Νοτιάς

Παραγωγή: Ελλάδα – 2016 

Διάρκεια: 99 λεπτά

Είδος: Κοινωνική Κομεντί

Βαθμολογία: * * *

Σκηνοθεσία: Τάσος Μπουλμέτης

Πρωταγωνιστούν: Γιάννης Νιάρρος, Θέμης Πάνου, Μαρία Καλλιμάνη, Zωζώ Σαπουντζάκη, Ταξιάρχης Χάνος, Αργύρης Ξάφης, Ερρίκος Λίτσης, Όμηρος Πουλάκης, Μελισσάνθη Μάχουτ, Xαρά Μάτα Γιαννάτου, Γιώργος Βουρδαμής, Δημήτρης Ήμελλος, Γιάννης Αναστασάκης, Αχιλλέας Κυριακίδης και ο μικρός Φοίβος Ταραμπίκος.

Υπόθεση: Βρισκόμαστε στο 1967 και ο μικρός Σταύρος έχει τα πρώτα του ερωτικά φουντώματα. Από τότε που έχουν εμφανισθεί αυτές οι ανησυχίες του, έχει ξεκινήσει να ξαναλέει τις ιστορίες και τους μύθους με ένα δικό του ανατρεπτικό τρόπο, καταλήγοντας μαζί με την ανήσυχη μαμά στο γιατρό. Όμως το πρόβλημά του είναι η φαντασία του, κάτι που θα φουντώσει ακόμη περισσότερο όσα τα χρόνια περνάνε και ο Σταύρος μεγαλώνει, γίνεται φοιτητής και ανακατεύεται με το κινηματογραφικό τμήμα της σχολής του. Στα πρώτα χρόνια της μεταπολίτευσης, τότε που οι δρόμοι της ελπίδας ήταν ακόμη ανοιχτοί, ο Σταύρος θα σκαρφιστεί ιστορίες για αρχαίους μύθους, μακρινά ταξίδια και όμορφες γυναίκες και όταν έρθει αντιμέτωπος με την πραγματικότητα, θα κάνει τις ιστορίες του εικόνες, και θα ανακαλύψει τον εαυτό του.

Είναι γεγονός! 12 χρόνια μετά τον θρίαμβο της Πολίτικης Κουζίνας, ο Τάσος Μπουλμέτης φέρνει ξανά στην κρίση του κοινού τις νέες του εντελώς προσωπικές απόψεις για την ιστορία, τη νοσταλγία και το αιώνιο ταξίδι της ύπαρξης προς την ολοκλήρωση. Το μεγάλο του κατόρθωμα είναι ότι μεταφέρει ένα εντελώς προσωπικό και αυτοβιογραφικό όραμα ζωής σε μεγάλη κλίμακα, κάνοντάς το αποδεκτό από μια τεράστια, δυνητικά, μερίδα του κινηματογραφόφιλου κοινού.

Ο Νοτιάς είναι μια ανορθόδοξη ματιά στα χρόνια ανάμεσα στη Χούντα και την Αλλαγή, ανάμεσα σε μια χώρα, κλειδωμένη στο επαρχιακό κιτς των χουντικών εορτών του τέλους του 60 και σε μια άλλη επίσης κιτς χώρα βουτηγμένη στην αισθητική της πανεπιστημιακής αριστεράς των 70s, όλα τυλιγμένα σε ένα νοσταλγικό χαρτί πολυτελείας με χιούμορ, παρατηρικότητα και σινεφίλ κλεισίματα ματιού. Η αφήγηση Off, σήμα κατατεθέν του δημιουργού, είναι αλήθεια ότι μπορεί να μην αρέσει ή και να εκνευρίζει μέρος του σημερινού κοινού. Αυτό όμως που κάνει την ταινία αξιαγάπητη είναι η γνήσια αγάπη του Μπουλμέτη για όλους τους ήρωές του, η άριστη γνώση και αναπαράσταση της εποχής και η πολύ καλή δουλειά με τους ηθοποιούς, από το απολύτως επιτυχημένο casting της Σωτηρίας Μαρίνη και τα απίστευτα ταιριαστά κοστούμια της Εύας Νάθενα που ντύνουν κάθε χαρακτήρα μέχρι την σωστή σκηνοθετική καθοδήγηση όλων ανεξαιρέτως των ηθοποιών (κάτι σπάνιο για ελληνικό σινεμά), με κορυφαίο τον εξαιρετικό Θέμη Πάνου στο ρόλο του φωτογράφου, ένα ρόλο που παραπέμπει σε μια επιτομή πολλών παρεμφερών χαρακτήρων από άπειρες ελληνικές ταινίες των 60s. Εξάλλου ο νεαρός πρωτοεμφανιζόμενος πρωταγωνιστής έχει το απαραίτητο παρουσιαστικό και εκτόπισμα ώστε να καταφέρει να πάρει μαζί του το κοινό στο ταξίδι του προς την ωριμότητα, καταφέρνοντας να λανσάρει με μπόλικη λάμψη μια καριέρα! Τα εφέ, διακριτικά αλλά απαραίτητα όταν πρόκειται να διηγηθείς σε μεγάλη κλίμακα μια ιστορία του παρελθόντος σε μια πόλη που τίποτα δεν έχει μείνει ανέπαφο στο χρόνο, είναι ανώτερα από εκείνα τα περιορισμένα και ολίγον άτεχνα της Κουζίνας και η μουσική επένδυση της Ευανθίας Ρεμπούτσικα είναι αποτελεσματικά νοσταλγική, όσο πρέπει. Κερασάκι στην τούρτα η σύντομη εμφάνιση της Ζωζώς Σαπουντζάκη, ένα εφέ του χρόνου από μόνη της!  

Τελικά, το ζήτημα είναι: τηλεφακός ή ευρυγώνιος; Αποτύπωση ή «απάτη»; Την απάντηση θα δώσει ο Νοτιάς που φυσάει και προσκαλεί τον ήρωα για περιπέτειες σε μέρη άγνωστα και ρομαντικά, εκεί που θα βρει την προσωπική μυθολογία του.

Και μερικά παραλειπόμενα

•          Ο Τάσος Μπουλμέτης είδε για πρώτη φορά τον πρωταγωνιστή, Γιάννη Νιάρρο, σε μία θεατρική παράσταση του Εθνικού. Η φυσική του παρουσία ήταν πάρα πολύ κοντά σε αυτό που είχε φανταστεί για τον ήρωα. Ο ηθοποιός έκανε πολλή έρευνα για τον ρόλο, αλλά και πρόβες για τέσσερις μήνες. Διάβασε πολλά βιβλία που διάβαζαν οι νέοι εκείνης της εποχής, είδε ταινίες και άκουσε μουσική του τότε. Έγραψε μάλιστα ημερολόγια από την οπτική γωνία του ήρωα.

•          Για τις ανάγκες της ταινίας, ο σκηνογράφος και η ομάδα του αναβίωσαν τη Στοά Χόλιγουντ, όπως αποκαλούσαν κάποτε το Μέγαρο της Έβδομης Τέχνης, όπου για πολλές δεκαετίες στεγάζονταν σχεδόν όλες οι ελληνικές εταιρείες παραγωγής ταινιών. Εκεί η ομάδα της παραγωγής έκανε επεμβάσεις σε μαγαζιά που ήταν κλειστά και εγκαταλελειμμένα για χρόνια, αλλά και στην ίδια τη στοά που ήταν γεμάτη μουτζούρες και συνθήματα.

•          Σχετικά με τα βιωματικά στοιχεία που ενέπνευσαν τους χαρακτήρες του Νοτιά, ο πατέρας του ήρωα, είναι έμπορος δερμάτινων ειδών, όπως ο πατέρας του σκηνοθέτη ο οποίος είχε κατάστημα στη Σωκράτους δίπλα στην «Καθημερινή». Όλη η «Καθημερινή» ψώνιζε από εκεί, συμπεριλαμβανομένης και της Ελένης Βλάχου.

•          Εκτός από το βεστιάριο και την αποθήκη με τα οποία συνεργάζεται η ενδυματολόγος Εύα Νάθενα, προέκυψαν πολλές δωρεές με ρούχα της εποχής εκείνης.

•          Ο σκηνοθέτης παραδέχεται ότι, δυστυχώς, οι ηθοποιοί κάπνισαν πάρα πολλά τσιγάρα, καθώς οι φοιτητές εκείνης της εποχής κάπνιζαν ασταμάτητα. Υπάρχει μία σκηνή, στην οποία η μητέρα του ήρωα επισκέπτεται έναν γιατρό και μέσα στο ιατρείο καπνίζουν και οι δύο!

•          Το όνομα της Ζωζώς Σαπουντζάκη αναφέρεται τρεις φορές στην Πολίτικη Κουζίνα.

•          Η Ζωζώ Σαπουντζάκη γνώριζε προσωπικά τον παππού του πρωταγωνιστή Γιάννη Νιάρρου, ο οποίος ήταν γνωστός δικηγόρος της εποχής.

•          Ο Αργύρης Ξάφης, που υποδύεται έναν ανερχόμενο πολιτικό στην ταινία, γνώρισε τον πρωταγωνιστή Γιάννη Νιάρρο όταν έδινε εισαγωγικές εξετάσεις για τη σχολή υποκριτικής. Ο Ξάφης ήταν στην εξεταστική επιτροπή.

•          Ο σκηνογράφος Σπύρος Λάσκαρης έχει συνεργαστεί πολλές φορές στο παρελθόν με τον Τάσο Μπουλμέτη. Χαρακτηριστικά, έχουν δουλέψει μαζί για διαφημιστικό το οποίο πήρε βραβείο στις Κάννες.

•          Στην ταινία ακούγονται δύο τραγούδια με στίχους του Τάσου Μπουλμέτη, για τα οποία έχει συνθέσει μουσική ειδικά για τον Νοτιά η Ευανθία Ρεμπούτσικα. Στο λαϊκό τραγουδάει ο Γιώργος Μαργαρίτης και το ρεμπέτικο ερμηνεύει η ανερχόμενη τραγουδίστρια Ανατολή Μαργιόλα. Στο λαϊκό με τη φωνή του Μαργαρίτη, το μπουζούκι παίζει ο μουσικός και συνθέτης Παναγιώτης Καλαντζόπουλος, σύζυγος της Ευανθίας Ρεμπούτσικα.

Διανομή: Feelgood Entertainment σε συνεργασία με την Rosebud.21

Στις αίθουσες από 14.01.16