Αμήν στο Vault

Μια καθαρόαιμη και αρκετά διαδραστική κωμωδία με γρήγορους ρυθμούς και απροσδόκητες εναλλαγές. Ένα έργο αιχμηρό, πλούσιο σε βαθύτερα μηνύματα, που καυτηριάζει την εκκλησιαστική εμπορευματοποίηση της πίστης ενώ καταγγέλλει τον φαρισαϊσμό και την υποκρισία του επαγγελματικού κλήρου. 

Η ΥΠΟΘΕΣΗ

Σε ένα κατεστραμμένο τοπίο, δύο ιερείς, τελευταίοι εναπομείναντες υπερασπιστές μιας εκκλησίας, χαμένης κάπου στο χωροχρόνο, αποζητούν την αγιοσύνη και τη σωτηρία τους μέσα από την παραφροσύνη και το… μαρτύριο. Ο υπερδογματικός μισότρελος Πάτερ Ευλόγιος (κατά κόσμον Ερμόλαος Ματθαίου) καταδιώκεται από υστερικά τραγελαφικές παραισθήσεις (ή.... θεία οράματα, αν ρωτήσετε τον ίδιο), τρέμει τον θάνατο, κατεβάζει τα ψυχοφάρμακα σαν καραμέλες και πιστεύει ότι η αγιοσύνη τον περιμένει στο τέλος της «μαρτυρικής» του ζωής. Δίπλα του ο Αδελφός Τριαντάφυλλος (κατά κόσμον Ερνέστος Βουτσίνος) αν και «σακατεμένος» από γεννησιμιού του, υπηρετεί πιστά τον ιερέα του, αναζητά κι αυτός το νόημα της μαρτυρικής ζωής του, αλλά αγαπάει απλόχερα κάθε πλάσμα που περπατά στη γη.

Πλησιάζοντας στο τέλος του έργου, η κατάσταση ξεφεύγει από κάθε έλεγχο...

Κατά το Ευαγγέλιο, «Αμήν» σημαίνει: «Αληθινά, πραγματικά, χωρίς αμφιβολία». Γι αυτό και κατά τη λειτουργία, χρησιμοποιείται στο τέλος της προσευχής. Υπάρχει, όμως, και η ευχετήρια ερμηνεία της λέξης. «Αμήν και πότε». Άλλοι δίνουν διαφορετικό νόημα στη λέξη... ως χρονικό προσδιορισμό: «Μέχρι να πεις Αμήν». Ενώ, σήμερα, οι περισσότεροι θεωρούν ότι «Αμήν» σημαίνει «Τέλος» κι έτσι την χρησιμοποιούν στη φράση: «Φτάσαμε στο Αμήν».  Και σε αυτήν ακριβώς τη φράση συμπυκνώνει η Αλκυόνη Βαλσάρη το αιχμηρό μήνυμα του ξεκαρδιστικού έργου της.

Σύμφωνα με τον σκηνοθέτη της παράστασης Δημήτρη Κομνηνό «Το ΑΜΗΝ ως καθαρόαιμη σάτιρα, αναδεικνύει και στηλιτεύει τα «κακώς κείμενα» στην Εκκλησία. Έτσι, ενώ διασκεδάζει, καταφέρνει καίρια πλήγματα στις υπερεκκλησιαστικές φιλοδοξίες του επαγγελματικού κλήρου. Λοιδωρεί την ωραιοπάθεια και τον άκρατο ναρκισσισμό εκπροσώπων της Εκκλησίας που συχνά ενδύονται τον θρησκευτικό μανδύα για να τονίσουν την αυτοπροβολή τους καθώς εκστομίζουν, άκριτα και αυθαίρετα, πύρινα κηρύγματα μίσους, εξω από κάθε έννοια ηθικής και νομιμότητας, προάγοντας, έτσι, την περιφρόνηση του πλησίον, την διαπόμπευση των άλλων, την κατάκριση και την ιεροκατηγορία δημιουργώντας καταστροφικές σχέσεις μεταξύ των πιστών. Ήρθε, λοιπόν, η ώρα να το βροντοφωνάξουμε: Φτάσαμε στο «ΑΜΗΝ»!!». 

Η ΠΑΡΑΣΤΑΣΗ

Ένα διπλό ρεσιτάλ ερμηνείας από τους πρωταγωνιστές, Ερμόλαο Ματθαίου και Ερνέστο Βουτσίνο, που εναλλάσσονται σε πολλούς ρόλους, μπαίνοντας στο πετσί βιβλικών ιστοριών «παράκρουσης» και «μαρτυρίου» ενώ κηρύττουν με τρόπο ευλαβικά alternative όλα τα γνωστά εκκλησιαστικά γεγονότα.

Ο ιδιαίτερος εσωτερικός κόσμος αυτών των δύο ξεδιπλώνεται μπροστά στο κοινό-ποίμνιο με τόσο καταιγιστικούς ρυθμούς ώστε το μόνο που προλαβαίνει ο θεατής να κάνει, πέρα από το να «μετανοήσει» για τις αμαρτίες του, είναι να σπαρταρήσει στο γέλιο μέχρι δακρύων, φωνάζοντας ήμαρτον…

Σίγουρα, ένα από τα πιο αστεία θεατρικά θεάματα της πόλης, με ρίζες-μεταξύ άλλων-στους Monty Pythons και τον Μελ Μπρουκς του Φρανκενστάιν Τζούνιορ, που χρησιμοποιεί τον αποκαλυπτικό εκκλησιαστικό λόγο για να τον υποσκάψει και να τον ανατρέψει μέσω της μεγεθυντικής παραμόρφωσης της συμπεριφοράς των ιερέων πρωταγωνιστών. Το κοινό να είναι προετοιμασμένο να γίνει ποίμνιο που συμμετέχει σ αυτή την ανατρεπτική και καθόλου θεία Λειτουργία που καυτηριάζει την υποκρισία, τον λαϊκισμό και τον πατερναλισμό μεγάλου μέρους των ταγών του κλήρου, που μόνο αγάπη δεν εκπέμπουν πλέον τα κηρύγματά του.

Αξιολόγηση: * * * 1/2

Η ταυτότητα της παράστασης 

Κείμενο: Αλκυόνη Βαλσάρη

Σκηνοθεσία / φωτισμοί: Δημήτρης Κομνηνός

Σκηνικός χώρος / κοστούμια: Γιώργος Λυντζέρης

Μουσική: Ανδρέας Τρούσσας, Γεωργία Σαλαμπάση

Φωτογραφίες: Γεωργία Σιέττου, Στέλιος Δανιήλ

Illustrator: Κωνσταντίνος Γεωργαντάς

Βοηθός σκηνοθέτη: Κωνσταντίνα Δημητριάδη

Παίζουν: Ερμόλαος Ματθαίου, Ερνέστος Βουτσίνος

Πρόγραμμα Παραστάσεων

Κάθε Δευτέρα & Τρίτη στις 21:15 μέχρι το τέλος Απριλίου.

ΤΙΜΕΣ ΕΙΣΙΤΗΡΙΩΝ :

Γενική είσοδος: 12€

Προπώληση: 10€

Μειωμένο: 8€ (Φοιτητές/ Μαθητές / Σπουδαστές/ Κάτοχοι Κάρτας Πολυτέκνων (ΑΣΠΕ)/ ΑμΕΑ/Κάτοχοι Κάρτας Ανεργίας (ΟΑΕΔ))

ΔΙΑΡΚΕΙΑ :  70 λεπτά χωρίς διάλειμμα

ΚΡΑΤΗΣΕΙΣ-ΑΓΟΡΑ  ΕΙΣΙΤΗΡΙΩΝ:

ΠΟΛΥΧΩΡΟΣ VAULT Theatre Plus, Μελενίκου 26 Γκάζι, Βοτανικός τ.κ 10447

Τηλέφωνο επικοινωνίας: 213-0356472, 6949534889, Email: [email protected]  

Hλεκτρονικά: www.viva.gr