Zootropolis – Ζωούπολη (και σε 3D)

Παραγωγή: ΗΠΑ - 2016

Διάρκεια: 108 λεπτά

Είδος: Animation

Βαθμολογία: * * * *

Σκηνοθεσία: Byron Howard, Rich Moore.

Συνσκηνοθέτης: Jared Bush

Με τις φωνές των: Ginnifer Goodwin, Jason Bateman, Idris Elba, Jenny Slate, Nate Torrence, Bonnie Hunt, Don Lake, Tommy Chong, J.K. Simmons, Octavia Spencer, Alan Tudyk και η Shakira

Και στα Ελληνικά με τις φωνές των: Ιωάννα Μιχαλά, Φοίβος Ριμένας, Γιάννης Στεφόπουλος, Μαρία Αδάμου, Δημήτρης Σάρλος, Ιφιγένεια Στάικου, Βαγγέλης Ρόκκος, Ακίνδυνος Γκίκας, Ντίνος Σούτης, Κωνσταντίνα Κουτουλάκη, Πέτρος Σπυρόπουλος, Έλενα Δελακούρα, Αργύρης Κανδύλης

Υπόθεση: Σε ένα παράλληλο σύμπαν χωρίς ανθρώπους υπάρχει η χώρα των Ζώων με πρωτεύουσα και κέντρο της τη Ζωούπολη. Αυτή η μοντέρνα μητρόπολη δεν μοιάζει με καμία άλλη πόλη. Εκεί συνυπάρχουν όλων των ειδών τα ζώα, από τον τεράστιο ελέφαντα μέχρι τον μικρό αρουραίο, με μια διαφορά. Τα ζώα έχουν αφήσει πίσω τα ένστικτά τους και έχουν «εκπολιτισθεί», έχοντας παύσει να κυνηγούν και να τρώνε το ένα άλλο. Παρ’ όλα αυτά, δεν έχουν ξεπεράσει τα στερεότυπά τους και ο κόσμος τους χωρίζεται ακόμη σε κοινωνικές τάξεις βασισμένες σε συνήθειες του παρελθόντος. Όταν η αισιόδοξη και πανέξυπνη λαγουδίνα Τζούντι Χοπς καταφθάνει από την επαρχία, ανακαλύπτει ότι το να είσαι λαγουδάκι αστυνομικός ανάμεσα σε μεγαλόσωμα δυνατά ζώα δεν είναι καθόλου εύκολο. Αν και στην αρχή ξεκινά με το να γράφει κλήσεις για παρκάρισμα παραμένει αποφασισμένη να βρει τρόπο να αποδείξει την αξία της. Κι αυτή έρχεται όταν εξαφανίζεται μυστηριωδώς μια νυφίτσα, και από σύμπτωση η λαγουδίνα μας αρπάζει την ευκαιρία να λύσει την υπόθεση. Αυτό βέβαια σημαίνει ότι πρέπει να συνεργαστεί με μια κυνική και παμπόνηρη αλεπού που ακούει στο όνομα Νικ Γουάιλντ. Έχουν λιγότερες από 48 ώρες στη διάθεση τους, χρόνος που θα αποδειχθεί αρκετός για να βρουν πολλά περισσότερα από όσα νόμιζαν.

Η νέα animation υπερπαραγωγή της Disney είναι μια φαντασμαγορία χρωμάτων, υπέροχων ιδεών και αξέχαστων χαρακτήρων πολλοί από τους οποίους θα περάσουν στο πάνθεον των καρτούν ηρώων του στούντιο. Διδακτικό, ευρηματικό και ευφάνταστο, με πολλές σινεφίλ αναφορές (Ρότζερ Ράμπιτ, Νονός, 48 ώρες κ.α) το φιλμ αποτελεί ότι πιο κοντά στο σύμπαν της Pixar έχει δημιουργήσει η συνήθως συντηρητική εταιρεία του ποντικού.

Μεταγραφή ενός νέο νουάρ σε ένα καρτούν σύμπαν όπου τα ζωώδη ένστικτα είναι καταπιεσμένα και κρυμμένα στο πίσω μέρος της λαμπερής μητρόπολης. Μια σπίθα όμως είναι ικανή να ανάψει ξανά τα πάθη και τα φονικά ένστικτα, κάνοντας το αταίριαστο ζευγάρι των ηρώων μας, την αλεπού και τη λαγουδίνα, να βρει τρόπους να συνεργασθεί για το καλό της ζωομητρόπολης. Η έρευνά τους τους φέρνει αντιμέτωπους με τον υπόκοσμο, τη γραφειοκρατία (κορυφαία η σεκάνς της επίσκεψης στη δημόσια υπηρεσία με τους αξιαγάπητα εκνευριστικούς βραδύποδες), αλλά και τα συναισθηματικά τους όρια. Σπαρταριστές σκηνές διαδέχονται έξοχα μονταρισμένες σκηνές συναρπαστικών καταδιώξεων και ανατροπών με επιμύθιο την ανάγκη συνύπαρξης, ειρήνης και αλληλοσεβασμού. Μια αστραφτερή παραβολή για τη σημερινή σπαρασσόμενη ανθρωπότητα.

Οι δημιουργοί της έχουν στο βιογραφικό τους από μια υποψηφιότητα Oscar ο καθένας (για το Bolt και το Wreck it Ralph αντίστοιχα). Με αυτή την ταινία είναι πολύ πιθανόν να μην μείνουν μόνο σε υποψηφιότητα του χρόνου.

Ο πρωτότυπος τίτλος της ταινίας είναι Zootopia όμως στις Ευρωπαϊκές χώρες δεν μπορούσε να χρησιμοποιηθεί λόγω προβλημάτων κατοχύρωσης οπότε μετατράπηκε σε Zootropolis που κάνει και αναφορά στο κλασσικό Metropolis  του Λανγκ. Να σημειωθεί τέλος ότι έχει προσεχθεί ιδιαίτερα η δουλειά της μεταγλώττισης αυτή τη φορά (να τα λέμε κι αυτά)…

Και μερικά trivia

Το σύμπαν της ταινίας περιλαμβάνει 64 διαφορετικά είδη ζώων.

Για να αποδοθεί σωστά η ατμόσφαιρα της κάθε περιοχής, οι δημιουργοί συμβουλεύτηκαν έναν κλιματολόγο της Nasa.

Ο βραβευμένος με Όσκαρ (Up)  Michael Giacchino έγραψε τη μουσική της ταινίας την οποία εκτελεί 80μελής ορχήστρα.

Στην ταινία ακούγεται επίσης το Try Everything με τη φωνή της Shakira,  ένα up tempo τραγούδι που περιγράφει το ταξίδι της Τζούντι από την κωμόπολη στη μεγάλη πόλη. Η σύνθεση ανήκει στη βραβευμένη με Grammy Sia και στο δίδυμο Stargate.

 

Διανομή: Feelgood Entertainment

Στις αίθουσες από 03.03.16