Ο τελευταίος επισκέπτης παρατείνεται μέχρι 21 Φεβρουαρίου

Σε ένα ειδικά διαμορφωμένο χώρο στο Υπόγειο του Ιδρύματος Μιχάλης Κακογιάννης θα παρουσιάζεται μέχρι την Κυριακή 21 Φεβρουαρίου 2016 το έργο του Τένεσι Ουίλιαμς «Ο ΤΕΛΕΥΤΑΙΟΣ ΕΠΙΣΚΕΠΤΗΣ», σε μετάφραση Ερρίκου Μπελιέ, σκηνοθεσία Κοραή Δαμάτη και με τη Νόρα Κατσέλη στο ρόλο της Φλώρας Γκόφορθ.

ΥΠΟΘΕΣΗ:

Η Φλώρα Γκόφορθ, μία πλούσια γηραιά κυρία, ζει άρρωστη και απομονωμένη στο καταφύγιό της στην Ντιβίνα Κοστιέρα της Ιταλίας, υπαγορεύοντας τα απομνημονεύματά της στην γραμματέα της Μπλάκι. Οι επισκέψεις που δέχεται είναι ελάχιστες και πάντα μετά από δική της πρόσκληση. Όμως αυτό το καλοκαίρι, δέχεται την επίσκεψη ενός, όχι τόσο νεαρού πια ζιγκολό, του Κρις Φλάντερς που καταφθάνει απρόσκλητος. Μια συνάντηση που έχει τα σημάδια της μοίρας, του αναπόφευκτου πεπρωμένου!

Η ΠΑΡΑΣΤΑΣΗ

Το πνεύμα του μεγάλου Τένεσι Γουίλιαμς ζωντανεύει στον υπόγειο χώρο του Ιδρύματος και ο λόγος του, άψογα μεταφρασμένος από τον Ερρίκο Μπελιέ, ξεχύνεται και στοιχειώνει το θεατή, εκφρασμένος ιδανικά από τέσσερις ηθοποιούς-πολύτιμα εργαλεία, με κορυφαία τη Νόρα Κατσέλη ως κυρία Γκόφορθ σε μια θριαμβευτική επανεμφάνιση.

Ένα σπάνιο έργο (πρωτότυπος τίτλος: The milktrain doesn’t stop here anymore) γεμάτο από τα φαντάσματα που στοίχειωναν το μεγάλο συγγραφέα, με μια τυπική ηρωίδα α λα Γουίλιαμς στο επίκεντρο, που έχοντας ζήσει τη ζωή στη διαπασών, άρρωστη πια βρίσκεται στην έξοδο, εκεί που έχει έρθει να την συνοδεύσει ένας «άγγελος θανάτου» ο Κρις Φλάντερς (ένας ιδανικός Σόλων Τσούνης), ένας ψυχοπομπός με τη μορφή ξεθωριασμένου ζιγκολό. Τα άλλο πρόσωπα του κατά διαστήματα κωμικού αυτού δράματος είναι η γραμματέας Μπλάκι (στακάτη και όσο πρέπει κυνική η υπέροχη Βάνα Πεφάνη) στην οποία υπαγορεύει η κ. Γκόφορθ τα απομνημονεύματά της και η οποία μετά βίας την ανέχεται καθώς και η κουτσομπόλα και βιτριολική γειτόνισσα κ. Ρίτζγουεη που επισκέπτεται την κ. Γκόφορθ για να δει «αν είναι ζωντανή ακόμα»! (άψογα καρτουνίστικη, με υπέροχους ρυθμούς, η παρουσία της Νεφέλης Ορφανού).

Ο Κοραής Δαμάτης έχει στήσει μια ευρηματική παράσταση εκμεταλλευόμενος στο έπακρο τον ανορθόδοξο χώρο του υπόγειου πάρκινγκ του Ιδρύματος και έχει καθοδηγήσει άψογα τους ερμηνευτές αποσπώντας τον καλύτερο εαυτό τους. Σκηνικά και κοστούμια αλλά και ο πρωτότυπος τρόπος αλλαγής των εκάστοτε σκηνικών, ζωντανά κάτα τη διάρκεια της παράστασης, συντελούν σε ένα αποτέλεσμα που περιποιεί τιμή στον μεγάλο συγγραφέα.

Αξιολόγηση: * * * *

Η ταυτότητα της παράστασης 

ΜΕΤΑΦΡΑΣΗ: Ερρίκος Μπελιές

ΣΚΗΝΟΘΕΣΙΑ -  ΦΩΤΙΣΜΟΙ: Κοραής Δαμάτης

ΣΚΗΝΙΚΑ: Γιώργος Λυτζέρης

ΚΟΣΤΟΥΜΙΑ: Άννα Μαχαιριανάκη

ΠΑΙΖΟΥΝ (με σειρά εμφάνισης):

ΦΛΩΡΑ ΓΚΟΦΟΡΘ: Νόρα Κατσέλη

ΜΠΛΑΚΙ: Βάνα Πεφάνη

ΚΡΙΣ ΦΛΑΝΤΕΡΣ: Σόλωνας Τσούνης

ΚΟΝΝΙ ΡΙΤΖΟΥΕΗ: Νεφέλη Ορφανού

Πρόγραμμα Παραστάσεων

Από 21 Ιανουαρίου έως 21 Φεβρουαρίου 2016,

Πέμπτη: 21:30

Παρασκευή: 21:30

Σάββατο: 21:30

Κυριακή: 19:30

ΤΙΜΕΣ ΕΙΣΙΤΗΡΙΩΝ :

12 € και κάθε Κυριακή 10 €

ΔΙΑΡΚΕΙΑ: 80 λεπτά

ΚΡΑΤΗΣΕΙΣ-ΑΓΟΡΑ  ΕΙΣΙΤΗΡΙΩΝ:

Ίδρυμα Μιχάλης Κακογιάννης

Πειραιώς 206 (ύψος Χαμοστέρνας), Ταύρος 17778

Τηλ: 210 341 8550, Φαξ: 210 341 8570

E-mail: [email protected]