Παραμύθι χωρίς όνομα

Παραγωγή: Ελλάδα - 2015 

Διάρκεια: 120 λεπτά

Είδος: Ιστορικό    

Βαθμολογία: *

Σκηνοθεσία: Κώστας Καλπατζίδης                 

Λαμβάνουν μέρος: 60 ερασιτέχνες ηθοποιοί και 125 κομπάρσοι

Υπόθεση: Στο ευλογημένο Βασίλειο του Συνετού του Α΄ έρχεται η κατάρρευση!... Ο οκνηρός Βασιλιάς κοιμάται, ο πονηρός Αρχικαγκελάριος ʺαλωνίζειʺ, ο θρασύδειλος Δικαστής θα φτάσει μέχρι τα άκρα, ο λαός ένοχα αδρανεί!...Το κακό φαίνεται να κυριαρχεί, το καλό όμως προχωρεί μυστικά και αθόρυβα! Έτσι, ενώ οι διαπλεκόμενοι κινούνται στα σκοτεινά συσσωρεύοντας άπληστα πλούτη στο θησαυροφυλάκιό τους, κάποιος άλλος καιροφυλακτεί και συσσωρεύει όχι για τον εαυτό του! Οι κακοί δεν θα του το συγχωρήσουν ποτέ! Στο μεταξύ ο γείτονας θείος Βασιλιάς επιβουλεύεται, προσβάλλει και επιτίθεται...

Η πρώτη κινηματογραφική εκδοχή του συναρπαστικού μυθιστορήματος της Πηνελόπης Δέλτα πραγματώνεται από μια αναπάντεχη «εταιρεία παραγωγής»:  το Πνευματικό Κέντρο ʺΟ ΑΓΙΟΣ ΦΩΤΙΟΣʺ της Ιεράς Μητροπόλεως Κίτρους Κατερίνης! Το σενάριο, γραμμένο από τον Αρχιμανδρίτη Παύλο Ντούρο, εστιάζει στην ηρωϊκή προσπάθεια του πικραμένου Βασιλόπουλου να υπερβεί πρώτα τον εαυτό του, και μετά όλα τα άλλα εμπόδια, προκειμένου να πετύχει την "ανάσταση" της διαλυμένης εξαιτίας της διαφθοράς χώρας του. Όπλα του: η ευαισθησία του, η προσήλωση στην αλήθεια και το Δίκαιο, η πίστη στον Θεό, οι πολύτιμες συμβουλές της χωριατοπούλας Ελπίδας και φυσικά η ανεκτίμητη βοήθεια και συμπαράσταση της αδελφής του Ειρηνούλας. Έτσι κατορθώνει να ξυπνήσει το φιλότιμο του λαού!...

Στα χαρτιά είναι όλα καλά και η παραγωγή μιας ταινίας θρησκευτικού προσανατολισμού και εθνοπατριωτικών φιλοδοξιών είναι, υπό τις παρούσες τραγικές εθνικές περιστάσεις, εντελώς θεμιτή. Εξάλλου το σημερινό Χόλιγουντ είναι γεμάτο τέτοιου είδους παραγωγές που έχουν το κοινό τους και ενίοτε είναι πολύ επικερδείς.

Το πρόβλημα βρίσκεται στην εκτέλεση του εγχειρήματος. Είναι προφανές ότι επενδύθηκε χρόνος, χρήμα και προσωπική εργασία. Σκηνοθετική άποψη, πολύ καλή διεύθυνση φωτογραφίας και προσπάθεια δημιουργίας ατμόσφαιρας μέσα από τη μουσική επένδυση. Και μια ερασιτεχνική δουλειά δεν σημαίνει απαραίτητα ότι πρέπει να είναι και cult. Δυστυχώς όμως οι διάλογοι και το ως επί το πλείστον ακατάλληλο casting οδηγούν την ταινία σε cult μονοπάτια. Είναι δυνατόν σε ταινία που φιλοδοξεί να μεταφέρει το εθνικοαπελευθερωτικό πνεύμα της Πηνελόπης Δέλτα, το βασιλικό ζεύγος να παραπέμπει σε καρτούν τύπου Shrek και το Βασιλόπουλο να θυμίζει Κώστα Πρέκα των αλήστου μνήμης επικών περιπετειών του Τζέιμς Πάρις; Βέβαια οι άνθρωποι είναι ερασιτέχνες που δούλεψαν με μεράκι στο μέτρο των δυνατοτήτων τους. Όμως στο κάτω κάτω τόσοι άνεργοι και καλοί ηθοποιοί υπάρχουν που θα μπορούσαν να δουλέψουν και να αποδώσουν πιο πειστικά τους πρωταγωνιστικούς ρόλους και να προσδώσουν την απαιτούμενη σοβαρότητα στο εγχείρημα. Και πάνω από όλα ένας επαγγελματίας σεναριογράφος-συνεργάτης στο σενάριο που θα «μάζευε» το στόμφο και το διδακτισμό των διαλόγων.

Όμως αυτά είναι ψιλά γράμματα για μια ταινία που έχει ήδη βρει το κοινό της. 6.000 εισιτήρια στην Κατερίνη και την ευρύτερη περιοχή όπου προβλήθηκε δεν είναι και λίγα…Το θέμα είναι τι είδους αισθητική εισπράττει το ποίμνιο-κοινό από τη θέαση αυτής της ερασιτεχνικής υπερπαραγωγής. Απολαύστε το trailer.

Διανομή: Ανεξάρτητη

Στην αίθουσα Τριανόν από 24.03.16 (Καθημερινά στις 19:00 και την Κυριακή και στις 11:30)