The Forest – Το Δάσος

Παραγωγή: ΗΠΑ - 2016 

Διάρκεια: 93 λεπτά

Είδος: Τρόμου  

Βαθμολογία: * *

Σκηνοθεσία: Jason Zada

Πρωταγωνιστούν: Natalie Dormer, Taylor Kinney, Yukiyoshi Ozawa, Eoin Macken, Stephanie Vogt, Noriko Sakura, Jozef Aoki, Yûho Yamashita, Terry Diab.

Υπόθεση: Μια νεαρή Αμερικανίδα, η Σάρα (Νάταλι Ντόρμερ) φθάνει στην Ιαπωνία, αναζητώντας την δίδυμη αδερφή της, που έχει εξαφανιστεί. Έχοντας μια πληροφορία ότι η αδελφή της, που έχει θέματα κατάθλιψης, έχει ταξιδέψει στο δάσος Αοκιγκαχάρα στις πλαγιές του Φούτζι για να αυτοκτονήσει, την ακολουθεί μέχρι εκεί. Το περιβόητο δάσος όμως φοβίζει τους ντόπιους που την προειδοποιούν, αν τολμήσει να μπει μέσα, να «παραμείνει στο μονοπάτι». Η Σάρα, αγνοώντας τους πάντες, θα μπει στο δάσος με τη συντροφιά ενός Αυστραλού δημοσιογράφου, αποφασισμένη να ανακαλύψει την αλήθεια για την τύχη της αδερφής της. Εκεί όμως έρχεται αντιμέτωπη με τις βασανισμένες ψυχές των νεκρών αυτόχειρων που στοιχειώνουν όποιον τολμήσει να περιπλανηθεί εκεί.

Η  όμορφη σταρ του τηλεοπτικού «Game of Thrones» Νάταλι Ντόρμερ, είναι αρκετά πειστική στον πρωταγωνιστικό ρόλο αυτού του μεταφυσικού θρίλερ, σκηνοθετικού ντεμπούτου για τον Τζέισον Ζάντα. Θα ήταν ένα πολύ καλό ντεμπούτο αν η ταινία δεν ξεστράτιζε σε άστοχους και εκνευριστικούς φόρους τιμής στο Blair Witch Project και στο Ring που την αποπροσανατολίζουν και την αποδυναμώνουν, υποβιβάζοντάς την σε θρίλερ της σειράς παρά την εντυπωσιακή δουλειά σε επίπεδο φωτογραφίας και καλλιτεχνικής διεύθυνσης. Υπάρχει ένα σοβαρό θέμα χαμένο μέσα στα μπου και τα τρεχαλητά στο σκοτάδι κι αυτό είναι η σωματοποίηση της ενοχής και των παιδικών τραυμάτων των ηρωίδων. Γιατί η Νάταλι και η αδελφή της σημαδεύτηκαν από μια ανείπωτη τραγωδία στα παιδικά τους χρόνια την οποία τουλάχιστον η μια δεν ξεπέρασε ποτέ. Το ότι μεταφέρουν αυτό το παιδικό τραύμα σε ένα τόπο φορτισμένο με αρνητική ενέργεια είναι ένα εξαιρετικό σεναριακό εύρημα που βέβαια πάει περίπατο από τη στιγμή που το πρώτο φάντασμα κάνει την εμφάνισή του. Μια χαμένη ευκαιρία…

Και μερικά trivia

Το δάσος Aokigahara, γνωστό και ως jukai, ή η «Θάλασσα των Δένδρων», βρίσκεται στα βορειοδυτικά του όρους Fuji. Η γαλήνια ομορφιά του Aokigahara έρχεται σε αντίθεση με τις ιστορίες βίας και μεταφυσικών φαινομένων που συνδέονται με το όνομά του. Ο μύθος μιλάει για τα ubasute που κατοικούν στα βάθη του δάσους - θλιβερά φαντάσματα ηλικιωμένων γυναικών που οι οικογένειές τους, μη μπορώντας να τις φροντίσουν τις έχουν εγκαταλείψει στο δάσος. Κατά τη διάρκεια των τελευταίων δεκαετιών, το Aokigahara έχει γίνει γνωστό ως ένα μέρος όπου οι άνθρωποι πηγαίνουν για να βάλουν τέρμα στη ζωή τους, γι΄αυτό και αποκαλείται και "Δάσος Αυτοκτονίας". Το Aokighara θεωρείται ένα πολύ ανατριχιαστικό μέρος όπου τα κινητά τηλέφωνα και οι πυξίδες δεν λειτουργούν, εξαιτίας των κοιτασμάτων σιδήρου που υπάρχουν στο βουνό. Η πανίδα είναι σχεδόν ανύπαρκτη στην περιοχή, ενώ το δάσος είναι τόσο πυκνό και σκοτεινό που κάποιος μπορεί πολύ εύκολα να χαθεί σε αυτό. Μέσα στο δάσος υπάρχει ένα νεκροτομείο, καθώς και μία ομάδα που είναι επιφορτισμένη σε τακτά χρονικά διαστήματα να εντοπίζει τα πτώματα εκείνων που αυτοκτονούν. Παντού υπάρχουν πινακίδες που λένε, «Γυρίστε πίσω» ή «Ακολουθήστε το μονοπάτι» ή «Σκεφτείτε τα αγαπημένα σας πρόσωπα.»

Στο πραγματικό δάσος, υπάρχουν τουρίστες που έρχονται καθημερινά για να θαυμάσουν από κοντά την ομορφιά αυτού του τόσο σημαντικού τοπίου για την ιαπωνική ιστορία και πολιτισμό.  Αλλά υπάρχουν και άνθρωποι που πηγαίνουν εκεί με πρόθεση να δώσουν τέλος στη ζωή τους. Αυτή η «συνύπαρξη» οδηγεί αναπόφευκτα σε κάποιες αστείες στιγμές στην ταινία.  Ο Ζάντα θέλησε να επισκεφτεί και ο ίδιος το Δάσος πριν τα γυρίσματα. Τρεις οδηγοί δείλιασαν να τον συνοδεύσουν, προφασιζόμενοι ασθένεια, εφιάλτες ή κακό προαίσθημα. Τελικά βρέθηκε ένας πιο θαρραλέος που όμως επέμενε να βγουν από το Δάσος, πριν το σούρουπο.

Η παραγωγή έκανε γυρίσματα για μια εβδομάδα στο Τόκιο. Καθώς πλέον δεν επιτρέπονται τα γυρίσματα στο ίδιο το Aokighara, η παραγωγή έπρεπε να βρει κάποιο άλλο μέρος. Αφού εξετάστηκαν διάφορες τοποθεσίες σε όλο τον κόσμο, επιλέχτηκε το Εθνικό Πάρκο Tara στη Σερβία. Πρόκειται για μια τεράστια έκταση, που βρίσκεται σε απόσταση τεσσάρων ωρών από το Βελιγράδι.

Διανομή: Tanweer

Στις αίθουσες από 25.02.16