Room – Το Δωμάτιο

Παραγωγή: Καναδάς/Ιρλανδία - 2015 

Διάρκεια: 118 λεπτά

Είδος: Δράμα

Βαθμολογία: * * *  

Σκηνοθεσία: Lenny Abrahamson

Πρωταγωνιστούν: Brie Larson, Jacob Tremblay, Sean Bridgers, Matt Gordon, Amanda Brugel, Joe Pingue, Zarrin Darnell-Martin, Cas Anvar και οι Joan Allen και William H. Macy.

Υπόθεση: Ο Τζακ, ένα χαρούμενο πεντάχρονο αγόρι ζει με τη Μαμά του στο Δωμάτιο. Εκείνη τον φροντίζει, τον προστατεύει, παίζει μαζί του και του διηγείται ιστορίες. Κάθε τόσο η συμβίωσή τους διακόπτεται από τις επισκέψεις του Γέρο Νικ, κατά τη διάρκεια των οποίων ο Τζακ κλείνεται στο ντουλάπι. Μια πολύ φυσιολογική ζωή, αν εξαιρέσεις το γεγονός ότι βρίσκονται φυλακισμένοι σε ένα σφραγισμένο χώρο δέκα τετραγωνικών χωρίς παράθυρο, με το φως να μπαίνει από το φεγγίτη της οροφής. Αυτός όμως είναι και ολόκληρος ο κόσμος του Τζακ που έχει γεννηθεί στο Δωμάτιο και δεν έχει βγει ποτέ στον έξω κόσμο τον οποίο αγνοεί εκτός από αυτά που βλέπει στη μικρή τους τηλεόραση. Και έρχεται η στιγμή να σχεδιάσουν την απόδραση… Ο κόσμος έξω όμως μπορεί να μοιάζει με άλλο πλανήτη για το μικρό αγόρι…

Η Καναδέζα Ιρλανδικής καταγωγής συγγραφέας Έμμα Ντόνοχιου αποφάσισε να γράψει το πρώτο της σενάριο ταινίας μεγάλου μήκους, διασκευάζοντας το διασημότερο μυθιστόρημά της Room που κυκλοφόρησε το 2010 και έφθασε στα υποψήφια για Man Booker Prize βιβλία. Μια άριστη απόφαση που την έφερε με την πρώτη στις υποψηφιότητες της Ακαδημίας. Η ιστορία του Τζακ και της Μαμάς του είναι εμπνευσμένη από την αληθινή ιστορία της Ελίζαμπεθ Φριτζλ- ένα κορίτσι από την Αυστρία, που κρατούνταν φυλακισμένο από τον πατέρα της σε ένα μπουντρούμι για 24 χρόνια και κατά τη διάρκεια της αιχμαλωσίας της, είχε γεννήσει αρκετά παιδιά, μερικά από τα οποία μεγάλωσαν μαζί της στο σφραγισμένο δωμάτιο. Ο μικρός Τζακ είναι προφανώς καρπός των συνευρεύσεων της Μαμάς με τον απαγωγέα-δεσμοφύλακά της αλλά επί της ουσίας είναι ένα πλάσμα που ανήκει αποκλειστικά στην έγκλειστη γυναίκα. Ο σύνδεσμός τους και η ψυχική τους αναταραχή όταν βγαίνουν στον έξω κόσμο είναι που ενδιαφέρουν την Ντόνοχιου και όχι το προφανές και διαρκές έγκλημα του απαγωγέα Νικ που λίγο μετράει για την εξέλιξη της ιστορίας.

Με ελλειπτική αφήγηση και εξαιρετικό μοντάζ που μπάζουν τον θεατή κυριολεκτικά μέσα στο μικρό δωμάτιο και με δύο απόλυτα καθηλωτικές ερμηνείες που αποσπά από το πρωταγωνιστικό δίδυμο, ο Ιρλανδός σκηνοθέτης Λένι Άμπραμσον κάνει ένα σκηνοθετικό περίπατο, δημιουργώντας από μια ιστορία με έντονο το στοιχείο του δράματος, ένα ψυχολογικό θρίλερ δωματίου μέσα στα λίγα τετραγωνικά του που τον έφερε υποψήφιο για το Όσκαρ σκηνοθεσίας. Και όταν η δράση περνάει στον έξω κόσμο και αρχίζει η περίοδος προσαρμογής στην κανονική ζωή, το θρίλερ συνεχίζεται μέχρι να κλείσουν οριστικά οι λογαριασμοί με τη ζωή στο Δωμάτιο και να τεθούν πολλά και διάφορα ερωτήματα περί οικογενειακών δεσμών, μητρότητας και δομής της σύγχρονης κοινωνίας.

Η Οσκαρική έκπληξη της χρονιάς (4 υποψηφιότητες) που πολύ πιθανόν να φέρει το Όσκαρ Α΄ γυναικείου ρόλου στη  συγκλονιστική εδώ Μπρι Λάρσον, η οποία έχει ήδη κερδίσει Χρυσή Σφαίρα και το βραβείο της Ένωσης Ηθοποιών! Η ταινία έχει σαρώσει πολλά βραβεία και υποψηφιότητες στο πέρασμά της με κυριότερο όμως επίτευγμά της την παιδική αποκάλυψη που ακούει στο όνομα Τζέικομπ Τρεμπλέι. Απλά η καλύτερη παιδική ερμηνεία εδώ και πολλά χρόνια.

Διανομή: Seven Films & Spentzos Film

Στις αίθουσες από 04.02.16