκαν να το απολαμβάνουν ιδιαίτερα και με θόρυβο! Ένας σπάνιος συνδυασμός Χόλιγουντ και αβανγκάρντ που όταν προβληθεί τον προσεχή Μάρτιο στις ΗΠΑ, αναμένεται να μπει δυναμικά στην κούρσα των επόμενων Oscar!  

Διανομή: Feelgood Entertainment 

Στις αίθουσες από 31.12.15