Στη Σιωπή με τον Πέτρο

Κάθε Δευτέρα και Τρίτη στη νέα θεατρική στέγη της Εταιρίας Θεάτρου Τέσσερις Εποχές - Γιάννης Μόρτζος, ένας ερμηνευτικός χείμαρρος πλημμυρίζει την ευρύχωρη σκηνή και ένα σπαρακτικό κείμενο-κόσμημα για τη Νεοελληνική γλώσσα, ζωντανεύει για 70 λεπτά, αφήνοντας, για πολλαπλάσιο χρόνο μετά το φινάλε, τα ίχνη του στην ψυχή του θεατή.

Ο βραβευμένος το 2014 για τον εμβληματικό ρόλο του Γιαννούλη Χαλεπά, Πέτρος Αποστολόπουλος, αφήνει την αμφίεση του Φρόιντ τον οποίο ερμηνεύει τις υπόλοιπες μέρες της βδομάδας στο ίδιο θέατρο και σκηνοθετεί τον εαυτό του σε ένα ποιητικό μονόλογο γραμμένο από τον στιχουργό-ποιητή Δημήτρη Λέντζο.    

Εικοσιπέντε χρόνια! Τόσα έχει να ακουστεί η φωνή της Ελένης. Τόσα χρόνια κρατάει η τιμωρία σιωπής που επέβαλε στον εαυτό της και τον άντρα της το Γιωργή. Ο λόγος; Η αποκάλυψη του μυστικού του Γιωργή στη γυναίκα του λίγο καιρό μετά το γάμο: τα γράμματα τα ερωτικά και τα ωραία λόγια που της έλεγε για να την κερδίσει δεν ήταν δικά του αλλά του επιστήθιου φίλου του. Πως μπόρεσε να της το κάνει αυτό; Μικρή πόλη η Κυπαρισσία. Κόρη αρχοντικής οικογένειας εκείνη, ταγμένη στην Αριστερή ιδέα, λαϊκό κι αμόρφωτο αγόρι ο Γιωργής, παιδί θυμάτων ανταρτών, εθνικόφρων και μεροκαματιάρης. Τα ετερώνυμα έλκονται μα γρήγορα συγκρούονται. Η δογματική Ελένη θεώρησε μεγάλο ηθικό ατόπημα και απάτη το ψέμα του Γιωργή και αποσύρθηκε στον εσωτερικό της κόσμο, αφήνοντάς τον να βολοδέρνει μέσα του αλλά και έξω προς τον ξένο κόσμο. Ο έρωτας όμως είναι πάντα εκεί, έστω και βουβός. Είναι το αναγκαίο κακό της ύπαρξης και ο Γιωργής δεν έχει πάψει να το διεκδικεί ακόμη κι αν απευθύνεται σε μια Ελένη που έχει απομείνει πουκάμισο αδειανό. Και θα το διεκδικήσει μέχρι το φινάλε, μέχρι την τελική νίκη ή την τελική πτώση. Μέχρι να ραγίσουν τα αγάλματα τα πέτρινα και να βγει από μέσα τους το φως και να ημερέψει τις ψυχές. 

Ένα μοναδικό ρεσιτάλ ερμηνείας για τον Πέτρο Αποστολόπουλο που εναλλάσσει χαμηλούς απολογητικούς τόνους με εκρήξεις οργής και απελπισίας, στιγμές γνήσιας ποίησης με βίαιο ρεαλισμό, περιδιαβαίνοντας όλη τη γκάμα των συναισθημάτων: αγάπη, μίσος, εκδίκηση, πόνος, ταπείνωση, και ξανά αγάπη. Ένας πολυεπίπεδος θεατρικός μονόλογος που δεν πρέπει να χάσει το θεατρόφιλο κοινό. 

Αξιολόγηση: * * * * 

Η ταυτότητα της παράστασης 

Σκηνοθεσία και ερμηνεία: Πέτρος Αποστολόπουλος

Μουσική: Μιχάλης Τερζής

Σκηνικά – κοστούμια: Λαμπρινή Καρδαρά

Φωτισμοί: Τάκης Ποδαρόπουλος

Προβολή-επικοινωνία: Νατάσα Παππά

Πρόγραμμα Παραστάσεων

Κάθε Δευτέρα και Τρίτη στις 21:30

ΤΙΜΕΣ ΕΙΣΙΤΗΡΙΩΝ :

Κανονικό: 10 ευρώ

Φοιτητικό και ανέργων: 5 ευρώ

ΔΙΑΡΚΕΙΑ :  1 ώρα και 10 λεπτά

ΚΡΑΤΗΣΕΙΣ-ΑΓΟΡΑ  ΕΙΣΙΤΗΡΙΩΝ:

Θέατρο Τέσσερις Εποχές «Γιάννης Μόρτζος»

Μοσχονησίων 36, Πλ. Αμερικής, τηλ.2108812289