Nackt unter Wölfen – Γυμνό ανάμεσα στους Λύκους (Επανέκδοση)

Παραγωγή: Ανατολική Γερμανία - 1963 

Διάρκεια: 124 λεπτά

Είδος: Δράμα

Βαθμολογία: * * * *

Σκηνοθεσία: Frank Beyer

Πρωταγωνιστούν: Erwin Geschonneck, Armin Mueller-Stahl, Krystyn Wójcik, Fred Delmare, Viktor Avdyushko, Gerry Wolff, Boleslaw Plotnicki, Peter Sturm, Erik S. Klein, Herbert Köfer,  Wolfram Handel.

Υπόθεση: 1945 στο στρατόπεδο συγκέντρωσης του Μπούχενβαλντ. Οι φήμες οργιάζουν μεταξύ των κρατουμένων για την επέλαση των συμμάχων, αναζωπυρώνοντας τις ελπίδες τους για επιβίωση και ελευθερία. Όταν καταφθάνει μια ομάδα φυλακισμένων που μεταφέρεται από το Άουσβιτς, ένα τετράχρονο εβραιόπουλο ανακαλύπτεται κρυμμένο μέσα σε μια βαλίτσα. Το παιδί που έχει γεννηθεί μέσα στο Άουσβιτς κινδυνεύει να εκτελεσθεί εάν γίνει αντιληπτό από τους Γερμανούς. Μια ομάδα κρατουμένων αποφασίζει να το προστατέψει και να το κρύψει, μεταφέροντας το από το ένα μέρος του στρατοπέδου στο άλλο, όσο οι Ναζί κάνουν περιπολίες. Τα νέα βέβαια διαδίδονται και οι απειλές και τα βασανιστήρια από τους άνδρες των SS μπαίνουν στην ημερήσια διάταξη, χωρίς να αποδίδουν. Η διάσωση του παιδιού γίνεται υπόθεση της ΙΛΚ (Διεθνούς Επιτροπής των Κρατουμένων του Στρατοπέδου) που λειτουργεί κρυφά στο στρατόπεδο και φροντίζει για την επιβίωση των κρατουμένων και την προετοιμασία για την απελευθέρωσή τους.

Ένα παιδί, σύμβολο του μαρτυρίου ενός ολόκληρου λαού αλλά και της δίψας για ελευθερία που μπορεί να επιβιώσει ανάμεσα στα ερείπια και τα βασανιστήρια, φέρνει τα πάνω κάτω σε μια ζωντανή κόλαση-αποθήκη μελλοθάνατων από κάθε γωνιά της Ευρώπης. Η διαφορά του Μπούχενβαλντ από το Άουσβιτς ήταν η σύνθεση των κρατουμένων που στο πρώτο ήταν πολυεθνική και διαφόρων κατηγοριών ενώ στο δεύτερο σχεδόν αποκλειστικά εβραϊκή. Παρόλα αυτά οι συνθήκες ήταν το ίδιο σκληρές και οδήγησαν στην εξόντωση πάνω από 50 χιλιάδες ανθρώπους στην οκταετία της λειτουργίας του.

Το στρατόπεδο του Μπούχενβαλντ είχε κτισθεί στα περίχωρα της Βαϊμάρης, πάνω σε ένα δάσος από Οξυές (εξ ου και το όνομα) εκεί που ο θρύλος έλεγε ότι ο Γκαίτε συνέγραψε κάτω από μια βελανιδιά τις Βαλπούργιες Νύχτες από τον Φάουστ. Αυτό το δέντρο θρύλος βρέθηκε στο κέντρο του στρατοπέδου όταν χτίστηκε το 1937, φυλακίζοντας έτσι συμβολικά ολόκληρη τη Γερμανική πολιτιστική κληρονομιά. Ο θρύλος επίσης έλεγε ότι όταν πέσει αυτή η βελανιδιά θα πέσει και η Γερμανία, κάτι που επαληθεύτηκε όταν το δέντρο καταστράφηκε κατά τον βομβαρδισμό του στρατοπέδου από τους συμμάχους το 1944. Τι ειρωνεία που το Μπούχενβαλντ συνέχισε να λειτουργεί και μετά την απελευθέρωση για μια πενταετία ως μια από τις φυλακές ασφαλείας των Σοβιετικών αρχών κατοχής.

Η ταινία του σπουδαίου Φρανκ Μπέγιερ, από τις αρτιότερες παραγωγές των Στούντιο DEFA, είναι από τις πρώτες που ασχολήθηκαν με το θέμα των στρατοπέδων συγκέντρωσης και παραμένει ακόμη και σήμερα μια δυνατή και πλούσια εμπειρία. Ασπρόμαυρο σαν τη «Λίστα του Σίντλερ» και με κέντρο της ίντριγκας ένα κρυμμένο παιδί όπως το «Η Ζωή είναι ωραία» θεωρείται βέβαιο από πολλούς ότι έχει επηρεάσει και τις δύο παραπάνω ταινίες. Ρεαλισμός, σημασία στις καθημερινές λεπτομέρειες του στρατοπέδου και κοφτερά πολιτικά σχόλια για τους ναζιστικούς μηχανισμούς. Άψογο το καστ γενικά, με τον νεαρό τότε Άρμιν Μίλερ Σταλ να ξεχωρίζει.

Διανομή: New Star

Στις αίθουσες από 11.02.16