Απονεμήθηκαν τα Βραβεία Ίρις της Ελληνικής Ακαδημίας Κινηματογράφου

Με επισημότητα, συγκίνηση, με έντονες αναφορές στο προσφυγικό πρόβλημα και το κυριότερο, χωρίς παραφωνίες και παρατράγουδα, κύλησε η βραδιά της ετήσιας γιορτής του Ελληνικού Κινηματογράφου τη Δευτέρα 28 Μαρτίου στη Στέγη του Ιδρύματος Ωνάση. Απόλυτη θριαμβεύτρια μια σούπερ ατμοσφαιρική ταινία είδους, η «Τετάρτη 4:45» του Αλέξη Αλεξίου που κέρδισε 9 βραβεία ‘Ιρις, μεταξύ των οποίων καλύτερης ταινίας, σκηνοθεσίας και α΄ ανδρικού ρόλου για τον συγκλονιστικό Στέλιο Μάινα.

Η τελετή ξεκίνησε με τον σπουδαίο διεθνή συνθέτη και πιανίστα Βασίλη Τσαμπρόπουλο που κάθησε στο πιάνο και έπαιξε το θέμα που έγραψε ο ίδιος για την βραδιά της απονομής. Παρουσιαστές, γλυκύτατοι και επικοινωνιακοί, ο Γιώργος Νανούρης και η Λένα Παπαληγούρα, ένα πολύ επιτυχημένο καλλιτεχνικό ζευγάρι του θεάτρου που συντόνισαν άψογα και με χιούμορ την κίνηση πάνω στη σκηνή.

Πριν ξεκινήσουν οι απονομές παρουσιάστηκε ένα δρώμενο με πρόσφυγες και μετανάστες επί σκηνής και ένα φιλμάκι με τίτλο «Αιγαίο 1922-2016» που επιμελήθηκε ο σκηνοθέτης της βραδιάς Νίκος Σούλης. Η εννοιολογική σύνδεση του τρέχοντος προσφυγικού προβλήματος με την καταστροφή της Σμύρνης ήταν το λιγότερο, ενδιαφέρουσα και συγκινητική.

Μια σύνδεση που επιχειρήθηκε ξανά κατά τη διάρκεια της βραδιάς και αυτή τη φορά από μια Μιμή Ντενίση που, παρουσιάζοντας το τιμητικό βραβείο της Ακαδημίας προς τη μεγάλη Βανέσα Ρέντγκρειβ, δεν μάσησε καθόλου τα λόγια της όσον αφορά τις πολιτικές ευθύνες για τις εκάστοτε προσφυγικές τραγωδίες. Η δημιουργός του υπερεπιτυχημένου θεατρικού «Σμύρνη μου αγαπημένη», το οποίο είναι καρπός πολυετούς έρευνας, είναι η πλέον καθ’ ύλην αρμόδια για το θέμα αυτή τη στιγμή. Και όταν ανέβηκε στη σκηνή για να παραλάβει το βραβείο της η γηραιά πλην ακμαία Βανέσα Ρεντγκρέιβ, μεγάλη Κυρία του κινηματογράφου και φλογερή ακτιβίστρια, άστραψε και βρόντηξε κατά των Ευρωπαίων πολιτικών που υψώνουν τείχη και καταπατούν τη διεθνή νομοθεσία υπέρ των προσφύγων: Shame on you, Europe! είπε και έπλεξε το εγκώμιο των απλών Ελλήνων που δίνουν το παράδειγμα ανθρωπιάς, παρά τα χίλια όσα προβλήματα τους βασανίζουν και τα μέτρα λιτότητας που τους έχουν επιβάλει δια της βίας. «Είστε φανταστικοί, οι Έλληνες, γιατί θυμηθήκατε ότι οι πρόσφυγες είναι μάνες, είναι πατέρες, είναι παιδιά, αδέλφια…Ούτε μία ευρωπαϊκή κυβέρνηση δεν το θυμήθηκε αυτό!» βροντοφώναξε στην αίθουσα.  Μίλησε με αναφορές στην Ιστορία για το πώς και η Βρετανία στο παρελθόν συμπεριφέρθηκε στους πρόσφυγες… και αυτό- είπε- συνεχίζεται σήμερα στην Ευρώπη. «Ενώ υπάρχει διεθνής νόμος που προστατεύει τους πρόσφυγες, οι ευρωπαϊκές κυβερνήσεις τον καταπατούν και διαπράττουν εγκλήματα κατά των ανθρώπων». Μια ιδιαίτερα δυνατή στιγμή της βραδιάς.

Μεταξύ των βραβεύσεων, ιδιαίτερη αναφορά έγινε στον  θεσμό  του Film Factory -που έχει δημιουργήσει η Ελληνική Ακαδημία Κινηματογράφου με τον ΟΤΕ ΤV-  για τον εκπαιδευτικό του χαρακτήρα, αγκαλιάζοντας και ενθαρρύνοντας νέους δημιουργούς. Ο Υποδιεθυντής Κινηματογραφικών και Θεματικών Καναλιών του ΟΤΕ TV Αλέξανδρος Χριστόγιαννης και η παραγωγός και μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου της ΕΑΚ, Αμάντα Λιβανού, ανακοίνωσαν τους δύο νικητές του διαγωνισμού σεναρίου Film Factory Short Film Fund, που θα χρηματοδοτηθούν με 15.000 ευρώ έκαστος, για να γυρίσουν τις ταινίες τους: Καρίνα Λογοθέτη και Ελίνα Φέσσα, για τα αντίστοιχα project «Βουρβουρού» και «Ράγες».

Και βέβαια η Ακαδημία πρωτοτύπησε και φέτος στα πρόσωπα που επέλεξε να απονείμουν τα βραβεία: από τον Κονγκολέζο πρόεδρο της  Action Congo στην Ελλάδα Ανρί Κασόγκο,  στον πιλότο -των υπερηχητικών- F16, Δημοσθένη Γρηγοριάδη που απένειμε το βραβείο ήχου και από κει στην Χάρις Αλεξίου, τον γλυκύτατο παραμυθά Ευγένιο Τριβιζά και τον Πρόεδρο των Γιατρών του Κόσμου, Νικήτα Κανάκη. Και βέβαια την ομάδα της Νομικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών που κέρδισε την πρωτιά στον Ευρωπαϊκό Γύρο του διεθνούς διαγωνισμού εικονικής δίκης και η οποία απένειμε το βραβείο καλύτερης ταινίας.

Όσον αφορά τα ίδια τα βραβεία, τι να πει κανείς γούστα (και συμπάθειες) είναι αυτά. Με την ταινία του Χριστόφορου Παπακαλιάτη εξ αρχής στο περιθώριο, τα βασικά βραβεία πήγαν λογικά στην άλλη σπουδαία ταινία της χρονιάς την «Τετάρτη 4:45» του Αλέξη Αλεξίου, την οποία δυστυχώς (και πολύ κακώς) δεν τίμησε το κοινό στην εμπορική της προβολή πέρσι τέτοιο καιρό (ούτε δέκα χιλιάδες εισιτήρια). Ποτέ δεν είναι αργά, κυκλοφορεί εδώ και καιρό σε DVD και BD!

Στις ερμηνείες το απόλυτο φαβορί ήταν ο Στέλιος Μάινας για την «Τετάρτη 4:45». Η πιο δίκαιη βράβευση. Πολλοί εξάλλου ανέμεναν ότι η Μαρία Καβογιάννη θα ήταν το φαβορί για τον α΄ γυναικείο ρόλο στο «Ένας άλλος κόσμος» όμως το βραβείο πήγε στη Βαγγελιώ Ανδρεαδάκη για το ρόλο μιας καρκινοπαθούς στο SMAC του Ηλία Δημητρίου, μια ταινία που δεν έχει μέχρι στιγμής διανομή στις αίθουσες. Ωστόσο η επίσης αναμενόμενη μετά θάνατον βράβευση του Μηνά Χατζησάββα για το ρόλο του στο «Ένας άλλος κόσμος» επιβεβαιώθηκε, δημιουργώντας και το σχετικό θόρυβο καθώς το βραβείο παρέλαβε ο, συγκινημένος, επί 25ετία σύντροφός του, Κώστας Φαλελάκης. Όσο για το άλλο βραβείο ερμηνείας, του β΄γυναικείου ρόλου, κατακτήθηκε από τον αχτύπητο συνδυασμό ομορφιάς και ταλέντου της Βασιλικής Τρουφάκου για το ρόλο της λαικής τραγουδίστριας στο Ουζερί Τσιτσάνης, ταινία  που βραβεύτηκε επίσης για κοστούμια και μακιγιάζ.

Το βραβείο ταινίας μικρού μήκους πήγε στο Σύκο του συμπαθέστατου Νικόλα Κολοβού που δημιούργησε ένα από τα κωμικά highlights της βραδιάς με την ιδιαίτερη προφορά του και τα αστεία του.

Όσον αφορά το νεόκοπο Βραβείο Ξένης Ταινίας, αυτό όπως ήταν αναμενόμενο πήγε στον αριστουργηματικό «Αστακό» του Γιώργου Λάνθιμου, μια εντελώς βρετανική ταινία.

Πάντως δεν έφυγαν και όλοι χαρούμενοι. Ας πούμε, η ταινία του Δημήτρη Αθανίτη Invisible με τον Γιάννη Στάνκογλου, έφυγε με άδεια χέρια παρά τις 6 υποψηφιότητές της. Το Chevalier με 6 υποψηφιότητες πήρε μόνο το βραβείο σεναρίου. Το αξιόλογο The Republic δίχασε και αγνοήθηκε. Το κατά πολλούς φαβορί για ντοκιμαντέρ «Αρκαδία χαίρε» ηττήθηκε. Δυστυχώς αυτά έχουν οι βραβεύσεις.

Η βραδιά έκλεισε με  τον μαέστρο Βασίλη Τσαμπρόπουλο  να διευθύνει τη Metropolitan Orchestra of Athens στη μουσική που ο ίδιος συνέθεσε για την τελετή και τους βραβευμένους να ανεβαίνουν στη σκηνή χαιρετώντας όλοι μαζί το κοινό.

Ακολουθεί η λίστα με τα βραβεία Ίρις της Ακαδημίας:

Βραβείο Μεγάλου Μήκους Ταινίας Μυθοπλασίας

Τετάρτη 04:45 – Θανάσης Καραθάνος, Κώστας Λαμπρόπουλος

Βραβείο Σκηνοθεσίας

Τετάρτη 04:45 – Αλέξης Αλεξίου

Βραβείο Πρωτοεμφανιζόμενου Σκηνοθέτη

Interruption – Γιώργος Ζώης

και

Erotica, Exotica, etc… - Ευαγγελία Κρανιώτη

Βραβείο Σεναρίου

Chevalier – Ευθύμης Φιλίππου, Αθηνά Τσαγγάρη

Βραβείο Α’ Ανδρικού Ρόλου

Τετάρτη 04:45 – Στέλιος Μάινας

Βραβείο Α’ Γυναικείου Ρόλου

Smac – Βαγγελιώ Ανδρεαδάκη

Βραβείο Β’ Ανδρικού Ρόλου

Ένας Άλλος Κόσμος – Μηνάς Χατζησάββας

Βραβείο Β’ Γυναικείου Ρόλου

Ουζερί Τσιτσάνης – Βασιλική Τρουφάκου

Βραβείο Πρωτότυπης Μουσικής

Τετάρτη 04:45 – Γιάννης Βεσλεμές (Felizol)

Βραβείο Μοντάζ

Τετάρτη 04:45 – Λάμπης Χαραλαμπίδης

Βραβείο Φωτογραφίας

Τετάρτη 04:45 – Χρήστος Καραμάνης

Βραβείο Σκηνογραφίας

Τετάρτη 04:45 – Σπύρος Λάσκαρης

Βραβείο Ενδυματολογίας

Ουζερί Τσιτσάνης - Άννα Μαχαιριανάκη

Βραβείο Ειδικών Εφέ και  Κινηματογραφικής Καινοτομίας

Τετάρτη 04:45 – Ιπποκράτης Χαλάς, Μιχάλης Σαμιώτης, Αφοι Αλαχούζοι, Dani Cohen

Βραβείο Μακιγιάζ

Ουζερί Τσιτσάνης – Ναμπίλ Σαλαμέ

Βραβείο Ήχου

Τετάρτη 04:45 – ΆρηςΑθανασόπουλος, Avi Mizrahi, Gil Toren

Βραβείο Ταινίας Μικρού Μήκους

Το Σύκο – Νικόλας Κολοβός

Βραβείο Ταινίας Τεκμηρίωσης (Ντοκιμαντέρ) "Λουκία Ρικάκη"

Erotica, Exotica, etc… – Charlotte Vincent, Ευαγγελία Κρανιώτη

Βραβείο Καλύτερης Ξένης Ταινίας

The Lobster του Γιώργου Λάνθιμου

Να τονίσουμε τέλος ότι τα βραβεία είναι καθαρά ηθικά και συμβολικά, χωρίς οικονομική υπόσταση και να ευχηθούμε τα καλύτερα για την επόμενη απονομή.

Για περισσότερες πληροφορίες

www.hellenicfilmacademy.gr

www.facebook.com/greekfilmacademy

https://twitter.com/HellenicFilmAcd