Where to invade next – Που να κάνετε την επόμενη εισβολή

Παραγωγή: ΗΠΑ - 2015 

Διάρκεια: 120 λεπτά

Είδος: Ντοκιμαντέρ

Βαθμολογία: * * *

Σκηνοθεσία: Michael Moore                          

Εμφανίζονται μεταξύ άλλων εκτός από τον σκηνοθέτη και η Υπουργός Παιδείας της Φινλανδίας Krista Kiuru και ο Tim Walker, Αμερικανός καθηγητής στη Φινλανδία.

Υπόθεση: Μην πάει ο νους σας σε αντιιμπεριαλιστικά κηρύγματα και εικόνες από εμπόλεμες ζώνες. Η νέα ταινία του δαιμόνιου Μάικλ Μουρ καμία σχέση δεν έχει με τον τίτλο της. Πρόκειται για ένα ειρωνικό λογοπαίγνιο, μια επί της ουσίας κωμική ανατροπή των όσων πιστεύουν οι Αμερικανοί για τον υπόλοιπο κόσμο, τον οποίο ούτως ή άλλως σχεδόν αγνοούν στην πλειοψηφία τους. Ο 60χρονος πια, περισσότερο σοφιστής παρά ντοκιμαντερίστας, βραβευμένος με Όσκαρ δημιουργός αναλαμβάνει να παίξει τον ρόλο του «εισβολέα», επισκεπτόμενος μια σειρά χωρών για να μάθει πώς θα μπορούσαν οι Η.Π.Α. να βελτιωθούν ως προς τον τρόπο με τον οποίο χειρίζονται τα προβλήματά τους.  Κάνοντας το γύρο της Ευρώπης και της Βόρειας Αφρικής ο δημιουργός του «Φαρενάιτ 9/11» και του «Ακήρυχτου Πολέμου» παρουσιάζει μια σειρά από πρακτικές που ακολουθούν αυτές οι χώρες τις οποίες αν έκλεβε για λογαριασμό των ΗΠΑ θεωρεί ότι θα βελτιώνονταν σημαντικά τα παγιωμένα προβλήματα της Αμερικής.

Εργοστάσια που λειτουργούν με ευχαριστημένο προσωπικό και άδειες με αποδοχές στην Ιταλία, γκουρμέ σχολικά γεύματα στη Γαλλία, νόμιμα ναρκωτικά στην Πορτογαλία, πρωτοποριακό σύστημα φυλακών στη Νορβηγία, ελεύθερος χρόνος από τη δουλειά στη Γερμανία, γυναικεία συμμετοχή στα κοινά στην Ισλανδία και την Τυνησία, δωρεάν ανώτατη παιδεία στη Σλοβενία. Μικρές οάσεις κατά τον Μουρ που βέβαια επικεντρώνεται μόνο σε μια διάσταση του εκάστοτε θέματος προκειμένου να καταφέρει να εκμαιεύσει αυτό που θέλει από τα γεγονότα. Το κυριότερο όμως στοιχείο των ταινιών του είναι το χιούμορ του που κάνει τους θεατές να μην πλήττουν ποτέ παρακολουθώντας τες. Αυτή εδώ είναι μάλλον η πιο λαμπερή και αισιόδοξη ταινία του χωρίς να παύει στιγμή να είναι καυστική και επικριτική με τους θεσμούς των ΗΠΑ, στο έδαφος των οποίων δεν γύρισε ούτε μια σκηνή. Ας τον απολαύσουμε αλλά χωρίς να τρελαθούμε κιόλας.

Διανομή: Odeon

Στις αίθουσες από 10.03.16