Nahid – Η Ιστορία της Ναχίντ

Παραγωγή: Ιράν – 2015 

Διάρκεια: 105 λεπτά

Είδος: Δράμα

Βαθμολογία: * * *

Σκηνοθεσία: Ida Panahandeh

Πρωταγωνιστούν: Sareh Bayat, Pejman Bazeghi, Navid Mohammadzadeh.

Υπόθεση: Σε μια μικρή πόλη του Ιράν ζει η Ναχίντ, μια διαζευγμένη νεαρή γυναίκα, μαζί με τον γιο της. Η Ναχίντ διατηρεί κρυφή σχέση με τον ιδιοκτήτη ενός τοπικού ξενοδοχείου, έναν όμορφο και ευκατάστατο νέο που την αγαπά και θέλει να την παντρευτεί. Δυστυχώς όμως υπάρχει ένα πρόβλημα: ενώ, σύμφωνα με το Ιρανικό οικογενειακό δίκαιο, σε περίπτωση διαζυγίου την επιμέλεια του παιδιού έχει ο πατέρας, εκείνος που δεν έχει πάψει να την διεκδικεί, της την έχει παραχωρήσει με τον όρο ότι δεν θα ξαναπαντρευτεί. Προσπαθώντας να διατηρήσει την κηδεμονία του παιδιού της, αλλά να μείνει και δίπλα σε εκείνον που αγαπά, η Ναχίντ αναγκάζεται να καταφύγει στην προβλεπόμενη από το νόμο αλλά μη κοινωνικά αποδεκτή μέθοδο του προσωρινού γάμου (Sighe) ως διέξοδο. Ο πρώην σύζυγός της όμως περιπλέκει τα πράγματα όταν αρχίζει να τη διεκδικεί ξανά.

Τριανταπέντε χρόνια μετά την Ισλαμική επανάσταση, η ζωή συνεχίζεται, έστω και πίσω από πέπλα για τις γυναίκες που ωστόσο, όπως δείχνει αυτή η ταινία, βρίσκονται σε ένα ιδιόμορφο για τους δυτικούς νομικό καθεστώς. Σεβαστές μητέρες και σύζυγοι αλλά μέχρι εκεί. Ως υποκείμενα δικαίου υπόκεινται σε περιορισμούς, με τη δική μας έννοια της ισότητας έναντι του νόμου να φαντάζει επιστημονική φαντασία. Μέσα σε ένα τέτοιο νομικό πλαίσιο λοιπόν η βούληση μιας γυναίκας συμπιέζεται από τους κανόνες που τίθενται από μια ανδροκρατικής αντίληψης δικαιοσύνη. Και ότι συμπιέζεται είτε εκρήγνυται είτε πάσχει. Ο υγρός και μουντός χειμωνιάτικος καιρός που τυλίγει αυτή την εμποδισμένη ερωτική ιστορία αντανακλά τον ταραγμένο ψυχισμό της ηρωίδας που θέλοντας το αυτονόητο, να παραμείνει μητέρα και ταυτόχρονα να είναι ευτυχισμένη σύντροφος, βρίσκεται αντιμέτωπη με όλο το κοινωνικό-θρησκευτικό στάτους κβο. Το οποίο όμως δεν είναι ικανό όπως φαίνεται να μετατρέψει σε παράδεισο την καθημερινότητα όπως υπόσχεται: μικροκλοπές, ναρκωτικά, χουλιγκανισμός και λοιπές γραφικότητες χαρακτηρίζουν τη μικρή συντηρητική κοινωνία της Ναχίντ. Γιατί ό Θεός μπορεί να είναι μεγάλος, οι άνθρωποι όμως μικροί και υποκριτές. Η σκοτεινή και ταραγμένη θάλασσα που βρέχει την πόλη μόνο γαλήνη δεν υπόσχεται. Η ζωή όμως συνεχίζεται και τίποτα δεν έχει κριθεί οριστικά.

Πρώτη μεγάλου μήκους ταινία για την νεαρή Ίντα Παναχαντέ, έκανε παγκόσμια πρεμιέρα στο τμήμα Ένα Κάποιο Βλέμμα του Φεστιβάλ Καννών 2015, όπου και απέσπασε Ειδικό Βραβείο Ελπιδοφόρου Μέλλοντος. Τον πρωταγωνιστικό ρόλο ερμηνεύει μοναδικά η εκθαμβωτική Σαρέχ Μπαγιάτ, πρωταγωνίστρια του Φαραντί στο αριστουργηματικό « Ένας Χωρισμός»!

Διανομή: Strada Films

Στις αίθουσες από 07.01.16