The Revenant – Η Επιστροφή

Παραγωγή: ΗΠΑ - 2015 

Διάρκεια: 156 λεπτά

Είδος: Περιπέτεια

Βαθμολογία: * * *

Σκηνοθεσία: Alejandro G. Iñárritu

Πρωταγωνιστούν: Leonardo DiCaprio, Tom Hardy, Domhnall Gleeson, Will Poulter, Forrest Goodluck, Isaiah Tootoosis, Arthur RedCloud, Grace Dove, Paul Anderson, Brendan Fletcher, Kristoffer Joner, Melaw Nakehk'o, Duane Howard, Brad Carter, Lukas Haas, Tyson Wood.

Υπόθεση: Μια αποστολή για συλλογή πολύτιμων δερμάτων κατά μήκος του αχαρτογράφητου ακόμη ποταμού Μιζούρι, καταλήγει σε σφαγή όταν της επιτίθενται Ινδιάνοι. Ανάμεσα στους επιζώντες βρίσκεται και ο εξερευνητής και κυνηγός Χιου Γκλας που όμως δέχεται επίθεση όταν πλησιάζει κατά λάθος στο λημέρι μιας άγριας αρκούδας γκρίζλι. Ο Γκλας που συνοδεύεται από το μιγά γιο του, αφήνεται πίσω μισοπεθαμένος από τα υπόλοιπα μέλη της ομάδας του. Μόνος και βαριά τραυματισμένος, ο Γκλας αρνείται να υποκύψει. Με ακλόνητη θέληση και την ανάμνηση της αγάπης για την Ινδιάνα γυναίκα του, συνεχίζει την Οδύσσειά του μέσα στο χειμωνιάτικο ορεινό τοπίο σε αναζήτηση του άνδρα που τον πρόδωσε: του Τζον Φιτζέραλντ. Όμως αυτή η δίψα του για εκδίκηση εξελίσσεται σε ένα ηρωικό ταξίδι προς τη λύτρωση.

Εμπνευσμένη από αληθινά γεγονότα, «Η Επιστροφή» είναι μια σχεδόν υπνωτιστική  κινηματογραφική εμπειρία που αποτυπώνει την επική περιπέτεια επιβίωσης ενός άντρα και την ασυνήθιστη πνευματική του δύναμη. Το 2002 ο συγγραφέας (και πρέσβης των Η.Π.Α. στον Παγκόσμιο Οργανισμό Εμπορίου) Μάικλ Πανκ έγραψε το βιβλίο «The Revenant: A Novel of Revenge», πάνω στο οποίο βασίστηκε το σενάριο αυτής της ταινίας (και το οποίο κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Key Books). Έχοντας πάρει την απόφαση να επιδιώξουν όσο δυνατόν μεγαλύτερη αληθοφάνεια, ο διευθυντής φωτογραφίας Εμανουέλ Λουμπέσκι και ο Ινιαρίτου αποφάσισαν να γυρίσουν τις σκηνές με χρονολογική σειρά, αποκλειστικά με φυσικό φωτισμό (και με μεγάλες σε διάρκεια, προσεκτικά χορογραφημένες λήψεις, οι οποίες να συλλαμβάνουν την δράση και το τοπίο με ελάχιστες διακοπές. Χάρη στους ειδικούς φακούς που επιτρέπουν κινηματογράφηση σε μεγάλο βάθος, η κάμερα είχε τη δυνατότητα να κινείται ανάμεσα στα κοντινά και τα γενικά πλάνα με ευκολία, για να υπογραμμίσει με μεγαλύτερη ευστοχία την δράση της εκάστοτε σκηνής.

Η φωτογραφία λοιπόν του μάγου Εμανουέλ Λουμπέσκι είναι το δυνατό σημείο αυτής της βαρυφορτωμένης με βραβεία, υποψηφιότητες και επαίνους γουέστερν περιπέτειας που πολύ θα ήθελε να είναι το νέο Αποκάλυψη τώρα. Και δευτερευόντως η στοιχειωμένη παρουσία του Λεονάρντο Ντι Κάπριο, στο ρόλο του Γκλας που επιχειρεί την απόλυτη επιστροφή ενός φαντάσματος από τον άλλο κόσμο που έρχεται να τιμωρήσει τους θνητούς για τα αμαρτήματά τους αφού έχει παλέψει και έχει νικήσει τα στοιχεία της φύσης. Εντυπωσιακό το εγχείρημα αλλά υπερσκηνοθετημένο, με τον φρεσκοβραβευμένο από την Ακαδημία Ινιάριτου να φέρνει περισσότερο προς Τέρενς Μάλικ παρά Κόπολα, δείχνοντας στον θεατή πόσο «βαθύς» είναι, αξιώνοντας τον θαυμασμό για τη μακρόσυρτη ιστορία που του παραδίδει. Είναι πολύ τυχερός που έχει στον πρωταγωνιστικό ρόλο τον καλύτερο ηθοποιό της γενιάς του και τον πιο αδικημένο από την Αμερικάνικη Ακαδημία. Και επίσης πολύ τυχερός που έχει ως αντίπαλο ερμηνευτικό δέος τον χαμαιλέοντα Τομ Χάρντι που εδώ γίνεται η απόλυτη ενσάρκωση του διαβολικού στοιχείου του ανθρώπου. Αυτό που λείπει από την Επιστροφή είναι η χαρά της δημιουργίας και ο αυθορμητισμός που θα χρειαζόταν μια καθαρόαιμη περιπέτεια. Η αποκάλυψη μπορεί να περιμένει…

Διανομή: Odeon

Στις αίθουσες από 21.01.16