Maraviglioso Boccaccio – Θαυμάσιος Βοκάκιος

Παραγωγή: Ιταλία/Γαλλία – 2015 

Διάρκεια: 120 λεπτά

Είδος: Κομεντί Εποχής

Βαθμολογία: * * *

Σκηνοθεσία: Paolo & Vittorio Taviani

Πρωταγωνιστούν: Lello Arena, Paola Cortellesi, Carolina Crescentini, Flavio Parenti, Vittoria Puccini, Michele Riondino, Kim Rossi Stuart, Riccardo Scamarcio, Kasia Smutniak, Jasmine Trinca, Josafat Vagni, Eugenia Costantini, Miriam Dalmazio, Fabrizio Falco, Melissa Bartolini, Camilla Diana, Nicolò Diana, Beatrice Fedi,   Ilaria Giachi, Barbara Giordano, Rosabell Laurenti Sellers, Moise Curia.

Υπόθεση: Στη Φλωρεντία του 1348 έχει ξεσπάσει επιδημία πανούκλας. Δέκα νεαροί άνδρες και γυναίκες που δεν έχουν αρρωστήσει, αποφασίζουν να ξεφύγουν από τον θάνατο που τους περικυκλώνει και να καταφύγουν στην εξοχή. Εκεί, σε μια απομονωμένη επαρχιακή βίλα, θα περάσουν δέκα μέρες διηγούμενοι ιστορίες για την αγάπη, το πεπρωμένο και την αναγέννηση.

Ο Πάολο και ο Βιτόριο Ταβιάνι, γεννημένοι το 1931 και 1929 αντίστοιχα, είναι δύο θρύλοι του Ιταλικού αλλά και γενικότερα του Ευρωπαϊκού σινεμά. Ένδοξοι, ιδεολογικά στρατευμένοι, πολυβραβευμένοι, δεν αναπαύονται στις δάφνες τους. Εκεί που οι συνομήλικοί τους δημιουργοί έχουν πια αποχωρήσει (για να μην πω αναχωρήσει) αυτοί συνεχίζουν ακάθεκτοι, με νεανική ορμή και διάθεση να δημιουργούν φωτεινές νησίδες από εικόνες μέσα στο σκοτάδι του σύγχρονου κόσμου. Αν και η συγκεκριμένη ταινία δεν θα μπορούσε ποτέ να συμπεριληφθεί στα παλαιότερα αριστουργήματά τους (Αλονζανφάν, Πατέρας Αφέντης, Νύχτα του Σαν Λορέντζο), όντας κάπως θεατρική και ανομοιογενής, διαθέτει αυτή την ενέργεια, αυτό το φως που αντανακλά σοφία και αισιοδοξία κόντρα στο σκοτάδι της πανούκλας που καταλύει τον πολιτισμό της Φλωρεντίας.

Διασκευάζοντας ελεύθερα πέντε χαριτωμένες και διδακτικές ιστορίες από το Δεκαήμερο του Βοκάκιου, τονίζουν μέσα από τις αφηγήσεις τη σημασία της φαντασίας στον εκάστοτε αγώνα για επιβίωση, μέσα σε ένα καταπιεστικό και αρρωστημένο περιβάλλον. Η λύση που προτείνουν στην όποια κρίση είναι η φυγή προς τη φύση και η αναζήτηση καταφύγιου στην τέχνη που συνδυασμένα οδηγούν στην επόμενη φωτεινή μέρα, μια μέρα όπου ο έρωτας έχει το πάνω χέρι και η αρρώστια έχει νικηθεί. Οι σοφοί γέροντες δεν παραδίδουν τα όπλα του αγώνα ενάντια στις κατεστημένες αξίες, το πεδίο του οποίου μεταφέρουν στη δύναμη της τέχνης, κινηματογραφώντας εξαίσια τα τοπία της Τοσκάνης αλλά και τους Μεσαιωνικούς Πύργους όπου γυρίστηκε η ταινία,  καθοδηγώντας εξαιρετικά το νεανικό καστ και αναπαράγοντας με απίστευτη ακρίβεια και προσοχή στη λεπτομέρεια το ύφος και την αισθητική των μεγάλων ζωγράφων της Αναγέννησης.  Μια ταινία που θα ενθουσιάσει όχι τόσο το σινεφίλ όσο το θεατρόφιλο κοινό και σίγουρα έχει πολλά να διδάξει στο επίσης φετινό και πανάκριβο Παραμύθι των Παραμυθιών του Ματέο Γκαρόνε. Διότι οι παλιοί είναι αλλοιώς!

Διανομή: Weird Wave 

Στις αίθουσες από 31.12.15