Gods of Egypt – Οι Θεοί της Αιγύπτου

Παραγωγή: ΗΠΑ/Αυστραλία - 2016 

Διάρκεια: 127 λεπτά

Είδος: Περιπέτεια Φαντασίας  

Βαθμολογία: * * 1/2

Σκηνοθεσία: Alex Proyas

Πρωταγωνιστούν: Gerard Butler, Nikolaj Coster-Waldau, Elodie Yung, Abbey Lee, Courtney Eaton, Brenton Thwaites, Geoffrey Rush, Rufus Sewell, Chadwick Boseman, Emma Booth, Bruce Spence, Bryan Brown

Υπόθεση: Σε μια Αίγυπτο μιας ηρωικής προϊστορίας που κυβερνούν γιγαντόσωμοι Θεοί που στις φλέβες τους κυλάει χρυσάφι, ο θνητός Μπεκ, κλέφτης και τυχοδιώκτης, βρίσκεται μπλεγμένος σε μια αποστολή να σώσει τον κόσμο αλλά και την μεγάλη του αγάπη Ζάγια που κινδυνεύει να μείνει για πάντα στον κάτω κόσμο. Για να τα καταφέρει, θα χρειαστεί τη βοήθεια του παντοδύναμου θεού Ώρου σε μια αναπάντεχη συμμαχία ενάντια στον Σετ, τον αμείλικτο θεό του σκότους που έχει υφαρπάξει τον θρόνο της Αιγύπτου, βουτώντας την κάποτε ειρηνική και εύπορη αυτοκρατορία στο χάος και τις διαμάχες. Στον αγώνα τους αυτό φθάνουν από το ουράνιο άρμα του Θεού Ήλιου Ρα μέχρι τα τάρταρα και τη μετά θάνατον ζωή. Θεός και θνητός πρέπει να περάσουν άπειρες δοκιμασίες, αν θέλουν να ελπίζουν σε νίκη στην επική τελική σύγκρουση και να απελευθερώσουν τον κόσμο από τον αδίστακτο δυνάστη του.

Ναι, είναι όσο κιτς επιτρέπει η πένα του δαιμόνιου συγγραφικού δίδυμου πίσω από τον Τελευταίο Κυνηγό μαγισσών και το Dracula Untold. Ναι, έχει τόση σχέση με την Αιγυπτιακή μυθολογία όση το Game of Thrones με την Ιστορία! Και σαν κερασάκι στην τούρτα έχει ήδη γίνει πέτρα του σκανδάλου στο Χόλιγουντ κατηγορούμενο για whitewashing, για χρήση λευκών ηθοποιών δηλαδή σε ρόλους που θα πήγαιναν καλύτερα σε έγχρωμους ηθοποιούς, κάνοντας τους συντελεστές και την εταιρεία παραγωγής να απολογούνται δημόσια για την αστοχία τους. Όμως! Αν ξεχάσουμε όλα τα παραπάνω, καθώς επίσης και την ερμηνευτική ανεπάρκεια ή και αδιαφορία μεγάλου μέρους του καστ, θα ευχαριστηθούμε ένα συναρπαστικό και ακριβό θέαμα παλιομοδίτικης 50s αισθητικής που συνδυάζεται με την τελευταία λέξη της ψηφιακής τεχνολογίας. Οι Αιγύπτιοι Θεοί παρουσιάζονται σαν γιγαντιαία Avatar με ικανότητες shapeshifting (μεταμόρφωσης) που πάσχουν από εντελώς ανθρώπινα ελαττώματα και σκοτώνουν ο ένας τον άλλο για να επικρατήσουν, αδιαφορώντας πλήρως για τους πιστούς σε αυτούς θνητούς. Μέσα στο γενικό χαβαλέ περνάνε και αρκετά ειρωνικά σχόλια για τις θρησκείες και τις παραδόσεις και πολλές αναφορές σε διάφορες συνομωσιολογικές απόψεις. Σε δουλειά να βρισκόμαστε δηλαδή. Το πλατύ κοινό θα χορτάσει περιπέτεια, οι πιο απαιτητικοί θα κανιβαλίσουν (αλλά θα ευχαριστηθούν). Ο Ελληνικής καταγωγής Άλεξ Πρόγιας του Dark City και του I Robot δεν αφήνει το ρυθμό να χαλαρώσει και παραδίδει ένα εντυπωσιακό παραμύθι, ακόμα κι αν είναι η επιτομή του bad taste.

Διανομή: Odeon

Στις αίθουσες από 25.02.16