Félix et Meira – Φέλιξ & Μέιρα

Παραγωγή: Καναδάς - 2014 

Διάρκεια: 105 λεπτά

Είδος: Δράμα   

Βαθμολογία: * * *

Σκηνοθεσία: Maxime Giroux                         

Πρωταγωνιστούν: Martin Dubreuil, Hadas Yaron, Luzer Twersky, Anne-Élisabeth Bossé,  Benoît Girard, Melissa Weisz.

Υπόθεση: Ο Φελίξ είναι Γαλλοκαναδός, άθεος, ολίγον μποέμ και αποξενωμένος από τον ετοιμοθάνατο πατέρα του. Η Μέιρα είναι μια νεαρή χασιδική εβραία, παντρεμένη και μητέρα ενός μικρού παιδιού που πλήττει μέσα στην αυστηρή τυπολατρία του Ορθόδοξου Ιουδαϊσμού. Τίποτα κοινό δεν έχουν μεταξύ τους εκτός από την πολυεθνική γειτονιά τους στο Μόντρεαλ. Είναι χειμώνας, ο σκληρός παγωμένος χειμώνας του Βορρά. Ο πατέρας του Φελίξ πεθαίνει και του αφήνει το μερίδιό του από την κληρονομιά. Η Μέιρα βάζει το πικάπ και ακούει μαύρη μουσική, κάτι που κάνει τον σύζυγό της έξαλλο. Το πιο συγκλονιστικό που τους συμβαίνει είναι η τυχαία συνάντησή τους. Στην αρχή τίποτα δεν τους προετοιμάζει ότι τελικά θα πάθουν έρωτα…

Η ταινία που υπέβαλε ο Καναδάς για το φετινό ξενόγλωσσο Όσκαρ είναι μια μελαγχολική και χαμηλότονη ρομαντική ιστορία δύο ανθρώπων που θα προσπερνούσες αδιάφορα στο δρόμο. Και όμως… Ακόμη και ο πιο κλειστός, με χαμηλωμένο βλέμμα άνθρωπος, κρύβει πολλά μέσα του που αν παρατηρήσεις καλύτερα θα τα διακρίνεις. Θα διακρίνεις το αίσθημα καταπίεσης, την πλήξη, την έλλειψη προσανατολισμού, την αποξένωση από τον συναισθηματικό του κόσμο. Αυτό κάνει η ταινία του Μαξίμ Ζιρού. Παρατηρεί, καταγράφει και φωτίζει σκοτεινές γωνιές και τα ενδιάμεσα διαστήματα ανάμεσα σε συναντήσεις και αντιπαραθέσεις. Όχι μόνο όσον αφορά το πρωταγωνιστικό ζευγάρι αλλά και όσον αφορά τον τρίτο άνθρωπο στη σχέση, τον απελπισμένο σύζυγο που αγωνίζεται να κατανοήσει το λόγο της απόρριψής του από τη γυναίκα του χωρίς να διανοείται να μετακινηθεί από την αυστηρή παράδοση σύμφωνα με την οποία ζει.

Λίγο αργό στην εξέλιξή του αλλά πολύ όμορφα φωτογραφημένο το φιλμ «μεγαλώνει» σιγά-σιγά μέσα στο θεατή όσο περνάει η ώρα. 

ΒΡΑΒΕΙΑ:

Academy Awards 2016 – Επίσημη Πρόταση του Καναδά για το ‘Οσκαρ Ξενόγλωσσης Ταινίας

Canadian Screen Awards 2016 – Υποψήφια στις κατηγορίες Καλύτερης Ταινίας, Σκηνοθεσίας, Α΄Γυναικείου Ρόλου, Φωτογραφία, Καλλιτεχνική Διεύθυνση.

Τορόντο IFF 2014 – Σύγχρονος Παγκόσμιος Κινηματογράφος – Canada Goose Award για την καλύτερη καναδέζικη ταινία μεγάλου μήκους.

Φεστιβάλ του Νέου Κινηματογράφου 2014 – Μόντρεαλ – Βραβείο καλύτερης ταινίας (Louve d'Or).

Χάιφα IFF 2014 - Bραβείο Καλύτερης ταινίας (The Tobias Szpancer Award).

Αμιέν IFF 2014 - Βραβείο Καλύτερης ηθοποιού (Hadas Yaron), Βραβείο Καλύτερου ηθοποιού (Luzer Twersky).

Τορίνο IFF 2014 - Βραβείο Καλύτερης ηθοποιού (Hadas Yaron), Βραβείο Καλύτερου ηθοποιού (Luzer Twersky), Βραβείο Interfedi.

Διανομή: Neo Films

Στις αίθουσες από 10.03.16