Sunset Song – Ένα Τραγούδι για το Ηλιοβασίλεμα

Παραγωγή: Βρετανία/Λουξεμβούργο - 2015 

Διάρκεια: 135 λεπτά

Είδος: Δράμα   

Βαθμολογία: * * *

Σκηνοθεσία: Terence Davies                        

Πρωταγωνιστούν: Peter Mullan, Agyness Deyn, Kevin Guthrie, Jamie Michie, Daniela Nardini, Hugh Ross, Ian Pirie, Jack Greenlees.

Υπόθεση: Στην αγροτική Σκωτία των αρχών του 20ου αιώνα, μια νέα γυναίκα αγωνίζεται με σιωπηλή αξιοπρέπεια αλλά και ανυποχώρητη αποφασιστικότητα για την προσωπική της ελευθερία και ευτυχία σε ένα ανδροκρατούμενο περιβάλλον, αντικατοπτρίζοντας παράλληλα τη διαμάχη ανάμεσα στην  παράδοση και την αλλαγή που φέρνει ο άνεμος του πολέμου.

Η πανέμορφη Κρις που μεγαλώνει σε μια σκληρή, παραδοσιακή, αγροτική κοινότητα γεμάτη πάθος για τη ζωή, ερωτεύεται τον ανήσυχο Γιούαν, αλλά παραμένει πιστή στην αγέρωχη όσο και σκληρή σκωτσέζικη γη στην οποία έχει αποφασίσει να μείνει παρά τις δυσκολίες. Ο Α’ Παγκόσμιος Πόλεμος πλησιάζει αθόρυβα, και ο μοντέρνος κόσμος κυκλώνει σταδιακά την παραδοσιακή κοινότητα με τον πιο ασφυκτικό τρόπο. Η στωική Κρις αντέχει και προσαρμόζεται σε όλες τις μεγάλες αλλαγές που τις επεφύλαξε η ζωή, απεικονίζοντας μια γυναίκα απίστευτης δύναμης που μπορεί και αντλεί κουράγιο από τη γη και τη φύση και τελικά ατενίζει το μέλλον με ελπίδα και προσμονή…

Το κλασσικό μυθιστόρημα του Λιούις Γκίμπον που γράφτηκε το 1932 (δεν κυκλοφορεί στα Ελληνικά) αποτελεί πάνω από όλα έναν ύμνο στη Σκωτσέζικη εθνική συνείδηση και προφανώς είχε έλθει το πλήρωμα του χρόνου, σήμερα που συχνά πυκνά συζητιέται η ανεξαρτησία της χώρας, να μεταφερθεί στη μεγάλη οθόνη. Το μεγαλόπνοο αυτό σχέδιο ανέλαβε να διεκπεραιώσει σκηνοθετικά ο Τέρενς Ντέιβις, ένας από τους σημαντικότερους Βρετανούς σκηνοθέτες που έχει υπογράψει αριστουργήματα όπως το Distant Voices, Still Lives. Επιβλητικό θέαμα, με τα σκληροτράχηλα τοπία του Βορρά εξαιρετικά φωτογραφημένα σε 65mm, χωλαίνει δυστυχώς στο ρυθμό αλλά και στην ελαφρά ανέκφραστη ερμηνεία της άπειρης κινηματογραφικά πρωταγωνίστριας. Η Άγκινες Ντέιν, πρώην μοντέλο, διαθέτει το κατάλληλο πρόσωπο και κορμοστασιά για να ενσαρκώσει μια γυναίκα σκληραγωγημένη όπως οι αγρότισσες του 1900 αλλά τα εκφραστικά της μέσα είναι περιορισμένα. Κι αυτό είναι ακόμη πιο φανερό στις σκηνές με τον Πίτερ Μάλαν που υποδύεται τον πατέρα της, ένα ερμηνευτικό ογκόλιθο που κάνει πιο εμφανή τη διαφορά. Υπάρχουν βέβαια κάποιες αφηγηματικές επιρροές από το κλασσικό «Μακριά από το αγριεμένο πλήθος» (του Σλέσιγκερ όχι το πρόσφατο άνευρο remake) που ανεβάζουν την ταινία αλλά και οι απαραίτητες πλέον για κάθε αγροτικό δράμα αναφορές στο σινεμά του Τέρενς Μάλικ που φαντάζουν παράταιρες στο φόντο του αυστηρά καθολικού περίγυρου του φιλμ. Αν και το θέαμα συνολικά είναι γοητευτικό, χρειαζόταν μια στιβαρότερη παρουσία στον κεντρικό ρόλο που θα μπορούσε να σηκώσει το βάρος της ενσάρκωσης ενός γυναικείου συμβόλου της Σκωτσέζικης ψυχής. Μπορούμε πάντως να μιλάμε για την πρώτη ουσιαστικά ταινία Σκωτσέζικης εθνικότητας για την οποία ο Βρετανικός τύπος υπήρξε γενικά ενθουσιώδης. Το γυναικείο κοινό δεν θα απογοητευθεί καθόλου.

Διανομή: One from the Heart

Στις αίθουσες από 10.03.16