Shan he gu ren (Mountains may depart) – Πέρα από τα Βουνά

Παραγωγή: Κίνα/Γαλλία/Ιαπωνία - 2015 

Διάρκεια: 124 λεπτά

Είδος: Δράμα

Βαθμολογία: * * *

Σκηνοθεσία: Jia Zhangke                              

Πρωταγωνιστούν: Zhao Tao, Zhang Yi, Sylvia Chang, Jing Dong Liang, Zijian Dong.

Υπόθεση: Κίνα, 1999. Στο Βορεινό Φενγιάνγκ, δύο παιδικοί φίλοι, ο ανθρακωρύχος Λιανγκζί και ο ιδιοκτήτης βενζινάδικου Ζανγκ, είναι ερωτευμένοι με την ίδια κοπέλα, την Τάο, την όμορφη της πόλης. Η αθώα και χαρούμενη Τάο παντρεύεται τελικά τον πλουσιότερο από τους δύο, τον Ζανγκ. Το ζευγάρι αποκτά ένα γιο που ο Ζανγκ διαλέγει να ονομάσει Ντόλαρ. Ο απογοητευμένος Λιανγκζί φεύγει για πάντα εσωτερικός μετανάστης. Και τα χρόνια περνάνε…

Κίνα, 2014. Ο πλούσιος πλέον επιχειρηματίας Ζανγκ έχει χωρίσει από την Τάο και έχει πάρει την επιμέλεια του παιδιού το οποίο τελικά παίρνει μαζί του όταν μεταναστεύει στην Αυστραλία.

Αυστραλία, 2025. Ο 19χρονος Ντόλαρ μιλάει μετά βίας κινέζικα και δυσκολεύεται να επικοινωνήσει με τον πτωχευμένο πατέρα του. Το μόνο που θυμάται από τη μητέρα του είναι το όνομά της…

Go West: το εμβληματικό χαρούμενο μεταμοντέρνο hit των Pet Shop Boys αποκτά άλλο νόημα καθώς ανοίγει και κλείνει αυτή τη μελοδραματική τριλογία της εξέλιξης της Κίνας. Μια Κινέζικη ταινία ασυνήθιστα πλούσια σε συναισθήματα και χρώματα καθώς εξερευνά τον ψυχισμό των ηρώων της στο πέρασμα του χρόνου. Η απότομη δυτικοποίηση του πλανήτη Κίνα στην αυγή του 21ου αιώνα άφησε ανεξίτηλα σημάδια στο συναισθηματικό κόσμο των απέραντων ανθρώπινων μαζών αυτής της αχανούς χώρας. Μέσα από τρία χρονικά ορόσημα η σοφά δομημένη αυτή ταινία αποτυπώνει την εξέλιξη ενός λαού και τις συνέπειες της παγκοσμιοποίησης στην καθημερινή ζωή του. Ανάμεσα στην γερασμένη παράδοση και τον κακοχωνεμένο καπιταλισμό η Κίνα διαλέγει, στο πρόσωπο του νεαρού Ντόλαρ, τη φυγή προς το μέλλον και την αφομοίωση σε ένα τόπο αλλού, μια μελλοντική πολυεθνική Αυστραλία όπου ο νεαρός το μόνο που καταφέρνει είναι να ζήσει το Οιδιπόδειό του με μια μεγαλύτερη γυναίκα, υποκατάστατο της μητέρας Κίνας που στερήθηκε.

Αν και δεν βρίσκεται στο επίπεδο της αριστουργηματικής «Αίσθησης Αμαρτίας» του σκηνοθέτη, αυτή η γλυκιά μελαγχολική ταινία είναι ικανή να μετακινήσει και βουνά με τη συγκίνηση που προσφέρει. Είχε πολλά χρόνια να προβληθεί μια τόσο προσβάσιμη στο πλατύ κοινό Κινέζικη ταινία. Πέρα από τα βουνά, κυλάει ένα δάκρυ για μια χαμένη παιδική ηλικία, μια χαμένη πατρίδα.

Η ταινία κέρδισε το μεγάλο βραβείο στο τμήμα Δεκαπενθήμερο Σκηνοθετών του Φεστιβάλ Καννών και το Βραβείο Κοινού στο Φεστιβάλ Σαν Σεμπαστιάν.

Διανομή: Ama Films

Στις αίθουσες από 17.03.16