Η Ευτυχία Παπαγιαννοπούλου συνεχίζεται για λίγο ακόμα στο Θέατρο Χώρα

Ο μονόλογος που έφερε επανάσταση στην Ελληνική Σκηνή συνεχίζει να μαγνητίζει το κοινό, επαναλαμβανόμενος για 6η περίοδο. Από το 2007 που πρωτοπαρουσιάστηκε έχει γράψει ιστορία! Ένα θεατρικό κομψοτέχνημα που ενέπνευσε πολλούς, με περισσότερη, λιγότερη ή και καθόλου επιτυχία, να εντρυφήσουν στο είδος γεμίζοντας έκτοτε τις θεατρικές σκηνές της Αθήνας με μονόλογους κάθε μορφής. Όμως η Νένα Μεντή στέκεται πάντα στην κορυφή, αυτή τη φορά στο θέατρο Χώρα, από όπου συναντά παλιούς και νέους φίλους και ξαναζωντανεύει μαζί τους την συγκινητική ιστορία της μεγάλης στιχουργού.

Μια ιστορία με μοναδικά τραγούδια, που γράφτηκαν με ψυχή από μια γυναίκα που έζησε με πάθος τη ζωή, μια ιστορία που συνδέεται με τις μεγάλες και ιστορικές στιγμές της πολιτικής και κοινωνικής εξέλιξης στην Ελλάδα. Είμαι αητός χωρίς φτερά, Όνειρο απατηλό, Η φαντασία, Ηλιοβασιλέματα, Όλα είναι ένα ψέμα, Πήρα απ΄τη νιότη χρώματα, Πετραδάκι πετραδάκι Μαλάμω, Τι έχει και κλαίει το παιδί, Περασμένες μου αγάπες.. Δεν ξέραμε μέχρι να δούμε αυτό το εμβληματικό έργο του Νεοελληνικού θεάτρου την ιστορία που έκρυβαν αυτά τα τραγούδια. Δεν ξέραμε ότι κουβέντες που πέρασαν από το στόμα μας, από γενιά σε γενιά, ήταν δικές της. Λαϊκή ποίηση αυθεντική. Απόσταγμα ζωής και σκέψης. Δεν ξέραμε τη δύναμη, τον πόνο, αλλά και την όρεξη για ζωή που είχε μέσα της η μεγάλη Ευτυχία Παπαγιαννοπούλου.

Το βιβλίο της Ρέας Μανέλη «Η γιαγιά μου η Ευτυχία» (εκδόσεις Άγκυρα), με τη δύναμη και την αμεσότητα της προσωπικής μαρτυρίας προσέφερε το υλικό της θεατρικής αφήγησης. Μιας αφήγησης αποσπασματικής και ακροβατικής, ανάλογης της προσωπικότητας που βιογραφείται.

ΤΟ ΕΡΓΟ

Η Ευτυχία Παπαγιαννοπούλου (Νένα Μεντή) μονολογεί συνομιλώντας με τα επτά πρόσωπα που έπαιξαν καθοριστικό ρόλο στη ζωή της και το έργο της σαν στιχουργού: τη Μαρίκα Κοτοπούλη, το Γιώργο τον άντρα της, τη Μαίρη την κόρη της, τον Τσιτσάνη, το Χιώτη, τη Ρέα την εγγονή της και τη Μαριόγκα τη μητέρα της. Μέσα από την πολυτάραχη ζωή της Παπαγιαννοπούλου ξεδιπλώνεται όλη η νεότερη ιστορία της Ελλάδας, αλλά και η σύγχρονη ιστορία του λαϊκού μας τραγουδιού. Η ιστορία της Ευτυχίας συναντά την εθνική τραγωδία μιας χαμένης πατρίδας, της Μικράς Ασίας, περνά από την εποχή των μπουλουκιών και της Αθηναϊκής επιθεώρησης για να φτάσει ως τα καταγώγια του ρεμπέτικου και την άνθιση του έντεχνου λαϊκού τραγουδιού. 

Η παράσταση αναπαριστά στιγμιότυπα, σχέσεις και καταστάσεις σαν ένα αφηγηματικό παζλ, που σκοπό έχει να αναδείξει τη βιωματική λαϊκή ποίηση και την πολυδιάστατη μοναδική προσωπικότητα, της πρωτοπόρας για την εποχή της, δημιουργού. Η Ευτυχία έγινε η φωνή της ψυχής ενός ολόκληρου λαού και με τον στίχο της εκφράζει τους καημούς και τις ελπίδες του. Χθες, σήμερα, αύριο. Η Ευτυχία, σαν ένας άλλος Ζορμπάς, μυρίζει Ελλάδα και μας οδηγεί γραμμή στις ρίζες, σε ότι αυθεντικό έμεινε από αυτό που λέμε γνήσια ελληνική ψυχή και λεβεντιά.

Η παρακολούθηση αυτού του έργου είναι μια ανεπανάληπτη εμπειρία. Ο λόγος και η κίνηση της μεγάλης ηθοποιού όχι απλά μας μεταφέρουν στην εποχή της Παπαγιαννοπούλου αλλά ζωντανεύουν κυριολεκτικά μπροστά στα μάτια μας τα πρόσωπα της φαντασίας της με τα οποία συνδιαλέγεται. Στο φινάλε μένει μια μοναδική αίσθηση συγκίνησης και συναισθηματικής πληρότητας και μια επιθυμία να επιστρέψουμε ξανά στο έργο…

Αξιολόγηση: * * * * *

ΣΥΝΤΕΛΕΣΤΕΣ

Κείμενο - Σκηνοθεσία: Πέτρος Ζούλιας

Σκηνικά κοστούμια: Αναστασία Αρσένη

Φωτισμοί: Ανδρέας Μπέλλης

Επιλογή τραγουδιών: Ελεάνα Βραχάλη

Μουσική επένδυση: Γιάννης Χριστοδουλόπουλος

Φωτογραφίες: Γιώργος Καβαλλιεράκης

INFO

Ημέρες και Ώρες Παραστάσεων: Παρασκευή & Σάββατο στις 21.00, Κυριακή στις 19.00

Διάρκεια: 90 ‘ (χωρίς διάλειμμα)

Τιμές Εισιτηρίων: 14 € (γενική είσοδος), 12 € (για ανέργους, φοιτητές, άνω των 65)

Χώρος: ΘΕΑΤΡΟ ΧΩΡΑ || Αμοργού 20, Κυψέλη || Τηλ.: 210-8673945

Στο παρακάτω βίντεο παρακολουθούμε μερικά πλάνα από την παράσταση.