Le tout nouveau testament – Η Ολοκαίνουργια…Καινή Διαθήκη

Παραγωγή: Βέλγιο/Γαλλία/Λουξεμβούργο - 2015 

Διάρκεια: 113 λεπτά

Είδος: Σάτιρα

Βαθμολογία: * * * 

Σκηνοθεσία: Jaco Van Dormael

Πρωταγωνιστούν: Pili Groyne, Benoît Poelvoorde, Catherine Deneuve, François Damiens, Yolande Moreau, Laura Verlinden, Serge Larivière, Didier De Neck, Marco Lorenzini, Romain Gelin.

Υπόθεση: Ε λοιπόν, αφού μας έπλασε καθ’ εικόνα και ομοίωση, ας φανταστούμε ότι ο Θεός είναι ένας από μας! Ένα υπαρκτό, βαρετό, κακόγουστο και στριμμένο πρόσωπο της διπλανής πόρτας, ένας γεροπαράξενος που ζει ας πούμε στο Βέλγιο, με την ιδιόρρυθμη αμίλητη γυναίκα του και τη μικρή του κόρη. Στη γη ωστόσο  ο Θεός δεν είναι τίποτα άλλο από ένας μικρόψυχος δειλός και αντιπαθής που κρατάει ακόμα κακία στο γιο του JC για όσα έκανε και ρυθμίζει τις τύχες των ανθρώπων από το pc του που το έχει κλειδωμένο σε ένα σκοτεινό δωμάτιο του σπιτιού. Από την άλλη, η κόρη του Εά πλήττει αφόρητα και «πνίγεται κλειδωμένη σε ένα μικρό διαμέρισμα, στις βαρετές Βρυξέλες. Μέχρι που μια μέρα η Εά επαναστατεί ενάντια στον πατέρα της, χακάρει τον υπολογιστή του και διαρρέει μέσω sms σε όλον τον κόσμο την ημερομηνία που πρόκειται ο καθένας να πεθάνει. Μετά από αυτό η Εά το σκάει σε αναζήτηση αποστόλων, Σύντομα όλοι θα πρέπει να σκεφτούν τι θα κάνουν με τις ημέρες, μήνες, χρόνια που τους έχουν απομείνει…

Μια εντελώς μαύρη σουρεαλιστική ιστορία από το σκηνοθέτη του «Τοτό ο ήρωας» που αλλάζει τα πατριαρχεία στην Καινή Διαθήκη και το θρησκευτικό συναίσθημα. Αν και εγκεφαλική η σύλληψη της ταινίας, η εκτέλεση είναι πνευματώδης, ευρηματική και βελούδινα βιτριολική για τους θεσμούς, το δόγμα και την αγία οικογένεια, με το ευφυές εύρημα της γνωστοποίησης της ημερομηνίας θανάτου να εξυπηρετεί τους αλληγορικούς σκοπούς της ταινίας που παίρνει σαφώς το μέρος της γνώσης έναντι της πίστης. Όσο η γνώση βελτιώνεται, τόσο η πίστη συρρικνώνεται. Και το μόνο που μετράει και που το κρατά ως κινητήρια δύναμη η ταινία είναι η αγνή απεριόριστη αγάπη. Αλλά και η αλλόκοτη αγάπη της κυρίας Θεού για το baseball!

Βραβεία / Συμμετοχές:

•Επίσημη Υποψηφιότητα του Βελγίου για Όσκαρ Καλύτερης Ξενόγλωσσης Ταινίας 2016

•Επίσημη Συμμετοχή | Δεκαπενθήμερο των Σκηνοθετών, Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου Καννών 2015

•Βραβείο Κοινού, Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφους Νορβηγίας 2015

•Ταινία Έναρξης, 44ο Φεστιβάλ Νέου Κινηματογράφου Μόντρεαλ

•Ελληνική πρεμιέρα, Ημέρα ΓαλλοφωνίαςTV5 Monde, 21ο Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου της Αθήνας Νύχτες Πρεμιέρας

•Υποψήφια Καλύτερη Ξενόγλωσση Ταινία, Χρυσές Σφαίρες 2016

•Βραβείο Ευρωπαίου Καλλιτεχνικού Διευθυντή (Σιλβί Ολιβέ), Ευρωπαϊκά Βραβεία 2015Διανομή: Strada Films

Στις αίθουσες από 28.01.16