Batman V Superman: Dawn of Justice – Batman V Superman: Η Αυγή της Δικαιοσύνης (και σε 3D)

Παραγωγή: ΗΠΑ - 2016 

Διάρκεια: 153 λεπτά

Είδος: Περιπέτεια Φαντασίας  

Βαθμολογία: * * 1/2

Σκηνοθεσία: Zack Snyder                             

Πρωταγωνιστούν: Ben Affleck, Henry Cavill, Amy Adams, Jesse Eisenberg, Gal Gadot, Jeremy Irons, Diane Lane, Laurence Fishburne, Holly Hunter, Scoot McNairy, Callan Mulvey, Tao Okamoto, Brandon Spink, Lauren Cohan, Michael Shannon, Ripley Sobo, Dennis North και ο Kevin Costner

Υπόθεση: Ο Μπάτμαν, ο πανίσχυρος προστάτης του Γκόθαμ Σίτι, φοβούμενος ότι αν αφήσει ανεξέλεγκτο τον Σούπερμαν, τον υπερήρωα με τις θεϊκές δυνάμεις, θα υπάρξουν καταστροφικές συνέπειες, ταξιδεύει μέχρι την Μετρόπολις προκειμένου να τον αντιμετωπίσει. Την ίδια στιγμή ο δημοφιλής εξωγήινος σωτήρας της Μετρόπολις, αρχίζει να δέχεται τις πρώτες επικρίσεις από ένα κοινό που αναρωτιέται πλέον τι είδους ήρωα έχει πραγματικά ανάγκη. Η αναμέτρηση των δύο υπερηρώων δεν θα αργήσει να ξεσπάσει, αφού βάλει το χεράκι του και ο σατανικός Λεξ Λούθορ, ενώ ταυτόχρονα μια νέα απειλή κάνει την εμφάνισή της, θέτοντας την ανθρωπότητα σε τεράστιο κίνδυνο.

Ξεκινώντας από εκεί που σταμάτησε το Man of Steel του 2013, ο Ζακ Σνάιντερ αναλαμβάνει ένα σούπερ φιλόδοξο project: την δημιουργία ενός κινηματογραφικού franchise βασισμένου  στην ιστορία των υπερηρώων της DC Comics, η οποία παρά το ότι διαθέτει τους δύο δημοφιλέστερους κόμικ ήρωες τον Μπάτμαν και τον Σούπερμαν, δεν είχε καταφέρει μέχρι σήμερα να αναμετρηθεί με τη μεγάλη κινηματογραφική επιτυχία του ανταγωνισμού (λέγε με Marvel) που κατάφερε να επιβάλει στην οθόνη τους δικούς της ήρωες Spiderman, Captain America, Iron Man και βέβαια τους X-Men και τόσους άλλους.

Ο Χένρι Καβίλ, που φοράει για δεύτερη φορά τη στολή του Σούπερμαν, δείχνει πιο σίγουρος εδώ από το Man of Steel ενώ ο Μπεν Άφλεκ αναλαμβάνει τον πιο απαιτητικό άθλο της ερμηνευτικής καριέρας του: να κάνει το κοινό να ξεχάσει τη γυαλάδα στο μάτι του Κρίστιαν Μπέιλ που ερμήνευσε τη νυχτερίδα στις σκοτεινές δημιουργίες του Κρίστοφερ Νόλαν. Το αν τα καταφέρνει ή όχι είναι τελικά εντελώς υποκειμενικό. Το θέμα είναι ότι, παρά το μεγαλειώδες της παραγωγής (250 εκατομμύρια είναι αυτά και φαίνονται), ο Ζακ Σνάιντερ σκοτεινιάζει υπερβολικά τον χαρακτήρα του Σούπερμαν προκειμένου να τον ταιριάξει στον βίαιο κόσμο του Μπάτμαν (τον οποίο επίσης αγριεύει αρκετά) με αποτέλεσμα το σύνολο να μην κάθεται άνετα. Επίσης η έμφαση δίνεται από τον βραβευμένο με Oscar σεναριογράφο Κρις Τέριο σε φιλοσοφικές και θεολογικές αναζητήσεις με τον Σούπερμαν να αποκτά ένα Μεσσιανικό χαρακτήρα. Ωστόσο, υπάρχει μια ανομοιογένεια στη δομή της ταινίας, με το πρώτο μέρος να χάνεται συνεχώς σε επεξηγηματικές υποπλοκές που δεν συνδέονται επιτυχημένα μεταξύ τους αφήνοντας τον θεατή να περιμένει το δεύτερο μέρος προκειμένου να πάρει μπρος η δράση και να αποκτήσει ένα σκελετό η πλοκή. Και πάλι βέβαια κάποια αρνητικά σημεία μειώνουν το σύνολο αλλά η αλήθεια είναι ότι οι καλές στιγμές και οι αναπάντεχες ανατροπές τελικά επικρατούν. Αλλά καλύτερα να τις ανακαλύψετε μόνοι σας. Και βέβαια ο Τζέσι Άιζενμπεργκ στο ρόλο του Λεξ Λούθορ είναι πάντα μια απόλαυση.

Η τυχόν μεγάλη επιτυχία στα ταμεία απλά θα φέρει πιο κοντά τις επόμενες ταινίες της DC Comics, μια που ήδη έχουν ανακοινωθεί οι ταινίες με την Λεγεώνα της Δικαιοσύνης όπου θα συμμετάσχει το σύμπαν της εταιρείας.

Διανομή: Tanweer

Στις αίθουσες από 24.03.16