Interruption

Παραγωγή: Ελλάδα/Γαλλία/Κροατία - 2015 

Διάρκεια: 109 λεπτά

Είδος: Δράμα

Βαθμολογία: * * * 

Σκηνοθεσία: Γιώργος Ζώης

Πρωταγωνιστούν: Αλέξανδρος Βαρδαξόγλου και (με αλφαβητική σειρά) οι Βασίλης Ανδρέου, Κωνσταντίνος Βουδούρης, Παύλος Ιορδανόπουλος, Δάφνη Ιωακειμίδου-Πατακιά, Μαρία Καλλιμάνη, Αλεξία Καλτσίκη, Χρήστος Καρτέρης, Σοφία Κόκκαλη, Ρομάνα Λόμπατς, Αγγελική Μαργέτη, Νατάσσα Μπρουζιώτη, Effi Rabsilber, Αρετή Σεϊνταρίδου, Σπύρος Σιδηράς, Χρήστος Σουγάρης, Χρήστος Στέργιογλου, Αλέξανδρος Σωτηρίου, Ελενα Τοπαλίδου, Αινείας Τσαμάτης, Μαρία Φιλίνη, Λάμπρος Φιλίππου, Νίκος Φλέσσας.

Υπόθεση: Σε ένα κατάμεστο θέατρο, οι τελευταίοι θεατές βρίσκουν τις θέσεις τους και η παράσταση αρχίζει: μια «πρωτοποριακή» παρουσίαση της Ορέστειας. Ξαφνικά, τα πάντα βυθίζονται στο σκοτάδι. Μια ομάδα οπλισμένων αγοριών και κοριτσιών, ανεβαίνουν στη σκηνή. Πέφτει παγωνιά. Η αμηχανία ξεπερνιέται καθώς ζητάνε συγνώμη για τη διακοπή και προσκαλούν όσους θεατές επιθυμούν να ανέβουν στη σκηνή μαζί τους. Η παράσταση συνεχίζεται κανονικά με τη διαφορά ότι τώρα η ζωή μιμείται την τέχνη. Η Ορέστεια δεν θα είναι ποτέ η ίδια…

Μια ταινία που εξελίσσεται εξ ολοκλήρου μέσα σε ένα θέατρο δεν φαντάζει ελκυστική εκ πρώτης όψεως. Και όμως, αυτή η Διακοπή είναι πολύ πιο συναρπαστική από πολλά περιπετειώδη θρίλερ. Συμμετέχοντες και θεατές τοποθετούνται πάνω σε ένα τεντωμένο σχοινί που ανά πάσα στιγμή μοιάζει έτοιμο να σπάσει, ωστόσο διατηρείται ανέπαφο μέχρι το εντυπωσιακό φινάλε. Εμπνευσμένο από την εισβολή των Τσετσένων αυτονομιστών στο θέατρο της Μόσχας το 2002, το φιλμ πηγαίνει παραπέρα τη σχέση θεάματος και πραγματικότητας, επισημαίνοντας τη θεαματοποίηση της Ιστορίας και την αδράνεια της ανθρωπότητας μπροστά στο όγκο δεδομένων που καταναλώνει παθητικά στη σύγχρονη εποχή της Πληροφορίας. Σύμφωνα με τον σκηνοθέτη «το Interruption είναι μια ταινία για μια κατάσταση ομηρίας, χωρίς οι ίδιοι οι όμηροι να το γνωρίζουν. Δεν υπάρχουν τρομοκράτες, αστυνομία, κοινή γνώμη που παρακολουθεί τα τεκταινόμενα. Η μόνη ομηρία που υφίστανται οι θεατές είναι η γοητεία του ίδιου του θεάματος». Οι τρομοκράτες που καταλαμβάνουν τη σκηνή μεταβάλλονται σε Χορό της Τραγωδίας που δεν αρκείται να σχολιάσει τα τεκταινόμενα αλλά τώρα πια τα προκαλεί και τα ενορχηστρώνει. Και το κοινό απλά χειροκροτεί. Ή και (σε μια σκηνή ανθολογίας) πηγαίνει να κάνει την ανάγκη του στο διάλειμμα, αδιάφορο για το θόρυβο της Ιστορίας που μεταβάλλεται ερήμην του, πάνω στη σκηνή.

Οι ηθοποιοί στο σύνολό τους υπηρετούν θαυμάσια το όραμα του σκηνοθέτη, με πρώτο και καλύτερο τον ανατριχιαστικά ακριβή Αλέξανδρο Βαρδαξόγλου στο ρόλο του ενορχηστρωτή του θεάματος αλλά και την υπέροχη Μαρία Φιλίνη, στο ρόλο αφελούς θεατή που συμμετέχει στην εξέλιξη του θεάματος μέχρι το βάρος της Ιστορίας να παρασύρει τους πάντες. Στο καστ περιλαμβάνεται και η νεαρή και πρόσφατα επιλεγείσα ως Shooting Star of Europe, Δάφνη Πατακιά. Το μεγάλο ατού όμως είναι η σκηνοθετική δεξιοτεχνία του Γιώργου Ζώη που σε κάνει να δυσκολεύεσαι να πιστέψεις ότι είναι μόλις η πρώτη του ταινία. Το σινεφίλ αλλά και το θεατρόφιλο κοινό ας σπεύσουν! Η ταινία έκανε την πρεμιέρα της στο τελευταίο Φεστιβάλ Βενετίας, κάνοντας έκτοτε το γύρο πολλών διεθνών φεστιβάλ.

Διανομή: Ανεξάρτητη

Στις αίθουσες από 28.01.16