Taxi – Ταξί στην Τεχεράνη

Παραγωγή: Ιράν - 2015 

Διάρκεια: 82 λεπτά

Είδος: Δραματική Κομεντί  

Βαθμολογία: * * * 1/2

Σκηνοθεσία: Jafar Panahi                              

Πρωταγωνιστούν: Jafar Panahi

Υπόθεση: Ο διεθνώς αναγνωρισμένος σκηνοθέτης Jafar Panahi (Ο κύκλος, Το Λευκό Μπαλόνι κ.α.) βρίσκεται να οδηγεί ένα ταξί στους πολύβουους δρόμους της Τεχεράνης. Επιβάτες του κάθε λογής τύποι της Ιρανικής πρωτεύουσας. Ο καθένας τους έχει το δικό του τρόπο σκέψης, τη δική του αντίληψη για την σύγχρονη πραγματικότητα του Ιράν και ο Παναχί, ευγενής και χαμογελαστός τους αποσπά πολύτιμες πληροφορίες για την καθημερινότητα της χώρας. Μια κάμερα τοποθετημένη στο ταμπλό του οχήματος καταγράφει αυτό το δείγμα καθώς τα όρια ανάμεσα στο δράμα και την κωμωδία θολώνουν ανά πάσα στιγμή.

Όχι δεν είναι ντοκιμαντέρ, ούτε βαρύγδουπο δράμα με μοχθηρούς μουλάδες έξαλλους με την επιρροή της «δυτικής παρακμής» στον Ιρανικό παράδεισο. Μια ανάλαφρη κομεντί είναι το αποτέλεσμα της αγωνίας να εκφρασθεί κινηματογραφικά ένας από τους πιο ταλαντούχους δημιουργούς του παγκόσμιου κινηματογράφου. Ο αξιαγάπητος κ. Παναχί δεν είναι καθόλου αξιαγάπητος όμως στο θεοκρατικό καθεστώς του Ιράν. Και πώς να είναι αφού είναι ένας καλλιτέχνης ελεύθερος που θέτει ερωτήματα. Έτσι λοιπόν, μετά από μακρά περίοδο «ψυχρού πολέμου», τον έπιασαν με κάποιο πρόσχημα, τον φυλάκισαν και τελικά του απαγόρευσαν να κάνει ταινίες. Ο καλλιτέχνης που καίγεται να μιλήσει όμως βρίσκει τρόπους. Οργάνωσε λοιπόν το γύρισμα μιας ταινίας σαν κούρσα με ταξί, μυστικά κινηματογραφημένη, στους δρόμους της Τεχεράνης. Δεν υπάρχουν τίτλοι, ονόματα και στοιχεία για το καστ που συμμετέχει (με κίνδυνο προφανώς) στη δημιουργία αυτής τη μη-ταινίας που πέρασε τα σύνορα κάτω από τη μύτη των αρχών για να φθάσει στο Βερολίνο όπου τιμήθηκε με Χρυσή Άρκτο καλύτερης ταινίας και Bραβείο της Διεθνούς Ομοσπονδίας Κριτικών Κινηματογράφου (FIPRESCI). Πλην της μικρής χαριτωμένης ανηψιάς του σκηνοθέτη που συμμετέχει κρατώντας συμβολικά ίσως μια κάμερα με την οποία γυρίζει μια ταινία-σχολική εργασία.

Τα διάφορα επεισόδια με τους πελάτες που μπαίνουν δίνουν την εικόνα μιας χώρας που προσπαθεί να προσαρμοσθεί και να ζήσει μια ζωή παράλληλη ή και αντίθετη με το καθεστώς. Πότε αστεία, πότε τραγελαφική, πότε σοβαρή η ατμόσφαιρα της ταινίας μας βάζει στη θέση αυτών των ανθρώπων και μας κάνει να τους κοιτάξουμε σαν να ήταν δικοί μας άνθρωποι, γείτονες και γνώριμοι. Αυτό που είναι ηχηρά απόν αλλά παραμένει απειλητικό εκτός κάδρου, είναι το επίσημο καθεστώς με τους αναχρονιστικούς παραλογισμούς του και την μυστική αστυνομία του. Και αυτό το ανάλαφρο σινεφίλ επίτευγμα είναι το διαβατήριο του κ. Παναχί όχι προς το εξωτερικό αλλά προς μια ζωή με περισσότερη ασφάλεια, μετά το θόρυβο που έκανε η ταινία στο διεθνές καλλιτεχνικό κύκλωμα. Και ένα κερδισμένο στοίχημα με την απανταχού αυθαιρεσία της εξουσίας. Η ζωή μας μια κούρσα. Απολαύστε τη!

Διανομή: Feelgood Entertainment

Στις αίθουσες από 10.03.16