Im Labyrinth des Schweigens – Ο Λαβύρινθος της Σιωπής

Παραγωγή: Γερμανία - 2014 

Διάρκεια: 124 λεπτά

Είδος: Δράμα

Βαθμολογία: * * *

Σκηνοθεσία: Giulio Ricciarelli

Πρωταγωνιστούν: Alexander Fehling, André Szymanski, Friederike Becht, Johannes Krisch, Johann von Bülow, Robert Hunger-Bühler, Hansi Jochmann, Lukas Miko, Gert Voss, Tim Williams.

Υπόθεση: 1958, Γερμανία. Κανείς δεν γνωρίζει τι συνέβη στο Άουσβιτς. Και κανείς δε ρωτά. Ο νεαρός και ιδεαλιστής εισαγγελέας Γιόχαν Ράντμαν αναλαμβάνει τη διαλεύκανση της υπόθεσης Σουλτς, ενός αξιωματικού των SS  που γλύτωσε και τώρα εργάζεται σαν δάσκαλος στο Βερολίνο. Κατά την έρευνα ανακαλύπτει ότι πολλοί άνθρωποι της διπλανής πόρτας υπήρξαν ναζιστές δήμιοι των στρατοπέδων συγκέντρωσης. Πρώην μέλη των SS είναι τώρα δάσκαλοι, αρτοποιοί και δημόσιοι υπάλληλοι που κυκλοφορούν ανάμεσα στους ανυποψίαστους συμπατριώτες τους. Οι Γερμανοί νομίζουν ή απλά θέλουν να πιστεύουν ότι οι ιστορίες για τα ολοκαυτώματα και τα βασανιστήρια στα στρατόπεδα συγκέντρωσης είναι προπαγάνδα των συμμαχικών δυνάμεων. Αυτή την αυταπάτη θα διαλύσει ο νεαρός Ράντμαν αν και θα του κοστίσει πολλά χρόνια επίμονης έρευνας και πολλές προσωπικές ανατροπές.

Ο Αλεξάντερ Φέλινγκ, διάσημος από το τηλεοπτικό Homeland, υποδύεται τον φιλόδοξο νεαρό  εισαγγελέα που τολμά να οδηγήσει πρώην μέλη των SS στην πρώτη τους δίκη σε Γερμανικό δικαστήριο. Το σκηνοθετικό ντεμπούτο του Τζούλιο Ριτσιαρέλι προσπαθεί να φωτίσει τη σκοτεινή μεταπολεμική περίοδο της Γερμανίας, επιχειρώντας να διηγηθεί την αληθινή ιστορία των δικαστικών λειτουργών που αγωνίστηκαν μέσα σε ένα χάος από έγγραφα και αρνήσεις για να αποκαταστήσουν την αλήθεια αλλά και την τιμή ενός έθνους. Ιστορικά είχαν προηγηθεί οι μεγάλες δίκες των βασικών υπαίτιων της Ναζιστικής θηριωδίας που διεξήχθησαν από Διεθνή Δικαστήρια αλλά η ταινία του Ριτσιαρέλι ασχολείται με την αναζωπύρωση εντός Γερμανικού εδάφους του έντεχνα αποσιωπημένου ένοχου παρελθόντος.

Η αστείρευτη Γερμανική μεθοδικότητα που οδηγεί τον νεαρό Ράντμαν στα ίχνη ακόμη και του ίδιου του Γιόζεφ Μένγκελε (άσχετα αν αυτός ξεφεύγει λόγω παρελκυστικής τακτικής των αρχών) βρίσκεται στην καρδιά και της ίδιας της ταινίας, κάνοντάς την ενδιαφέρουσα και για το μη γερμανόφωνο κοινό. Χωρίς να πρωτοτυπεί δραματουργικά ο Ριτσιαρέλι δημιουργεί ένα ευπρόσωπο κοινωνικοπολιτικό θρίλερ με στιβαρές ερμηνείες,  που κατάφερε να διακριθεί σε διεθνές επίπεδο, φθάνοντας στην short list των υποψήφιων για ξενόγλωσσο Oscar ταινιών.

Διανομή: Danaos Films

Στις αίθουσες από 11.02.16