Σκιάθος

Ευτυχώς ο χειμώνας σε αυτόν τον ευλογημένο τόπο που τον λένε Ελλάδα, όσο και αν κάποιοι το αμφισβητούν, αργεί ακόμα να έλθει, για να μας μελαγχολήσει έτσι ακόμα περισσότερο. Η ζέστη καλά κρατεί και η απόδραση σε ένα καταπράσινο νησί, έστω και για λίγο ακούγεται αρκετά δελεαστική. Ανοίξτε το ραδιόφωνο ακούγοντας την αγαπημένη σας μουσική-όχι ειδήσεις- γιατί βλάπτουν σοβαρά την υγεία... και "σαλπάρετε" για την εξωτική Σκιάθο.

Η Σκιάθος είναι ένα από τα ομορφότερα νησιά του Αιγαίου και αποτελεί ένα αρμονικό σμίξιμο κυκλαδίτικων οικισμών, δίπλα σε καταπράσινους λόφους και με βαθυγάλανα νερά. Η βορινή πλευρά προσφέρει άλλου είδους συγκινήσεις, με σεληνιακές ακτογραμμές όπου τα βράχια ορθώνονται κάθετα πάνω από τα κύματα, δημιουργώντας όμως ενδιαφέρουσες παραλίες που συγκεντρώνουν πλήθος εραστών των "διαφορετικών" τοπίων. Το νησί είναι κοσμοπολίτικο και -χάρη στις μεγάλες σε αριθμό και αρτιότατες τουριστικές υποδομές- συγκεντρώνει μεγάλο αριθμό ξένων επισκεπτών, ιδίως από τη βόρεια Ευρώπη.

Οι πρώτοι κάτοικοι ήταν οι Πελασγοί. Ο Ηρόδοτος αναφέρει ότι η Σκιάθος πήρε μέρος στους Περσικούς πολέμους. Στα βυζαντινά χρόνια γνώρισε την παρακμή και την εγκατάλειψη, ενώ μετά την πτώση της Βυζαντινής Αυτοκρατορίας δέχθηκε συνεχείς πειρατικές επιθέσεις. Το γεγονός αυτό ανάγκασε τους κατοίκους να εγκαταλείψουν τον οικισμό στον οποίο διέμεναν και να χτίσουν έναν καινούργιο στο βορινό άκρο, απομεινάρια του οποίου σώζονται μέχρι και σήμερα, όπως η εκκλησία του Χριστού. Από τη Σκιάθο κατάγονται δύο σημαντικές μορφές του ελληνικού πνεύματος, ο Αλέξανδρος Παπαδιαμάντης, όπου εφέτος εορτάζονται τα 100 χρόνια από τον θάνατο του και ο Αλέξανδρος Μωραιτίδης.

Η καρδιά του νησιού χτυπάει στη Χώρα της Σκιάθου. Ένας ολόλευκος αμφιθεατρικά χτισμένος οικισμός καλωσορίζει τους επισκέπτες με μια εκτυφλωτική λάμψη. Το βλέμμα όμως βρίσκει ένα ασφαλές καρνάγιο για να ξεκουραστεί στην καταπράσινη φύση που το περιβάλλει. Αξίζει κανείς να περιπλανηθεί σε κάθε σοκάκι της πόλης γιατί θα συναντήσει μια όμορφη πρόσοψη, μια νοσταλγική γειτονιά ή ένα σημείο που θα προσφέρει λυτρωτική θέα. Κατά μήκος της προκυμαίας θα συναντήσετε πάρα πολλά ταβερνάκια, μοντέρνα μπαρ, καφέ και καταστήματα αναμνηστικών και δώρων. Η όψη του λιμανιού είναι από τις ομορφότερες στο Αιγαίο, αργώντας να θυσιαστεί στο βωμό της λήθης. Το λιμάνι χωρίζει στη μέση το Μπούρτζι, μια μικρή χερσόνησο που στο παρελθόν ήταν κάστρο. Χτίστηκε από τους Ενετούς αδελφούς Γκίζι και σήμερα φιλοξενεί πολιτιστικό κέντρο αλλά και καφέ με υπέροχη θέα.

Γύρω από την πρωτεύουσα και σε σχετικά κοντινές αποστάσεις βρίσκονται οι καλύτερες και γραφικότερες ακτές του νησιού, που μοιάζουν με γαλαζοπράσινο εργόχειρο. Τα νερά που περιβάλλουν ολόκληρη τη Σκιάθο αλλά και την ευρύτερη περιοχή των Σποράδων είναι θαλάσσια προστατευόμενα πάρκα. Πρώτη σημαντική ακτή που θα σας γοητεύσει είναι της Καναπίτσας, η οποία πήρε το όνομα της από την ομώνυμη χερσόνησο. Η κορυφή του πευκόφυτου λόφου προσφέρει όμορφη θέα στις γύρω ακτές και τα μικρά νησιά που βρίσκονται μπροστά. Συνεχίζοντας δυτικά όλοι σταματούν για διαμονή ή για μια δροσιστική βουτιά στη διάσημη παραλία των Κουκουναριών, η οποία είναι το περισσότερο επισκέψιμο σημείο του νησιού και το όνομα της είναι αναπόσπαστα συνδεδεμένο με τη Σκιάθο. Διαθέτει τα πιο διαφανή νερά, χρυσή άμμο και περιβάλλεται από ένα σπάνιο υδροβιότοπο που προστατεύεται από συνθήκες της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
Ο δρόμος συνεχίζει το ταξίδι του στις δαντελένιες ακτές και έπειτα από λίγο συναντάμε τα παρθένα τοπία της Αγίας Ελένης και του Κρασσά. Βρίσκονται στην αγκαλιά καταπράσινων πλαγιών με ελαιόδεντρα και πεύκα. Η Αγία Ελένη θεωρείται η ακτή των γυμνιστών. Στο βορειοανατολικό σημείο της Σκιάθου το τοπίο αλλάζει, γίνεται άγριο, αλλά ιδιαιτέρως συναρπαστικό.

Στα Λαλάρια τα βράχια βουτούν κάθετα στη θάλασσα και τα λευκά βότσαλα ζαλίζουν από τις αντανακλάσεις των ηλιαχτίδων. Από εκεί καΐκια ξεναγούν τους κολυμβητές στις γύρω θαλάσσιες σπηλιές και το εντυπωσιακό σκηνικό της Τρύπας Πέτρας. Αλλες πανέμορφες και καταπράσινες παραλίες που αξίζει να επισκεφτείτε είναι του Κάστρου με τα απομεινάρια του παλαιού οικισμού πάνω στον λόφο, η κοσμοπολίτικη της Αγίας Παρασκευής, ο Βρωμόλιμνος, του Αγκίστρου, οι Αχλαδιές, της Μεγάλης Άμμου, σε απόσταση αναπνοής από την πόλη, ο Μεγάλος Ασέληνος, η Μεγάλη και Μικρή Μπανάνα, του Βασιλιά, η Τζανεριά, οι Λιγαριές, του Κουτσουρή, της Κεχριάς, της Ελιάς, της Αγίας Ελένης και του Τρούλου και πολλές άλλες μικρότερες. Τίς περισσότερες από αυτές μπορείτε να τις επισκεφθείτε με τουριστικά καραβάκια που πραγματοποιούν το γύρο του νησιού.

Αξίζει ακόμα νά επισκεφθείτε το σπίτι-μουσείο του Αλέξανδρου Παπαδιαμάντη στη Χώρα και τον βράχο του κάστρου όπου στα μεσαιωνικά χρόνια ευημερούσε η πρωτεύουσα του νησιού, απολαμβάνοντας μία μοναδική πανοραμική εικόνα της ομώνυμης ακτής πίνοντας ένα καφέ στο μικρό αναψυκτήριο που φιλοξενεί ο οικισμός. Από τη Σκιάθο μπορείτε να κάνετε ημερήσιες εκδρομές στη Σκόπελο και την Αλόννησο.



Θα πάτε

Ακτοπλοϊκώς από τον Βόλο, τη Θεσσαλονίκη και τον Άγιο Κωνσταντίνο.

Hellenic Seaways (www.hellenicseaways.gr)


Αεροπορικώς

Olympic Air (www.olympicair.com) από αεροδρόμιο Ελ. Βενιζέλος


Θα μείνετε

La piscine art hotel (www.lapiscinepalace.gr)

Bourtzi Boutique Hotel (www.hotelbourtzi.gr)

Villa Orsa (τηλ. 24270 22024)

Aegean suites hotel (www.aegeansuites.com)

Skiathos Princess (www.skiathosprincess.com)

Atrium Hotel (www.atriumhotel.gr)

Skiathos Palace (www.skiathospalace.gr)

Mandraki Village (www.mandraki-skiathos.gr)



Θα φάτε

Ελλάδος γεύσεις , El Greco, Καρνάγιο, LO & LA.

Elia's restaurant στο ξενοδοχείο Mandraki Village.

 

Κείμενο - Φωτογραφία: Vangelis Korros


View Larger Map