Steve Jobs

Παραγωγή: ΗΠΑ/Βρετανία - 2015 

Διάρκεια: 122 λεπτά

Είδος: Βιογραφικό Δράμα

Βαθμολογία: * * *

Σκηνοθεσία: Danny Boyle

Πρωταγωνιστούν: Michael Fassbender, Kate Winslet, Seth Rogen, Jeff Daniels, Michael Stuhlbarg, Ripley Sobo, Katherine Waterston, Perla Haney-Jardine, Makenzie Moss, Sarah Snook, John Ortiz, Adam Shapiro.

Υπόθεση: Τρεις σκηνές-σταθμοί στη ζωή και το έργο του ιδιόρρυθμου (τουλάχιστον) γκουρού της τεχνολογίας και ιδρυτή της Apple, ο οποίος αφιέρωσε όλη του τη ζωή στη δημιουργία εργαλείων που θα βελτίωναν την επικοινωνία των ανθρώπων και θα αύξαναν την αποδοτικότητά τους. Έχοντας ως άγρυπνο φρουρό δίπλα του την σύμβουλο,  γραμματέα και επιστήθια φίλη του Τζοάνα Χόφμαν, ο Τζομπς ετοιμάζεται να λανσάρει τρία προϊόντα-επανάσταση στην τεχνολογία της εποχής τους: το Macintosh (1984), το ΝeΧΤcube (1988) και το iMac (1998). Παράλληλα έχει να αντιμετωπίσει τα οικογενειακά του φαντάσματα, την κόρη που αρνιόταν πεισματικά να αναγνωρίσει, τους άγνωστους γονείς που τον έδωσαν για υιοθεσία, τους μετόχους και το διοικητικό συμβούλιο της εταιρείας και τους συνεργάτες του στην τεχνολογική έρευνα που δεν έβλεπαν με καλό μάτι ούτε τις ονειροβασίες του ούτε τον εξαιρετικά δύστροπο και μονόχνωτο χαρακτήρα του.

Ένα χαρακτήρα που ελάχιστα ωραιοποιεί η ταινία του Ντάνι Μπόιλ, οδηγώντας όμως τους δυο πρωταγωνιστές του στις υποψηφιότητες της Ακαδημίας. Μια αξιοθαύμαστα συγκρατημένη και μελαχρινή Κέιτ Γουίνσλετ και έναν μεγαλειώδη Μάικλ Φασμπέντερ που ακροβατεί το βλέμμα του και το στήσιμο του σώματός του ανάμεσα στην αυτάρεσκη ιδιοφυία ενός αποκαλούμενου Ντα Βίντσι του 20ου αιώνα και την εκνευριστική μεγαλομανία ενός εγωπαθή εφευρέτη που είναι αδύνατο να συμφιλιωθεί με τα οικογενειακά και παιδικά απωθημένα που κουβαλάει.

Το εξαιρετικά δομημένο, βραβευμένο με Χρυσή Σφαίρα, γεωμετρικό σενάριο του Άαρον Σόρκιν (Oscar για το Social Network) φωτίζει όλες τις γνωστές πτυχές αυτού του αινιγματικού χαρακτήρα που έφερε την επανάσταση στην τεχνολογία της καθημερινότητας αλλά δεν κατάφερε να εφεύρει την εσωτερική του γαλήνη. Η κινηματογράφηση ακολούθησε την τεχνολογία της κάθε εποχής που περιγράφει για περισσότερη αυθεντικότητα (16mm και 35mm για τη δεκαετία του 80 και ψηφιακό φιλμ για το 1998 αντίστοιχα). Συνολικά μια πολύ ενδιαφέρουσα βιογραφία ενός κατά βάθος αντιπαθέστατου και ακοινώνητου ανθρώπου.

Διανομή: Odeon

Στις αίθουσες από 21.01.16