Les Cowboys

Παραγωγή: Γαλλία - 2015 

Διάρκεια: 104 λεπτά

Είδος: Δραματική Περιπέτεια

Βαθμολογία: * * * 1/2

Σκηνοθεσία: Thomas Bidegain

Πρωταγωνιστούν: François Damiens, Finnegan Oldfield, Agathe Dronne, Ellora Torchia, Antoine Chappey, Maxim Driesen, Jean-Louis Coulloc'h, Gilles Treton, Francis Leplay, Djemel Barek, Mounir Margoum, Leïla Saadali,    Laure Calamy και ο John C.Reilly.

Υπόθεση: Κάπου στην Ανατολική Γαλλία στα μέσα της δεκαετίας του 90. Ο Αλέν και η οικογένειά του συμμετέχουν σε μια γιορτή country & western κοντά στο σπίτι τους. Ο Αλέν είναι λάτρης του west και της μουσικής του και η μέρα είναι γιορτινή για όλη την οικογένεια. Όλη; Όχι ακριβώς. Σύντομα γίνεται αντιληπτή η απουσία της 16χρονης κόρης του Αλέν, της Κέλι. Αυτό που ξεκινά σαν κοπάνα, γρήγορα μετατρέπεται σε εξαφάνιση. Ο απεγνωσμένος Αλέν αρχίζει να την αναζητά, συνειδητοποιώντας στην πορεία ότι η κόρη του έκρυβε τρομερά μυστικά που την έχουν οδηγήσει σε απρόβλεπτες αποφάσεις ζωής. Τα χρόνια περνούν και η αναζήτηση της Κέλι συνεχίζεται από τον Αλέν αλλά και από το μικρότερο γιο της οικογένειας που τώρα πια έχει μεγαλώσει. Το κόστος αυτής της αναζήτησης θα είναι μεγάλο και ο δρόμος των δύο αυτοσχέδιων καουμπόι θα είναι ατέλειωτος και θα τους φέρει πιο μακριά από ό.τι φαντάζονταν.

Ο βραβευμένος σεναριογράφος του «Ένας προφήτης» και του «Σώμα με σώμα» μας προσφέρει ένα υπόκωφα εκρηκτικό σκηνοθετικό ντεμπούτο με αυτό το φόρο τιμής στην «Αιχμάλωτη της Ερήμου» του Τζον Φορντ, μεταφέροντας τους κώδικες του γουέστερν στο πεδίο της σύγχρονης σύγκρουσης της Δύσης με τις ακραίες εκφάνσεις του Ισλάμ. Στην καρδιά της Ευρώπης οι μουσικοί κώδικες του λαϊκού αμερικάνικου τραγουδιού με τους ύμνους στην αγνή αγάπη και την πίστη στις οικογενειακές αξίες έχουν πιάσει γερές ρίζες, τονίζοντας αυτό που χοντρικά λέγεται «αμερικάνικος τρόπος ζωής». Αυτός ο American way of life όμως, υπονομεύεται από μέσα καθώς οι νέες γενιές «Ινδιάνων» ανακαλύπτουν τρόπους να διεκδικήσουν γη και οικογένεια, εγκαθιστώντας τις δικές τους παραδοσιακές αξίες. Η σύγκρουση για την επικράτηση και την ανάκτηση της μικρής κόρης είναι βέβαιη και εξαιρετικά βίαιη. Ένας μοντέρνος Τρωικός Πόλεμος θα ξεσπάσει και οι καουμπόι θα φθάσουν στα βάθη της Ισλαμικής Τροίας για να βρουν την «Ωραία Ελένη». Η βία όμως δεν λύνει κανένα πρόβλημα όπως μπορεί με το μοναδικό, αιώνιο τρόπο του, ο έρωτας. Ο έρωτας, αρχή κακού και τέλος καλό.

Ο Τομά Μπιντεγκαίν ισορροπεί την πρώτη του ταινία στην κόψη του ιδεολογικού ξυραφιού, κλείνοντας την ιστορία του με αξέχαστο τρόπο και αφήνοντας μεγάλες υποσχέσεις για το μέλλον. Και πάνω από όλα, καθοδηγεί τον Φρανσουά Νταμιέν σε μια μανιασμένη ερμηνεία που παίρνει μαζί της το θεατή και τον στοιχειώνει ακόμη και όταν είναι απών από τη δράση.

Διανομή: Odeon

Στις αίθουσες από 11.02.16