Ο Μαγικός Καθρέφτης (και σε 3D)

Παραγωγή: Ελλάδα - 2016 

Διάρκεια: 101 λεπτά

Είδος: Κωμωδία

Βαθμολογία: * * 1/2

Σκηνοθεσία: Χρήστος Δήμας

Πρωταγωνιστούν: Μάκης Παπαδημητρίου, Ζέτα Δούκα, Ελένη Κοκκίδου, Κώστας Κόκλας, Λευτέρης Ελευθερίου, Δημήτρης Ήμελλος, Τάκης Παπαματθαίου, Αθηνά Οικονομάκου, Πηνελόπη Αναστασοπούλου, Ασπασία Κοκώση, Δέσποινα Παπαγιάννη, Νίκος Πουρσανίδης, Σόλων Τσούνης, Σταύρος Σβίγγος, Αθηνά Αλεξοπούλου Θοδωρής Κατσαφάδος και ο Τιμόθεος Θάνος.

Υπόθεση: Ο 35χρονος Κλεάνθης είναι έφορος αρχαιοτήτων που αγαπάει την όμορφη γυναίκα του, υποφέρει από την στρίγγλα πεθερά του, ανέχεται το ρεμάλι τον κουνιάδο του και περνάει τα απογεύματα σαν υπάλληλος σε συνεργείο αυτοκινήτων. Αυτή είναι η πληκτική ζωή του που ανατρέπεται όταν ανακαλύπτει έναν «μαγικό καθρέφτη» στο υπόγειο του Μουσείου ο οποίος του πραγματοποιεί τις πιο τρελές ευχές του. Η εκπλήρωση όμως των επιθυμιών του έρχεται πάντα με μια ανατροπή που δεν αφήνει τον Κλεάνθη να ξεφύγει και να βρει την αληθινή ευτυχία. Ή τουλάχιστον έτσι νομίζει.

Η πρώτη ελληνική παραγωγή σε τρεις διαστάσεις είναι γεγονός. Αν και με αρκετές τεχνικές ατέλειες, προφανώς λόγω budget, που δεν την βάζουν στην ίδια κατηγορία με τις αντίστοιχες χολιγουντιανές παραγωγές, η δουλειά γίνεται, προσθέτοντας πολύ μεράκι κι έναν εξαιρετικό διευθυντή φωτογραφίας τον Γιώργο Αργυροηλιόπουλο. Το θέμα είναι ότι όλος αυτός ο τεχνικός νεωτερισμός επενδύεται σε μια κωμωδία που ούτως ή άλλως λειτουργεί (ή όχι) με τους δικούς της όρους χωρίς να χρειάζεται εφέ και κόλπα. Το επόμενο θέμα είναι ότι η αποσπασματική, τηλεοπτικής λογικής, δομή του σεναρίου επηρεάζει αρνητικά την κινηματογραφική αίσθηση της ταινίας. Τα καλά νέα όμως είναι πολλά: αυτό το τηλεοπτικής λογικής σενάριο είναι πολύ αστείο και πολύ σπάνια ξεφεύγει προς το σύνηθες γκροτέσκο-πατέντα προχειρότητας της Ελληνικής εμπορικής κωμωδίας. Οι ηθοποιοί διασκεδάζουν αφάνταστα τους πολλαπλούς ρόλους τους (ιδιαίτερα ο Λευτέρης Ελευθερίου) και πολύ λίγο γλιστράνε προς την υπερβολή ή τη θεατρικότητα. Το στιβαρό και έμπειρο σκηνοθετικό χέρι του Χρήστου Δήμα καταφέρνει να κρατήσει το ρυθμό και μια ικανοποιητική ενότητα ύφους ανάμεσα στις ετερόκλητες επιδρομές του μαγικού καθρέφτη στη φαντασία του ήρωά μας. Που μας φέρνει στο βασικό κεφάλαιο της ταινίας αλλά και της σημερινής ελληνικής show biz γενικότερα: το Μάκη Παπαδημητρίου που με τη μέχρι σήμερα πορεία του σε σινεμά, θέατρο και τηλεόραση έχει αποδείξει την κωμική του στόφα που τον φέρνει πολύ κοντά στους μεγάλους Έλληνες κωμικούς της παλιάς εποχής. Ο ρόλος του Κλεάνθη του πάει γάντι, φέρνοντάς τον στην παρέα του Γκιωνάκη, του Κωνσταντίνου ή του Βουτσά σε μια ιδανική παλιά ελληνική κωμωδία που θα είχε γραφτεί για κάποιον από αυτούς και βέβαια με σύζυγο τη Μάρω Κοντού και καταπιεστική πεθερά ποια άλλη παρά τη Μαρίκα Κρεββατά!

Παρά τις επί μέρους ατέλειες και υπερβολές, πρόκειται για μια πολύ αστεία κωμωδία με ηθικό δίδαγμα να προσέχουμε τι ευχόμαστε γιατί από τον εαυτό μας δε μπορούμε να ξεφύγουμε ούτε στη φαντασία, ακόμα κι αν γίνουμε Ομηρικοί ήρωες. Α! και επιτέλους ένας κανιβαλισμός της Ελληνικής Μυθολογίας της προκοπής με μια μπεκρού Κλυταιμνήστρα και ένα Πάρι σκέτο νούμερο!

Παρακάτω εκτός από το trailer  υπάρχει και το clip  του τραγουδιού της ταινίας με τους Onirama και τον Γιώργο Μαζωνάκη.

Διανομή: Feelgood Entertainment

Στις αίθουσες από 04.02.16